SiolNET. Digisvet Novice
0,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Več kot 1.500 Slovencev je že sodelovalo v zgodovinskem projektu

0,95

termometer

Thumb, volitve blockchain
Foto: Matic Tomšič

Od 28. maja do 1. junija lahko vsak Slovenec z e-poštnim naslovom in telefonsko številko sodeluje na vzporednih državnozborskih volitvah, katerih izid sicer ne bo štel zares, a se kot prve v zgodovini Slovenije izvajajo na blockchainu oziroma z uporabo tehnologije veriženja podatkovnih blokov. Postopek oddaje glasu je zelo preprost, opraviti pa ga je mogoče kjer koli in kadarkoli brez obiska volišča. 

Vzporedne državnozborske volitve, katerih namen je pokazati uporabnost blockchaina oziroma tehnologije veriženja podatkovnih blokov kot platforme za izvedbo tovrstnega oddajanja glasov na državi ravni, organizira zagonsko podjetje Principle

E-volitve na tehnologiji verižnih blokov Novice So e-volitve v Sloveniji res še daleč od obzorja? #video

Njihova platforma volitve.principle.network bo oddajo glasu posameznim strankam omogočala do 1. junija. V podjetju Principle so opozorili, da seveda ne gre za prave volitve, s katerimi bi volivci lahko odločali, kdo bo dobil sedeže v državnem zboru, temveč za preizkus platforme.

Upajo tudi, da bosta preprostost in tehnološka naprednost takšnih volitev k oddaji glasu pritegnila tudi mlajše volivce. Če bi na blockchainu zares izvedli veljavne volitve, bi bil način identifikacije volivcev seveda tudi drugačen kot zdaj, ko sta za oddajo glasu potrebna samo e-poštni naslov in slovenska mobilna telefonska številka. 

V času nastajanja tega prispevka je svoj glas prek platforme podjetja Principle oddalo že nekaj več kot 1.500 posameznikov. Vse transakcije kriptožetonov, vsak predstavlja posamezen glas, je mogoče videti na spletni strani Etherscan. Po končanem preizkusnem obdobju bodo tudi vsi lahko videli, natanko koliko glasov je prejela katera stranka in kdaj so bili glasovi oddani. Kliknite na fotografijo za povezavo do spletnega naslova, na katerem se zbirajo glasovi.  V času nastajanja tega prispevka je svoj glas prek platforme podjetja Principle oddalo že nekaj več kot 1.500 posameznikov. Vse transakcije kriptožetonov, vsak predstavlja posamezen glas, je mogoče videti na spletni strani Etherscan. Po končanem preizkusnem obdobju bodo tudi vsi lahko videli, natanko koliko glasov je prejela katera stranka in kdaj so bili glasovi oddani. Kliknite na fotografijo za povezavo do spletnega naslova, na katerem se zbirajo glasovi.  Foto: Matic Tomšič

Kako smo volili na blockchainu

Postopek oddaje glasu prek platforme volitve.principle.network je zelo preprost, opravimo ga v samo nekaj korakih.

Na spletni strani volitve.principle.network v polje, ki to zahteva, najprej vnesemo naš e-poštni naslov:

Blockchain volitve Foto: Matic Tomšič

Na navedeni e-poštni naslov bomo prejeli povezavo, ki jo moramo klikniti, na da volilni platformi potrdimo svojo identiteto:

Blockchain volitve Foto: Matic Tomšič

Nato moramo platformi posredovati še našo mobilno telefonsko številko, na katero bomo prejeli nadaljnja navodila:

Blockchain volitve Foto: Matic Tomšič

Nekaj trenutkov po vnosu telefonske številke bomo prejeli sporočilo SMS s spletno povezavo:

Blockchain volitve Foto: Matic Tomšič

Odprtje spletne povezave nas pripelje do glasovnice, kjer moramo izbrati eno od strank :

Blockchain volitve Foto: Matic Tomšič

Izbiro potrdimo s pritiskom na gumb "Oddaj glas" (Piratsko smo izbrali izključno za prikaz tega koraka, ker je bila takoj na dosegu prstov):

Blockchain volitve Foto: Matic Tomšič

Ponovna oddaja glasu zaradi tehnologije v ozadju ni mogoča. Če poskusimo ponovno vnesti naš e-poštni naslov ali pa telefonsko številko, se nam platforma zgolj še enkrat zahvali za oddan glas. 

Tehnologijo v ozadju volilne platforme volitve.principle.network je na Facebooku takole opisal Jan Vidic, soustanovitelj podjetja Principle:

Jan Vidic je ta zapis na Facebooku objavil kot komentar na objavo v skupini Kriptovalute - Slovenska Blockchain Skupnost - Bitcoin.si. Jan Vidic je ta zapis na Facebooku objavil kot komentar na objavo v skupini Kriptovalute - Slovenska Blockchain Skupnost - Bitcoin.si. Foto: Facebook

Preberite tudi:

Estatium Digisvet Razkrivamo, kateri Slovenci so vpleteni v sumljivo kriptovaluto janz janša, sds Novice SDS, NSi in SLS so jasne: Gremo po zmago!

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin