Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
10. 5. 2016,
17.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

2

Natisni članek

start-up Silicijeva dolina

Torek, 10. 5. 2016, 17.33

6 let, 7 mesecev

Začeli so varčevati, nato pa za sto tisočakov kupili kromiran kip medveda

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

2

Foto: Reuters

V Silicijevi dolini, svetovni zibelki tehnoloških inovacij, se dogajajo velike spremembe. Vlagatelji namreč zapirajo pipice zagonskim podjetjem, ki zapravljajo njihov kapital.

Pripovedi iz prakse: zaposleni v številnih tehnoloških podjetjih in startupih v Silicijevi dolini na delovnem mestu marsikje uživajo bolj kot v hotelu s petimi zvezdicami.

Ob šestmestni letni bruto plači, polni zdravstveni oskrbi za vso družino in prispevkih za osebno pokojninsko varčevanje so na delovnih mestih deležni številnih ugodnosti, s katerimi želijo podjetja spodbujati njihovo kreativnost. Namen ugodnosti je tudi, da so zaposleni v Silicijevi dolini na delovnih mestih čim bolj sproščeni.

Naštejmo nekaj ugodnosti (vir: Glassdoor):

Podjetje Asana, ki razvija istoimensko aplikacijo za izboljševanje produktivnosti na delovnem mestu, vsem novim zaposlenim ponudi več kot 8.000 evrov za opremljanje pisarn po njihovih željah. Denar lahko porabijo, kot želijo sami, v pisarne si lahko privlečejo hladilnik, legokocke, fliper. V podjetju želijo, da bi se zaposleni na delovnem mestu počutili kot doma. | Foto: Reuters Podjetje Asana, ki razvija istoimensko aplikacijo za izboljševanje produktivnosti na delovnem mestu, vsem novim zaposlenim ponudi več kot 8.000 evrov za opremljanje pisarn po njihovih željah. Denar lahko porabijo, kot želijo sami, v pisarne si lahko privlečejo hladilnik, legokocke, fliper. V podjetju želijo, da bi se zaposleni na delovnem mestu počutili kot doma. Foto: Reuters

Vodstvo družbenega omrežja Pinterest za zaposlene enkrat mesečno organizira tečaje za učenje novih veščin (borilni športi in peka peciva, na primer), redno pa jih vozi tudi na nakupovalne izlete v Applove trgovine, kjer si lahko na račun podjetja kupijo nove naprave. Kako pogosti so ti izleti, ni znano. | Foto: Reuters Vodstvo družbenega omrežja Pinterest za zaposlene enkrat mesečno organizira tečaje za učenje novih veščin (borilni športi in peka peciva, na primer), redno pa jih vozi tudi na nakupovalne izlete v Applove trgovine, kjer si lahko na račun podjetja kupijo nove naprave. Kako pogosti so ti izleti, ni znano. Foto: Reuters

Razvijalec storitve za shranjevanje zapiskov v oblak Evernote zaposlenim na dom dvakrat mesečno pošlje čistilni servis. Ponuja jim tudi neomejeno število plačanih prostih dni (s tem izboljšujejo učinkovitost dela, saj sistema nihče ne zlorablja, porabijo ga le za dopust in bolniško odsotnost). Vsak zaposleni, ki gre v času dopusta dejansko na potovanje, prejme še tisoč dolarjev počitniškega bonusa. | Foto: YouTube Razvijalec storitve za shranjevanje zapiskov v oblak Evernote zaposlenim na dom dvakrat mesečno pošlje čistilni servis. Ponuja jim tudi neomejeno število plačanih prostih dni (s tem izboljšujejo učinkovitost dela, saj sistema nihče ne zlorablja, porabijo ga le za dopust in bolniško odsotnost). Vsak zaposleni, ki gre v času dopusta dejansko na potovanje, prejme še tisoč dolarjev počitniškega bonusa. Foto: YouTube

