Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
14. 3. 2022,
20.27

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41

14

Natisni članek

Google YouTube

Ponedeljek, 14. 3. 2022, 20.27

2 leti, 1 mesec

Žalosten dan za ljubitelje YouTuba, ki sovražijo oglase

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41

14

YouTube Vanced | Ime YouTube Vanced je besedna igra. Vanced je del besede "advanced", ki je angleški izraz za "napredno", črki "ad", ki manjkata, pa sta sicer tudi angleški izraz za oglas. Ime YouTube Vanced tako nakazuje, da gre za naprednejšo različico klasičnega YouTuba, ki pa je brez oglasov. | Foto Matic Tomšič

Ime YouTube Vanced je besedna igra. Vanced je del besede "advanced", ki je angleški izraz za "napredno", črki "ad", ki manjkata, pa sta sicer tudi angleški izraz za oglas. Ime YouTube Vanced tako nakazuje, da gre za naprednejšo različico klasičnega YouTuba, ki pa je brez oglasov.

Foto: Matic Tomšič

Po več letih delovanja se poslavlja aplikacija YouTube Vanced, ki je milijonom uporabnikov pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android služila kot alternativa klasični aplikaciji YouTube. Glavni razlog za priljubljenost aplikacije Vanced, katere razvijalci so zdaj prejeli grožnjo s sodiščem, če je ne ukinejo, je bilo predvsem blokiranje oglasov pred in med predvajanjem videoposnetkov.

Razvijalci aplikacije YouTube Vanced so v nedeljo sporočili, da bodo z uradne spletne strani v kratkem umaknili vse povezave za prenos, kar pomeni, da aplikacije ne bo mogoče več namestiti.

YouTube Vanced bo sicer še naprej deloval na napravah, na katerih je že nameščen, a to verjetno ne bo več trajalo dolgo. Ker razvijalci aplikacije ne bodo več posodabljali, jo bo najbrž kmalu "zlomila" katera od prihodnjih posodobitev YouTuba, na katerem je zasnovan Vanced.

Po najboljšem mogočem scenariju, torej če se programska koda YouTuba ne spremeni več, kar pa ni zelo verjetno, bo Vanced deloval še kakšni dve leti, ocenjujejo razvijalci. 

YouTube Vanced je večina uporabljala predvsem zato, da so se izognili motečim oglasom. | Foto: Matic Tomšič YouTube Vanced je večina uporabljala predvsem zato, da so se izognili motečim oglasom. Foto: Matic Tomšič

Ko Vanced dokončno ugasne, bo, če se ne pojavi solidna alternativa, za izogibanje oglasom treba plačati ali pa jih prenašati

Aplikacija YouTube Vanced, ki je bila uporabnikom na voljo od leta 2018, je svojo priljubljenost gradila predvsem na blokiranju oglasov, ki se na YouTubu pojavljajo pred in med predvajanjem videoposnetkov in po njem ter v zadnjem času tudi v komentarjih. Umik oglasov je sicer mogoč tudi na klasičnem YouTubu, a le če uporabnik plača naročnino na premijsko storitev (YouTube Premium), ki pa znaša 7,19 evra na mesec. 

Ne spreglejte