Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
24. 2. 2019,
19.59

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36

3

Natisni članek

nedeljska znanost digizgodbe viralka

Nedelja, 24. 2. 2019, 19.59

5 let, 1 mesec

Zakulisje enega najbolj spektakularnih krajev v Evropi, ki ga ne vidimo nikoli

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36

3

Trolltunga | Napačen korak na robu Trolltunge pomeni več sto metrov prostega pada, ki bi bil skoraj zagotovo usoden. Prvo smrt zaradi zdrsa s pečine so norveške oblasti sicer zabeležile šele leta 2015, ko je bila nerodnost usodna za 24-letno Avstralko.  | Foto Wikimedia Commons

Napačen korak na robu Trolltunge pomeni več sto metrov prostega pada, ki bi bil skoraj zagotovo usoden. Prvo smrt zaradi zdrsa s pečine so norveške oblasti sicer zabeležile šele leta 2015, ko je bila nerodnost usodna za 24-letno Avstralko.

Foto: Wikimedia Commons

Norveška Trolltunga je ena najbolj prepoznavnih pečin in hkrati tudi eden najbolj fotogeničnih kotičkov na svetu, v zadnjem desetletju pa se pospešeno uveljavlja tudi kot šolski primer popotniških iluzij, ki jih ustvarjajo pametni telefoni in družbena omrežja. Ko se kamera obrne stran od slavne skale, bo želja do izleta na Norveško marsikoga namreč minila. 

Previsna pečina Trolltunga, kar v prevodu pomeni trolov jezik (trol je bitje iz nordijske mitologije), na nadmorski višini 1.100 metrov štrli iz ene od gora, ki obdajajo jezero Ringedalsvatnet v osrčju jugozahodnega dela Norveške. Trolltungi najbližja velika naselbina je po zraku več kot 80, po cesti pa skoraj 200 kilometrov oddaljeni Bergen. 

Kje je Trolltunga:

Do leta 2010 je bilo osvajanje Trolltunge domena največjih avanturistov in zagrizenih planincev. Tistega leta jih je na rob pečine stopilo le 800, leto prej celo zgolj 500.

Glede na to, da je Trolltunga dostopna samo okrog šest mesecev v letu, vreme in krajši dnevi jeseni in pozimi namreč izredno otežijo vzpon, to v povprečju pomeni 4,5 oziroma le 2,7 obiskovalca dnevno. 

Večina pohodnikov se na Trolltungo odpravi v poletnih mesecih v lastni režiji. Organizirane odprave z vodiči, ki pot do Trolltunge najdejo tudi skozi debelo snežno odejo, se medtem začnejo že marca, zaključijo pa septembra. | Foto: Espen Faugstad (Flickr) / javna domena CC BY 2.0 | Foto: Večina pohodnikov se na Trolltungo odpravi v poletnih mesecih v lastni režiji. Organizirane odprave z vodiči, ki pot do Trolltunge najdejo tudi skozi debelo snežno odejo, se medtem začnejo že marca, zaključijo pa septembra. | Foto: Espen Faugstad (Flickr) / javna domena CC BY 2.0

Nato se je začelo obdobje pametnih telefonov in družbenih omrežij. Prodaja pametnih telefonov je od leta 2009 do leta 2017 zrasla za skoraj devetkrat, število uporabnikov družbenih omrežij pa je v istem obdobju z 900 milijonov zraslo na dve milijardi in pol

Ljudje so z vsako leto bolj zmogljivimi pametnimi telefoni v žepe dobili kakovostne kamere, z družbenimi omrežji, kot sta Facebook in Instagram, pa platforme, kjer so lahko pokazali fotografije, ki so jih naredili s telefoni.

Potrebovali so le še zanimiv motiv za fotografiranje: tu je nastopila eksotična in težko dostopna skala Trolltunga.

Pri širjenju prepoznavnosti Trolltunge je verjetno pomagalo tudi dejstvo, da je pečino turistični vodnik Tripadvisor pred leti izbral za eno najbolj spektakularnih lokacij na svetu. | Foto: Pexels.com Pri širjenju prepoznavnosti Trolltunge je verjetno pomagalo tudi dejstvo, da je pečino turistični vodnik Tripadvisor pred leti izbral za eno najbolj spektakularnih lokacij na svetu. Foto: Pexels.com
Število obiskovalcev norveške naravne znamenitosti je s 500 leta 2009 tako zraslo na več kot 80.000 leta 2017.