Apple in Facebook uslužbenkam ponujata shranjevanje njihovih jajčec z zamrznitvijo. To obe podjetji za vsako uslužbenko stane več kot 15 tisoč evrov. | Foto: Reuters Apple in Facebook uslužbenkam ponujata shranjevanje njihovih jajčec z zamrznitvijo. To obe podjetji za vsako uslužbenko stane več kot 15 tisoč evrov. Foto: Reuters

Razvijalec računalniških iger Valve zaposlenim vsak petek ponuja brezplačne profesionalne masaže. Projekte si zaposleni izbirajo sami, ocenijo oziroma komentirajo pa jih njihovi sodelavci, ne šef. Sistem deluje, saj Valve v zadnjih (skoraj) dveh desetletjih ni izdal slabe igre. | Foto: Reuters Razvijalec računalniških iger Valve zaposlenim vsak petek ponuja brezplačne profesionalne masaže. Projekte si zaposleni izbirajo sami, ocenijo oziroma komentirajo pa jih njihovi sodelavci, ne šef. Sistem deluje, saj Valve v zadnjih (skoraj) dveh desetletjih ni izdal slabe igre. Foto: Reuters

Brezplačnih zajtrkov, kosil in večerij ter vmesnih prigrizkov, organiziranega prevoza na delo, fitnes centrov in miz za biljard nismo omenili posebej. V večini tehnoloških podjetij in startupov Silicijeve doline so namreč del vsakdana.

Sproščen utrip Silicijeve doline v bližini sedeža Facebooka. Zaposlenim so pri vsakem koraku na dosegu roke stojnice s hrano in pijačo. | Foto: Reuters Sproščen utrip Silicijeve doline v bližini sedeža Facebooka. Zaposlenim so pri vsakem koraku na dosegu roke stojnice s hrano in pijačo. Foto: Reuters

Kdo vse to plača?

Luksuzna stimulacija zaposlenih za uveljavljena podjetja, ki kotirajo na borzi in imajo trden vir prihodkov ter poslovanje vsako leto sklenejo z dobičkom, ni težava. Omenjene ugodnosti so, na primer, drobiž za Google, ki je največji spletni oglaševalec, ali Apple, ki zaradi prodaje telefonov iPhone sedi na 200-milijardni gomili gotovine.

Znano je, da Google zelo dobro skrbi za prešernost svojih zaposlenih. Med delovnim časom lahko igrajo ročni nogomet ali biljard, sestavljajo legokocke, se preizkušajo na plezalni steni ... | Foto: Reuters Znano je, da Google zelo dobro skrbi za prešernost svojih zaposlenih. Med delovnim časom lahko igrajo ročni nogomet ali biljard, sestavljajo legokocke, se preizkušajo na plezalni steni ... Foto: Reuters

V zadnjih letih so v ugodnostih uživali tudi zaposleni v številnih startupih Silicijeve doline, ki so jih naložbeni skladi dobesedno zasipali s svežim kapitalom. Po poročanju poslovne revije Fortune se je število zagonskih podjetij v Silicijevi dolini, katerih vrednost je bila ocenjena na vsaj milijardo ameriških dolarjev, med januarjem 2015 in januarjem 2016 podvojilo. Temu pravijo fenomen samorogov.

Samorogi se imenujejo startup podjetja, katerih vrednost je ocenjena na vsaj milijardo dolarjev. | Foto: Reuters Samorogi se imenujejo startup podjetja, katerih vrednost je ocenjena na vsaj milijardo dolarjev. Foto: Reuters

Praktično vsakemu, ki je imel dobro idejo in jo znal uspešno predstaviti vlagateljem, se je na tekoči račun v zadnjih letih steklo na desetine, tudi stotine milijonov dolarjev investitorskega kapitala, pa je zapisal vlagatelj Bill Gurley. Nekateri so to začeli zlorabljati, njihovo podjetje pa se medtem ni približalo večji dobičkonosnosti. Vlagatelji so se zato začeli umikati.

