Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
3. 5. 2017,
13.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Apple Tim Cook iPhone iPhone 7 Apple Watch App Store

Sreda, 3. 5. 2017, 13.48

6 let, 6 mesecev

Zakaj Apple ni najbolj zadovoljen s prvimi tremi letošnjimi meseci

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Apple Campus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Od januarja do marca letos se je iPhone prodajal manj, kot so pričakovali. Njihovi najnovejši rezultati navajajo, da je število prodanih Applovih pametnih telefonov nižje kot v enakem lanskem obdobju.

Čeprav so letos do konca marca prodali kar 50,8 milijona pametnih telefonov iPhone, je to vendarle enoodstotni padec na letni ravni. Prvi mož Appla Tim Cook ta "premor" pojasnjuje s tem, da uporabniki zdaj že pričakujejo naslednji iPhone, ki ga lahko pričakujemo letos jeseni.

Borza se je odzvala na neizpolnjena (pre)visoka pričakovanja

Delnice Appla so pred objavo rezultatov dosegle zelo visoko vrednost v pričakovanju boljših rezultatov, po objavi pa je njihova cena skopnela za skoraj dva odstotka.

Nekoliko boljše rezultate so analitiki pričakovali tudi glede Applovih skupnih prihodkov za omenjeno obdobje, a so ti vendarle zrasli za 4,6 odstotka in dosegli 52,9 milijarde ameriških dolarjev (48,5 milijarde evrov).

Med večjimi Applovimi glavoboli ob teh mrzlo-vročih rezultatih za Apple je Kitajska, kjer so jim prihodki padli za kar 14 odstotkov, so še pokazali njihovi najnovejši poslovni rezultati.

On deseti obletnici Applovega pametnega telefona iPhone so pričakovanja od naslednjega novega modela, pričakujemo ga jeseni, velika. Apple potrebuje z njim narediti velik preboj, če želi doseči načrtovano rast prihodkov. | Foto: Reuters On deseti obletnici Applovega pametnega telefona iPhone so pričakovanja od naslednjega novega modela, pričakujemo ga jeseni, velika. Apple potrebuje z njim narediti velik preboj, če želi doseči načrtovano rast prihodkov. Foto: Reuters

Velik plus na storitvah

Kljub padcu števila prodanih iPhonov je Apple dosegel rast prihodkov predvsem na račun svojih storitev, med katerimi so Apple Pay, iCloud in programska tržnica App store. Na tem segmentu je v primerjavi z letom prej prodaja narasla za 18 odstotkov na sedem milijard ameriških dolarjev (6,4 milijarde evrov).

Celo pri prodaji iPhonov so iztržili za en odstotek več denarja kot v enakem lanskem obdobju – pomemben delež prihodka v višini 33,2 milijarde ameriških dolarjev (30,4 milijarde evrov) prispeva neomajna prodaja velikega (in dražjega) modela iPhone 7 Plus, so še pojasnili. Dodali so, da se dobro prodajajo tudi njihova pametna ura Apple Watch in slušalke AirPods in Beats.

Ali bo deseta obletnica iPhonu prinesla nov zagon?

Ker pa je prodajni uspeh iPhona nujen pogoj za vse preostale Applove uspehe, bo zanimivo spremljati, ali bo letošnji naslednji iPhone uspel povrniti (še več) nasmeha na obraze Applovih vodilnih. Pričakovanja so še toliko večja, ker bo letos deset let od prvega iPhona – trženjsko ugoden trenutek, ki ga nikakor ne bi bilo dobro zamuditi.

Finančni trgi vedo, da uporabniki ne bodo zagriznili na neko manjšo posodobitev, temveč da bo jubilejni iPhone moral resnično "zažgati". Le nekaj mesecev nas še loči od tega, da bomo videli, če bo ameriškemu visokotehnološkemu podjetju to tudi uspelo.

Ne spreglejte