SiolNET. Digisvet Novice
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Koliko emojijev zares poznate?

Vse najboljše za rojstni dan, emoji! #video

0,11

termometer

Ali ste vedeli, da je bilo junija letos uradno priznanih že 2.823 emojijev?

Ustanovitelj svetovnega dneva emojijev Jeremy Burge, član enega od odborov konzorcija Unicode, ki skrbi za standardizacijo znakov, in eden od razvijalcev spletnega iskalnika emojijev Emojipedia, opozarja, da ni vse, kar nam predstavljajo kot emoji, zares emoji. Še največ takih napak, da ne rečemo zlorab, je v medijskem svetu in je plod marketinških prizadevanj zvezdnikov.

"Kimojiji, za katerimi stoji Kim Kardashian, in Justmojiji, ki jih podpisuje Justin Bieber, so zgolj nalepke, ki ne delujejo v vseh aplikacijah, poleg tega pa jih je treba posebej prenesti in niso sestavni del programskih tipkovnic na mobilnih napravah," je pojasnill Burge.

Emoji ni isto kot emotikon!

Skovanka emotikon je nastala iz angleških besed emotion (čustvo) in icon (ikona). Emotikon je tako skupek znakov z navadne tipkovnice, s katerimi izražamo čustva. Poznamo :), :/, :( in podobne.

Emoji je po drugi strani poseben grafični simbol, ki nastopa kot samostojen znak z enakim namenom, kot ga ima emotikon. To pojasnjuje tudi koren njegovega imena, a tokrat iz japonščine: e pomeni slika, moji pa znak. Emoji tako nikakor ni enak emotikonu, oba pa primerno opiše slovenska beseda čustvenček.

Tudi smeško ni najprimernejša beseda niti za emotikon niti za emoji, saj je smeško le eden v skupini številnih emotikonov oziroma eden v skupini številnih emojijev. Pravzaprav, če smo natančni, smeško ni en sam, ampak jih je za celo skupino, a vendarle malo v primerjavi z vsemi emotikoni in vsemi emojiji.

Koliko je pravzaprav pravih emojijev?

Junija je bilo uradno priznanih že 2.823 emojijev, a je njihovo število gotovo večje, ker velika podjetja ustvarjajo tudi svoje emojije, ki (še) niso uradno sprejeti kot standard. Burge pravi, da vsako leto prejmejo več sto vlog za priznavanje novih emojijev.

Dodaja, da so postopki dosledni in da ni načina, kako bi podjetja lahko (z denarjem) ubrala bližnjice. "Prav to jezi velike družbe, saj jim ne dovolimo logotipov in blagovnih znamk," je še povedal za tuje medije.

Ali ste prepričani, da poznate vse (uradne) emojije? Emojipedia vas bo prav gotovo prepričala o nasprotnem. Ali ste prepričani, da poznate vse (uradne) emojije? Emojipedia vas bo prav gotovo prepričala o nasprotnem. Foto: zajem zaslona

Opera in balet v jeziku emojijev

Londonska Royal Opera House je lani 17. julija na svojem uradnem profilu na družbenem omrežju Twitter predstavila 20 znanih opernih in baletnih predstav – z emojiji. Vsake pol ure so izključno z emojiji objavili novo opero, tisti, ki so jo pravilno prepoznali, pa so se potegovali za vstopnice za njihove predstave.

To sicer ni bil prvi tovrstni primer, že leta 2009 je Royal Opera House z emojiji objavila opero na svojem blogu (ki danes ne obstaja več).

Izziv londonske Royal Opera House: ali lahko zgolj iz opisa z emojiji ugotovite, za katero znano opero ali balet gre? Izziv londonske Royal Opera House: ali lahko zgolj iz opisa z emojiji ugotovite, za katero znano opero ali balet gre? Foto: zajem zaslona

"Nekaj značilno digitalnega prehaja v analogni svet"

"Emotikoni in emojiji so me do zdaj fascinirali dvakrat," je za Siol.net povedal antropolog Dan Podjed, ki se še posebej posveča digitalnim vsebinam.

"Pred dobrim desetletjem sem, takrat kot asistent, na fakulteti ugotovil, da jih študentje uporabljajo v svojih nalogah. Pred nekaj leti je učiteljica v osnovni šoli mojemu sinu ob komentarju 'Zelo dobro!' dodala smeška, takrat so me fascinirali drugič. Osupnilo me je, da se je nekaj značilno digitalnega, ker se je uporabljalo predvsem v spletnih klepetalnicah, preselilo nazaj v analogni svet."

