Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
3. 11. 2014,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Windows 7 Windows 10 Microsoft operacijski sistem

Ponedeljek, 3. 11. 2014, 15.17

8 let

Windows 7 in 8 sta se poslovila od maloprodaje

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S prvim dnem novembra je Microsoft končal samostojno prodajo maloprodajnih različic operacijskih sistemov Windows 7 in Windows 8.

V skladu z dalj časa znanim Microsoftim koledarjem življenjske dobe njihovih izdelkov je bil zadnji dan oktobra zadnja priložnost za samostojni nakup operacijskih sistemov Windows 7 in Windows 8. S tem dnem se je namreč končala prodaja maloprodajnih različic teh dveh operacijskih sistemov, natančneje različic Windows 7 Home Basic, Home Premium in Ultimate ter operacijskega sistema Windows 8 v maloprodajni izvedbi. Na novih računalnikih do porabe zalog V prodaji še naprej ostaja "škatla" z operacijskim sistemom Windows 8.1, ki ga Microsoft ostro loči od operacijskega sistema Windows 8, prav tako bodo tako poslovni koti tudi zasebni uporabniki še vedno lahko pridobili licence za Windows Professional 7 v okviru programa Downgrade Rights (pravica vrnitve na predhodno različico), a le v omejenem obsegu in ob doplačilu.

S prvim dnem novembra je Microsoft prenehal tudi dobavljati licence OEM (Original Equipment Manufacturer) za proizvajalce računalnikov, ki nameščajo Microsoftove operacijske sisteme na svoje nove računalnike, a bodo ti proizvajalci lahko še naprej nameščali tiste licence, ki so jih priskrbeli najpozneje do zadnjega dne letošnjega oktobra. Koliko je teh licenc in predvsem koliko časa bodo še na voljo, pa ni mogoče zanesljivo oceniti. Microsoft: Nakup iz druge roke je neveljaven in ničen Te dni je posledično pričakovano večanje ponudbe operacijskega sistema Windows 7 na neformalnih spletnih kanalih, zlasti na raznih spletnih tržnicah, a bi morali pred nakupom take različice kupci vedeti, da Microsoftova licenčna določila prepovedujejo vsako nadaljnjo prodajo in štejejo vsak nakup zunaj uradnih prodajnih kanalov za neveljaven in ničen. Desetka predvidoma prihodnje leto Zakoniti uporabniki operacijskega sistema Windows 8 ga lahko brezplačno nadgradijo na Windows 8.1, ki ga Microsoft ne obravnava kot paket servisnih popravkov, temveč kot drug operacijski sistem – verjetno zato, ker se potem lahko nekoliko drugače računajo obdobja dobavljivosti in podpore. Prihodnje leto, ko naj bi prišel operacijski sistem Windows 10, od katerega uporabniki pričakujejo združitev najboljših lastnosti predhodnikov z oznakama 7 in 8, naj bi bil trg razbremenjen zmede, ki bi lahko nastala ob hkratni dostopnosti različnih operacijskih sistemov.

Odsotnost operacijskega sistema Windows 8 v trgovinah najbrž ne bo pognala v jok večjega števila uporabnikov: v dveh letih od konca oktobra 2012, ko so ga uradno začeli prodajati, ga ni sprejelo niti šest odstotkov uporabnikov računalnikov po vsem svetu. Microsoft bo verjetno drugačnega mnenja, a te številke nakazujejo, da osmica vendarle ni prepričala, zato so uporabniška pričakovanja od prihajajočega Windows 10 najbrž še toliko večja.

Ne spreglejte