Kako si dobičkonosnost razlagajo vlagatelji v startupe?

Naložbeni skladi lahko z vlaganjem v startupe, s čimer pridobijo lastniški delež v podjetju, pravzaprav zaslužijo samo na dva načina.

Prvi način je, da startup odkupi drugo podjetje. Če startup za 200 milijonov evrov kupi Microsoft, naložbeni sklad pa je 40-odstotni lastnik startupa, bo ob prodaji prejel 80 milijonov evrov. Če je v startup na začetku vložil deset milijonov evrov, si je vložek povrnil osemkratno.

Drugi način je IPO oziroma prva javna ponudba delnic. Naložbeni sklad zasluži tako, da na borzi proda vse svoje delnice startupa.

Startupi Silicijeve doline se bojijo poka naložbenega balončka, zato že režejo stroške

Enega v javnosti najodmevnejših načrtov varčevanja znotraj podjetja, ki bo pomirilo vlagatelje, je marca razgrnil Dropbox.

Velikan ponudbe shranjevanja podatkov v računalniški oblak Dropbox spada med startupe Silicijeve doline z največ vlagatelji. Če bi ga želel danes kdo kupiti, bi moral pripraviti okrog deset milijard evrov. Na fotografiji ustanovitelj in direktor Dropboxa Drew Houston. | Foto: Reuters Velikan ponudbe shranjevanja podatkov v računalniški oblak Dropbox spada med startupe Silicijeve doline z največ vlagatelji. Če bi ga želel danes kdo kupiti, bi moral pripraviti okrog deset milijard evrov. Na fotografiji ustanovitelj in direktor Dropboxa Drew Houston. Foto: Reuters

Dropboxovi zaposleni v prihodnje ne bodo več deležni razkošja, kot so ga bili vajeni do zdaj. Vodstvo podjetja ukinja brezplačen prevoz na delo iz San Francisca, pralnico z osebjem in možnost neomejenega vabljenja gostov na luksuzne večerje v menzo podjetja. Te ugodnosti za okrog 1.500 zaposlenih Drobox vsako leto stanejo več kot 33 milijonov evrov, poroča Business Insider.

Drag opomin na to, da je treba zategniti pas

Pri Dropboxu so po začetku varčevanja naredili potezo, ki je danes marsikdo ne razume. Pred približno enim mesecem je zaposlene v preddverju sedeža podjetja pričakal kip pande, sicer maskote Dropboxa. Živalca iz kroma je stala toliko, kot bi v Silicijevi dolini znašala letna bruto plača programerja začetnika, okrog sto tisoč dolarjev ali 87 tisoč evrov.

A photo posted by Laura J (@sapphire141) on


Ob pandi je plaketa, na kateri je zapisano: "Pri razvoju podjetja šteje vsak dolar. Lepo je imeti lepe stvari, a vprašati se moramo - bi takole zapravljali tudi svoj denar?"

Varčevanje je lahko dvorezen meč

Varčujejo tudi drugi pomembni tehnološki startupi v Silicijevi dolini. Že omenjeni Evernote je že oktobra lani odpustil 13 odstotkov delovne sile in zaprl tri mednarodne podružnice. Jawbone, startup, ki proizvaja športne zapestnice, je konec leta 2015 ukinil 60 delovnih mest in podružnico v New Yorku. Direktor startupa Prosper, ki se ukvarja s posojili, se je odpovedal celotni plači za leto 2016.

Večina startupov, ki se uvrščajo med t. i. samoroge, pa tako kot Dropbox spreminja oziroma ukinja ugodnosti za zaposlene. To bi lahko bilo usodno za nekatere izmed njih, še piše Business Insider. Če bodo njihovi zaposleni zaradi zmanjšanih ugodnosti postali nezadovoljni, lahko postanejo manj produktivni, morda celo namenoma, ali pa se v iskanju razkošja na delovnem mestu, ki so ga vajeni, preselijo drugam.  

Ne spreglejte