"Danes, ko uporabljam svoj telefon, niti ne vem več, katerega bi uporabil, saj jih je ogromno in za vse okoliščine," je o inflaciji emojijev za Siol.net povedal antropolog Dan Podjed. "Danes, ko uporabljam svoj telefon, niti ne vem več, katerega bi uporabil, saj jih je ogromno in za vse okoliščine," je o inflaciji emojijev za Siol.net povedal antropolog Dan Podjed. Foto: zajem zaslona

"Emojijev je danes preveč!"

Toda Podjed je prepričan, da je danes emojijev preprosto preveč. "Ko sem jih začel raziskovati konec 90. let, jih je bilo v katalogu nekaj deset, danes, ko uporabljam svoj telefon, pa sploh ne vem več, katerega bi uporabil, saj jih je ogromno in za vse okoliščine."

Ravno ta inflacija emojijev je po njegovem mnenju razlog, da se vračamo k besedam: "Na Facebooku imamo statuse ''Feeling ... (Počutim se ..., op. p.)'', ki ponovno izpostavljajo besede. Emotikoni in emojiji bodo gotovo ostali, a imajo besede večjo sporočilno moč in z njimi lahko izrazimo več čustvenih odtenkov kot z emotikoni in emojiji."

Obstajajo že četrt stoletja

Emojiji so se prvič začeli pojavljati v 90. letih prejšnjega stoletja, zagon pa doživeli po letu 2011, ko jih je Apple prvič dodal kot sestavni del tipkovnice svojega pametnega telefona iPhone.

Prvi svetovni dan emojijev so izpeljali leta 2014. Zakaj ravno 17. julij? Če pogledate čustveni simbol za koledar, je odgovor na dlani – ravno ta datum je upodobljen na njem.

Facebook je razkril, da uporabniki tega družbenega omrežja vsak dan vtipkajo okoli 60 milijonov emojijev, na njihovem programu za sporočanje Messenger pa se jih dnevno pojavi okoli pet milijard.

Prvi svetovni dan emojijev so izpeljali leta 2014. Zakaj ravno 17. julij? Če pogledate čustveni simbol za koledar, je odgovor na dlani – ravno ta datum je upodobljen na njem. Prvi svetovni dan emojijev so izpeljali leta 2014. Zakaj ravno 17. julij? Če pogledate čustveni simbol za koledar, je odgovor na dlani – ravno ta datum je upodobljen na njem. Foto: Continental Film

Dobra volja je najbolja

Facebook kot najpogosteje uporabljeni emoji navaja navadnega in najbolj preprostega smeška, podjetje SwiftKey, ki izdeluje eno od najbolj priljubljenih programskih tipkovnic za mobilne naprave, pa je ugotovilo, da je v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske najbolj priljubljen čustveni simbol, ki joče od smeha.

Spodbudno je že to, da je skupni imenovalec obeh dobro počutje.

Emoji – zvezda animiranega filma

Lani smo si lahko ogledali prvi (animirani) Film o emojijih, ob katerem so se oboževalci emojijev po vsem svetu odločili vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov – z istočasno udeležbo največjega števila ljudi, oblečenih v čustvene simbole (like iz filma), na shodih na različnih prizoriščih po svetu.

Pobude so prišle iz vsega sveta, iz Dubaja, Moskve, Londona, Dublina in Sao Paula, hitro pa so se pridružili tudi v drugih državah.

Emojiji so že lani dobili "svoj" prvi film. Emojiji so že lani dobili "svoj" prvi film. Foto: Continental Film

Gene želi biti običajen emoji

Glavni junak filma je Gene, vesel emoji, ki se je rodil brez filtra, zaradi česar lahko na različne načine izraža trenutno razpoloženje. Ker želi postati običajen smeško, Gene prosi za pomoč iznajdljivega najboljšega prijatelja Petka in znano mojstrico za dešifriranje Vlomilko. Skupaj se odpravijo v mobilne aplikacije, kjer iščejo izvorno kodo, katere popravek bi izpolnil Genovo željo.

Na tej avanturi se srečajo s še večjo grožnjo in tako se nepričakovano usoda vseh emojijev znajde v rokah nenavadne tričlanske zasedbe.

Kaj pa uporaba emojijev v poslovni komunikaciji?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin