Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
6. 1. 2020,
20.05

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

6

Natisni članek

računalniška zaščita Windows 7 Windows 10 operacijski sistem Microsoft

Ponedeljek, 6. 1. 2020, 20.05

4 leta, 3 mesece

Ponesrečene nadgradnje najmlajšega Microsoftovega operacijskega sistema

Windows 10 vam nagaja? Najbrž niste sami krivi!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

6

Windows 10, Microsoft | Zadnjega pol leta so Microsoftovega nadgradnje operacijskega sistema Windows 10 neredko prinašale težave. | Foto Reuters

Zadnjega pol leta so Microsoftovega nadgradnje operacijskega sistema Windows 10 neredko prinašale težave.

Foto: Reuters

Začetek leta 2020 prinaša nove neprijetne epizode v zdaj že staro in neslavno zgodbo o problematičnih Microsoftovih nadgradnjah.

Sprotno nadgrajevanje in posodabljanje operacijskega sistema in nameščenih programov je nedvomno eden od najpomembnejših korakov pri zagotavljanju čim višje stopnje računalniške varnosti – a le, dokler so tudi same nadgradnje zaupanja vredne.

Windows 10
Novice Na številnih računalnikih se skriva mogočno orodje: kako ga najti?

Stopnjevalo se je že lani

Ravno to zaupanje je Microsoft lani načel z vrsto svojih ponesrečenih nadgradenj, ki so zaradi svojih pomanjkljivosti ob sicer zaželenem odpravljanju starih pomanjkljivosti neredko prinašale nove težave.

Začelo se je septembra s sesuvanjem operacijskega sistema (zloglasni modri zaslon smrti oziroma Blue Screen of Death), nedokončanih zagonih, težavami s tiskanjem, povezavami USB, zvokom, čezmerno porabo procesorske moči, barvnim prikazom na zaslonu in s prekinitvami internetne povezave.

Zloglasni zaslon smrti se je pri uporabnikih operacijskega sistema Windows 10 začel pojavljati pogosteje po ponesrečenih nadgradnjah lanske jeseni. | Foto: Zloglasni zaslon smrti se je pri uporabnikih operacijskega sistema Windows 10 začel pojavljati pogosteje po ponesrečenih nadgradnjah lanske jeseni.

Če pa se dan po jutru pozna, se lahko bojimo, da na tem področju leto 2020 ne bo prineslo dovolj hitrega napredka iz te velike programske hiše.

Okrnjeni Raziskovalec

Novembrska nadgradnja najmlajšega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 10 je podrla jedrne elemente enega od najpomembnejših gradnikov: Raziskovalca (File Explorer).

Windows 10
Novice Nenavadna težava z Windowsi tudi v Sloveniji. Kaj narediti, če se pojavi?

Težave, o katerih poročajo številni uporabniki, se med drugim kažejo tudi pri prenosu datotek (kopiranju, premikanju) in iskanju datotek, a je eden od višjih vodij programa pri Microsoftu Brandon LeBlanc v svojem tvitu te težave opredelil kot "nekaj, kar ne zahteva nujne obravnave". V odzivih na njegov tvit so uporabniki izražali nestrinjanje s to njegovo trditvijo.

Popravek za zdaj samo za nekatere

Nekaj teh težav (a ne vseh) je Microsoft odpravil decembra z nadgradnjo Windows 10 Insider build 19536, a ta ni splošno in privzeto dostopna vsem uporabnikom Windows 10.

Novembrska nadgradnja najmlajšega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 10 je podrla jedrne elemente enega od najpomembnejših gradnikov: Raziskovalca (File Explorer). | Foto: Reuters Novembrska nadgradnja najmlajšega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 10 je podrla jedrne elemente enega od najpomembnejših gradnikov: Raziskovalca (File Explorer). Foto: Reuters

Beta preizkuševalci, ki uporabljajo še neobjavljeno naslednjo objavo operacijskega sistema Windows 10 z oznako 20H1, so te dni prejeli popravek, a navadnim uporabnikom ta popravek ne bo na voljo predvidoma najmanj do konca januarja.

Tokrat je nasvet izjemoma: počakajte!

Sporna novembrska nadgradnja sicer prinaša nekaj manjših funkcionalnih novosti, a niti v skupnem seštevku niso toliko vredne in pomembne za vsakdanje delo kot prizadete funkcionalnost Raziskovalca.

Windows 10
Novice Zakaj je bolje, da sami ne iščete posodobitev za Windows 10

Čeprav je sprotno nadgrajevanje in posodabljanje (skoraj vedno) dobra ideja, vsem tistim, ki še niso namestili novembrske nadgradnje operacijskega sistema Windows 10 bo tokrat verjetno res bolje, da še naprej ne hitijo.

Microsoft je obljubil, da bo proces posodabljanja operacijskega sistema Windows 10 temeljito prenovil, a skoraj milijarda nas, ki ga uporabljamo, pričakujemo, da se bo to zgodilo čim prej. Naša pričakovanja glede tega so toliko večja, ker se 14. januarja, torej čez dober teden, izteka obdobje podpore za predhodnika Windows 7.

Windows 7
Novice Ste imeli z računalnikom dolgo mir? Za številne se bliža dan odločitve.
Ne spreglejte