Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 3. 2016,
15.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Twitter

Ponedeljek, 21. 3. 2016, 15.22

6 let, 6 mesecev

Vse najboljše za 10. rojstni dan, Twitter

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Reuters

Na današnji dan pred desetimi leti je bil objavljen prvi tvit. Zapisal ga je Jack Dorsey, ustanovitelj priljubljenega družbenega omrežja Twitter.

"Nastavljam si twttr" je prva objava na Twitterju. Takrat je bilo ime družbenega omrežja še Twttr. Twitter je Twitter uradno postal ob zagonu julija 2006.

Eno danes najbolj priljubljenih in najvplivnejših družbenih omrežij je bilo ustanovljeno 21. marca 2006. Twitter, ki se je za javnost odprl julija istega leta, se je precej razlikoval od takrat najbolj obljudenih družbenih omrežij, kot sta bila na primer Myspace na vrhuncu priljubljenosti in šele vzpenjajoči se Facebook.

Bolj kot platforma za digitalno prijateljevanje je bil Twitter osebno glasilo – uporabnikom je omogočil deljenje svojih misli v jedrnatih sporočilih, dolgih nič več kot 140 znakov, in sledenje osebam z najbolj zanimivimi sporočili (ali tviti oziroma čivki).

320 milijonov uporabnikov in pol milijarde tvitov dnevno

Twitter je zaradi edinstvene zasnove in preprostosti uporabe izkusil bliskovito rast ter po zaslugi enega od uporabnikov, ki je predlagal uporabo hashtaga (oznaka #), Chrisa Messine, tudi najhitrejši medij za širjenje informacij na svetu.

Hashtag je orodje za predalčkanje in hitrejše iskanje objav na točno določeno temo. Prav zaradi hashtagov pa se vesti in ideologija, tudi nevarna, prek Twitterja širijo hitreje kot prek drugih družbenih omrežij ali klasičnih medijskih kanalov. | Foto: Reuters Hashtag je orodje za predalčkanje in hitrejše iskanje objav na točno določeno temo. Prav zaradi hashtagov pa se vesti in ideologija, tudi nevarna, prek Twitterja širijo hitreje kot prek drugih družbenih omrežij ali klasičnih medijskih kanalov. Foto: Reuters


Če se želite pridružiti praznovanju Twitterjevega desetega rojstnega dne, svojim objavam na Twitterju dodajte pripis #LoveTwitter.


Danes ima Twitter približno 320 milijonov aktivnih uporabnikov, ki dnevno objavijo in prepošljejo skoraj pol milijarde tvitov. Po podatkih spletne strani Alexa je Twitter 10. najbolj obiskana stran na spletu. Po številu uporabnikov je Twitter na petem mestu med najbolj priljubljenimi družbenimi omrežji (za Facebookom, kitajskim Qzonom, Tumblrom in Instagramom).

Od arabske pomladi do Pariza

Twitter je svojo pravo moč – širjenje informacij s svetlobno hitrostjo – pokazal v letih 2010 in 2011, ko je igral eno ključnih vlog pri organizaciji protestnikov in obveščanju sveta o dogodkih t. i. arabske pomladi v Tuniziji, Egiptu in še nekaj drugih državah Bližnjega vzhoda.

S pomočjo Twitterja sta lažje stekli tudi komunikacija in vzpostavitev nujne pomoči v izrednih dogodkih, kot sta bila teroristična napada na maratonu v Bostonu leta 2012 in Parizu novembra lani. Uporabniki so prek Twitterja svojcem lahko tudi sporočili, da je z njimi vse v redu. | Foto: Reuters S pomočjo Twitterja sta lažje stekli tudi komunikacija in vzpostavitev nujne pomoči v izrednih dogodkih, kot sta bila teroristična napada na maratonu v Bostonu leta 2012 in Parizu novembra lani. Uporabniki so prek Twitterja svojcem lahko tudi sporočili, da je z njimi vse v redu. Foto: Reuters

Twitter kot platforma za prost pretok informacij ni dostopen povsod. Kot grožnjo ga vidijo v državah, kjer cenzura interneta še vedno živi, svoboda govora pa obstaja samo za štirimi stenami.

Uporaba Twitterja je prepovedana na Kitajskem, v Severni Koreji in Iranu. Dostop občasno, odvisno od smeri političnega vetra, onemogočijo tudi v Turčiji in v Egiptu. | Foto: Reuters Uporaba Twitterja je prepovedana na Kitajskem, v Severni Koreji in Iranu. Dostop občasno, odvisno od smeri političnega vetra, onemogočijo tudi v Turčiji in v Egiptu. Foto: Reuters

Twitterjevi rekordi

Največkrat deljeni tvit: selfie na podelitvi oskarjev leta 2014

 

Profil z največ sledilci: pevka Katy Perry, 84,8 milijona

Največkrat omenjena oseba na Twitterju: pevec Justin Bieber | Foto: Reuters Največkrat omenjena oseba na Twitterju: pevec Justin Bieber Foto: Reuters

Največ geolokacijskih označb objav na Twitterju: Sao Paulo, Brazilija | Foto: Reuters Največ geolokacijskih označb objav na Twitterju: Sao Paulo, Brazilija Foto: Reuters

Največ tvitov v minuti: 618.725, finale svetovnega prvenstva v nogometu (2014) | Foto: Reuters Največ tvitov v minuti: 618.725, finale svetovnega prvenstva v nogometu (2014) Foto: Reuters


Profil, ki je najhitreje zbral en milijon sledilcev: Caitlyn Jenner

Težave in izzivi za modrega ptička

Lansko leto je bilo za podjetje Twitter, ki je od novembra 2013 prisotno na newyorški borzi, stresno. V fiskalnem letu 2014 so zabeležili konkretno nižji dobiček kot leto prej, odpustili so osem odstotkov zaposlenih. Cena delnice je zelo padla in je danes skoraj za tretjino nižja od začetne na IPO (vstopu na borzo).

Strokovnjaki to pripisujejo več dejavnikom, v prvi vrsti pa počasnemu privabljanju novih uporabnikov v primerjavi s Facebookom in uvajanju premalo novosti, znova v primerjavi s Facebookom.

Čeprav drugo ni nujno slabo, bo šok za uporabnike toliko večji, ko in če bo Twitter korenito spreminjal način delovanja. To bi se lahko zgodilo kmalu. | Foto: Reuters Čeprav drugo ni nujno slabo, bo šok za uporabnike toliko večji, ko in če bo Twitter korenito spreminjal način delovanja. To bi se lahko zgodilo kmalu. Foto: Reuters

Že letos bodo po napovedih Jacka Dorseyja namreč spremenili uporabniški vmesnik, a še pomembnejša novost bo predvajanje videa v živo. Twitter bo pri tem na pomoč poklical aplikacijo Periscope, katere razvijalce je pod svoje okrilje vzel lani poleti. Periscope uporabnikom omogoča, da prek kamere svojega telefona ali tablice postanejo poročevalci s terena in oddajajo sliko v živo.

Ne spreglejte