SiolNET. Digisvet Novice
4,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ves čas so hoteli vedeti, kje ste: nova afera internetne hobotnice?

4,90

termometer

Google Maps, Google Zemljevid
Lokacija je za Google sicer ena od najpomembnejših, če ne kar najpomembnejša kategorija osebnih podatkov, ki jih z njim delijo uporabniki. Gre namreč za ključni parameter Googlove oglaševalske platforme, Googlovega primarnega in daleč največjega vira prihodkov, saj omogoča pri naročnikih oglasov zelo priljubljeno natančno ciljano oglaševanje.  Foto: Siol.net

Google je v zadnjih letih sprejel precej ukrepov, ki so uporabnikom njegovih storitev in spletnih platform omogočili več nadzora nad varovanjem njihovih osebnih podatkov. Toda pravkar odpečateni sodni spisi razkrivajo, da si je Google na skrivaj močno prizadeval zvezati roke uporabnikom, ki s tehnološkimi velikani neradi delijo za Google enega od najbolj dragocenih osebnih podatkov: svojo lokacijo. 

Google je na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android, ti pomenijo veliko večino mobilnega trga, možnost spreminjanja nastavitev lokacije namenoma prestavil globlje v menije, da bi jih bilo težje najti.

Na konkretnem pametnem telefonu z Androidom, gre za slabi dve leti in pol star model Honor View 20 z operacijskim sistemom Android 10, je Lokacija na seznamu nastavitev šele na petnajstem mestu. Na konkretnem pametnem telefonu z Androidom, gre za slabi dve leti in pol star model Honor View 20 z operacijskim sistemom Android 10, je Lokacija na seznamu nastavitev šele na petnajstem mestu. Foto: Matic Tomšič

To razkrivajo prejšnji teden odpečateni sodni dokumenti iz postopka, ki ga proti Googlu zaradi domnevnega sledenja uporabnikom tudi po tem, ko so ti izklopili antene GPS, afere, ki je odjeknila leta 2018, vodi generalni tožilec ameriške zvezne države Arizone.

Računalnik, programer, heker Digisvet O vas vedo vse: kje ste bili, kaj ste gledali, s kom se pogovarjate

Za načrtno omejevanje dostopnosti oziroma pravzaprav kar skrivanja nastavitve, ki je uporabnikom omočila izbirati, ali naj Google sledi njihovi lokaciji ali ne oziroma pod kakšnimi pogoji to dovolijo, je Google glede na sodne spise pritiskal tudi na proizvajalce pametnih telefonov.

Eden od tistih, ki naj bi Googlu ustregli s prilagajanjem uporabniškega vmesnika tako, da je bila lokacija šele na drugi strani menija z nastavitvami, je bil južnokorejski LG. Podjetje je pred kratkim sicer oznanilo, da letos poleti ukinja proizvodnjo lastnih pametnih telefonov. Eden od tistih, ki naj bi Googlu ustregli s prilagajanjem uporabniškega vmesnika tako, da je bila lokacija šele na drugi strani menija z nastavitvami, je bil južnokorejski LG. Podjetje je pred kratkim sicer oznanilo, da letos poleti ukinja proizvodnjo lastnih pametnih telefonov. Foto: Reuters

Lokacija je za Google sicer ena od najpomembnejših, če ne kar najpomembnejša kategorija osebnih podatkov, ki jih z njim delijo uporabniki. Gre namreč za ključni parameter Googlove oglaševalske platforme, Googlovega primarnega in daleč največjega vira prihodkov, saj omogoča pri naročnikih oglasov zelo priljubljeno natančno ciljano oglaševanje. 

Google lokaciji uporabnika ne sledi le prek antene GPS, temveč za to uporablja tudi internetne povezave, v razkritje uporabnikove lokacije pa lahko prisili celo druge aplikacije, ki sicer nimajo nobene neposredne povezave z Googlom, a jim uporabnik morda dovoli dostop do njegove lokacije, Googlu pa je prepovedal, da mu sledi. 

Google Digisvet Razkrinkali Google: kaj se zgodi, če poskusimo skriti, kaj iščemo

Da so mu uporabniki lahko preprečili vohljanje za njihovo lokacijo, je bilo za Google problematično

Odpečateni sodni spisi med drugim razkrivajo tudi, da je Google s tem, ko je na pametnih telefonih z Androidom otežil dostop do nastavitev lokacije, zavestno ravnal v nasprotju s kristalno jasnimi povratnimi informacijami o uporabniški izkušnji.

Predhodno je bilo uporabnikom namreč zelo všeč, da so možnosti za spreminjanje lokacijskih parametrov našli blizu vrha seznama nastavitev operacijskega sistema Android, kar je, sodeč po sodnih dokumentih, potrdilo tudi več Googlovih zaposlenih.

Google Zemljevid, Google Maps Foto: Unsplash

Poteze odločevalcev pri Googlu, da zmanjšajo vidnost lokacijskih nastavitev, zato nekateri Googlovi inženirji in oblikovalci uporabniških vmesnikov niso razumeli. Toda Google je preprost dostop do lokacijskih nastavitev, ki je posledično botroval temu, da so številni uporabniki onemogočali sledenje, videl kot veliko težavo, piše v sodnih dokumentih.