Verhojansk, Sibirija, mraz, zima
Novice Ekstremen vremenski rekord: počila so okna, promet se je ustavil

Najbolj osamljen kraj na svetu, a le, dokler je kamera obrnjena v pravo smer

Na družbenem omrežju Instagram je lokacija Trolltunga označena v nepreglednem številu objav, velika večina pa prikazuje uporabnika, ki je fotografijo naložil, kako z razprtimi rokami ali kako drugače sam stoji ali sedi na robu pečine: 

Trolltunga | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Fotografije s Trolltunge dajejo vtis spokojnosti in oddaljenosti od civilizacije, človeštva, a pravzaprav nič ne bi moglo biti dlje od resnice. Da pridejo na vrsto za poziranje v enem najbolj spektakularnih kadrov na svetu, namreč v vsakem trenutku čaka več deset, občasno tudi več sto ljudi:

Še en podoben videoposnetek je nastal lani poleti, prikazuje pa množico pohodnikov, ki čakajo na svojo priložnost, da svetu s fotografijo pokažejo, kje so bili:

Na Trolltungo je leta 2017 na do takrat rekorden dan obiskanosti stopilo okrog 1.800 ljudi oziroma več kot trikrat toliko kot v celotnem letu 2009.

Če bi vsak hotel svojo fotografijo in bi zanjo porabil samo eno minuto, v dnevu ne bi bilo dovolj ur, da bi bilo kaj takega izvedljivo.  | Foto: YouTube Če bi vsak hotel svojo fotografijo in bi zanjo porabil samo eno minuto, v dnevu ne bi bilo dovolj ur, da bi bilo kaj takega izvedljivo.  Foto: YouTube

Nova Idrija, New Idria
Novice Pozabljeno "slovensko" mesto sredi ameriške divjine, kamor ni varno iti

Iluzija izletniške popolnosti se ne dogaja samo na Norveškem

Poiskali smo še nekaj primerov svetovnih znamenitosti, ki na fotografijah kar kličejo po obisku, a bi popotnik, če bi vedel, kaj ga tam čaka, morda raje ostal doma oziroma jih gledal od daleč.

Roys Peak, ena od najbolj fotogeničnih gora na Novi Zelandiji in velik hit na družbenih omrežjih:

Kitajski zid se zdi s svojimi več tisoč kilometri dolžine kot kraj, kjer boš težko naletel na množice drugih ljudi:

Kitajski zid | Foto: Reuters Foto: Reuters

V resnici ni ravno tako in na mestih, ki so predvsem tujim turistom najlažje dostopna, je stanje podobno kot na glasbenih festivalih:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Was ál op die #greatwallofchina 🙏🏻🇨🇳 - ongelooflik.

A post shared by Willim Welsyn (@william_welfare) on

Egipčanske piramide na fotografijah pogosto dajejo vtis, da samevajo sredi puščave:

Piramide | Foto: Reuters Foto: Reuters

V resnici so velike piramide dobesedno sredi Kaira:

Piramide | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Kip Jezusa Odrešenika nad brazilskim Rio De Janeirom od daleč:

In še od blizu:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chef Bo Bech (@bobech) on

Slavna slika Mona Liza v muzeju Louvre v Parizu (z miško ali prstom, če nas berete na mobilni napravi, zgrabite drsnik na desni in ga pomaknite prek fotografije, da boste videli, kako se pričakovanje obiskovalca razlikuje od dejanskega stanja:

Preberite tudi:

SS Richard Montgomery
Novice Speča grožnja ob britanski obali, ki se je nihče ne upa prebuditi
Enschede
Novice Ognjemet stoletja, ki je stresel Evropo: pirotehnična katastrofa v Enschedeju
Tupoljev Tu-144
Novice Vsak, ki je potoval s tem letalom, je lahko hvaležen, da je ostal živ
Novice Mesto oblega nenavaden naravni pojav: tako veliki so izjemno redki #video
Letalo
Novice Videti je kot čudež: letalo v zrak, propelerji pa pri miru. Kako?
Ne spreglejte