Fotografiranje, pametni telefon, kamera Digisvet Plačaj ali briši: prihaja huda dilema za mnoge, ki radi fotografirajo

O nas vedo več, kot vemo sami

Za ogromno ljudi je Google nepogrešljiv del vsakdana. Gre za pravo internetno hobotnico: z njegovo pomočjo iščemo stvari, ki nas zanimajo na spletu, gledamo videoposnetke, pošiljamo e-pošto, urejamo dokumente, uporabljamo pametni telefon, se orientiramo v novem kraju ... 

Vse to je brezplačno oziroma se tako vsaj zdi. Googlu za vse resnično uporabne storitve plačamo z osebnimi podatki, ki so morda bolj intimni, kot si marsikdo predstavlja.

Če se želite na lastne oči prepričati, kaj vse si je Google zapomnil o vas, obiščite nadzorno ploščo Moja dejavnost v Googlu (klik na to fotografijo vas bo pripeljal naravnost tja, če ste prijavljeni v uporabniški račun Google). Vrste podatkov, ki jih skladišči Moja dejavnost, so sicer le vrh ledene gore vsega, kar o uporabniku v resnici ve Google. Če se želite na lastne oči prepričati, kaj vse si je Google zapomnil o vas, obiščite nadzorno ploščo Moja dejavnost v Googlu (klik na to fotografijo vas bo pripeljal naravnost tja, če ste prijavljeni v uporabniški račun Google). Vrste podatkov, ki jih skladišči Moja dejavnost, so sicer le vrh ledene gore vsega, kar o uporabniku v resnici ve Google. Foto: Matic Tomšič

Toda o čem konkretno o nas torej poizveduje Google, kadar uporabljamo katerokoli od njegovih storitev – za večino uporabnikov je to tako rekoč ves čas, ko so na računalniku ali na pametnem telefonu? Razsežnosti zbiranja podatkov je pred kratkim razkrila novost za Applovo trgovino z aplikacijami App Store, ki bo ob Googlovih aplikacijah v prihodnje prikazovala vse kategorije podatkov, ki jih Google zbira o uporabnikih. Pa poglejmo.

Za sledenje uporabnikom po spletu Google zanimajo:

– naš domači naslov, e-poštni naslov, ime in telefonska številka,

– unikatni spletni identifikator uporabnika, identifikator njegove naprave,

Za potrebe oglaševanja Google zanimajo:

– naša lokacija,

– naš domači naslov, naš e-poštni naslov, naše ime, naša telefonska številka,

– zgodovina spletnega iskanja,

– zgodovina brskanja po spletu,

– unikatni spletni identifikator uporabnika, identifikator njegove naprave,

– uporaba Googlovih aplikacij, kliki oziroma ogledi oglasov,

– zgodovina spletnih nakupov.

Za potrebe analize podatkov Google zanimajo:

– zgodovina spletnih nakupov,

– naša lokacija,

– naš e-poštni naslov,

– naši stiki s podporo uporabnikom Googlovih storitev ali vsebinami drugih uporabnikov Googla,

– zgodovina spletnega iskanja,

– unikatni spletni identifikator uporabnika, identifikator njegove naprave,

– uporaba Googlovih aplikacij, kliki oziroma ogledi oglasov, preostali podatki o uporabi računa Google,

– podatki o morebitnih težavah z Googlovimi aplikacijami in o delovanju Googlovih aplikacij na uporabnikovih napravah,

– vsi drugi mogoči podatki, ki jih je mogoče pridobiti prek uporabniškega računa Google.

Za prilagoditev uporabniške izkušnje Google zanimajo:

– zgodovina naših nakupov,

– zelo natančna lokacija uporabnika,

– naš e-poštni naslov,

– stiki v našem imeniku,

– druga vsebina, ki jo v svoj uporabniški račun Google nalaga uporabnik,

– zgodovina iskanja,

– unikatni spletni identifikator uporabnika, identifikator njegove naprave,

– uporaba Googlovih aplikacij, kliki oziroma ogledi oglasov, preostali podatki o uporabi računa Google,

– vsi drugi mogoči podatki, ki jih je mogoče pridobiti prek uporabniškega računa Google.

Za razvoj aplikacij Google zanimajo:

– zgodovina nakupov,

– podatki o plačilnih sredstvih,

– zelo natančna lokacija in približna lokacija uporabnika,

– domači naslov, e-poštni naslov, ime, telefonska številka,

– seznam stikov v Googlu,

– fotografije in videoposnetki, zvočne datoteke, podatki o igrah, stikih s tehnično podporo in vse druge vsebine, ki jih je uporabnik naložil na Google,

– zgodovina spletnega iskanja,

– unikatni spletni identifikator uporabnika, identifikator njegove naprave,

– uporaba Googlovih aplikacij, kliki oziroma ogledi oglasov, preostali podatki o uporabi računa Google,

– podatki o morebitnih težavah z Googlovimi aplikacijami in o delovanju Googlovih aplikacij na uporabnikovih napravah,

– občutljive vrste podatkov (katere so to, ni jasno določeno) in vsi drugi podatki.

Podatki, zbrani v druge namene:

– zgodovina spletnih nakupov,

– približna lokacija uporabnika,

– zgodovina brskanja po spletu,

– unikatni identifikator uporabnika.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin