SiolNET. Digisvet Novice
1,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Apple je privolil v poravnavo

Uporabniki starejših iPhonov bodo prejeli 25 dolarjev – toda ne v Sloveniji

1,17

termometer

iPhone 6S, Apple
Med iphoni, katerih lastniki (v ZDA) bodo upravičeni do poravnave, je tudi iPhone 6S. Foto: Reuters

Sodni spor zoper Apple, ki naj s programskimi nadgradnjami skrivoma upočasnjeval starejše iphone in tako uporabnike silil v nakup novejših modelov (ali vsaj akumulatorjev), bi se lahko kmalu končal – Apple je privolil v poplačilo, a s tem vendarle ni priznal krivde.

Za omenjeno poravnavo, ki jo mora še potrditi sodišče v kalifornijskem mestu San Jose, bi Apple porabil do 500 milijonov ameriških dolarjev (okrog 458 milijonov evrov).

Morda bo znesek celo višji – ali nižji

Do nje so upravičeni lastniki pametnih telefonov iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7Plus in SE z nameščenim operacijskim sistemom iOS 10.2.1 ali poznejšim kakor tudi pametnih telefonov iPhone 7 in 7 Plus, ki so pred 21. decembrom 2017 uporabljali operacijski sistem iOS 11.2 ali poznejši.

iPhone Apple Digisvet Apple napoveduje: na iPhone bo treba čakati dlje

Apple naj bi vsakemu uporabniku naštetih modelov svojih pametnih telefonov iPhone plačal 25 ameriških dolarjev (slabih 23 evrov), a se ta znesek lahko prilagodi navzgor ali navzdol, ko bodo ugotovili, koliko je upravičencev.

Apple bo za poravnavo porabil najmanj 310 milijonov ameriških dolarjev, a do nje so upravičeni le uporabniki v ZDA. Apple bo za poravnavo porabil najmanj 310 milijonov ameriških dolarjev, a do nje so upravičeni le uporabniki v ZDA. Foto: Reuters

V ZDA bodo prejeli poravnavo, pri nas in drugod po svetu pa se uporabniki lahko obrišejo pod nosom

Skupni znesek teh poravnav namreč ne sme biti manjši od 310 milijonov ameriških dolarjev (približno 284 milijonov evrov).

Prvi mož družbe Apple Tim Cook in guverner Kalifornije Gavin Newsom Digisvet Kako bodo Applove milijarde pomagale boju proti (pre)dragim najemninam v Silicijevi dolini

Žal pa to velja samo za uporabnike v ZDA – drugod po svetu, tudi v Sloveniji, plačila ne bo, četudi so izpolnjeni vsi drugi pogoji. Ne glede na to, od kod so uporabniki, Apple vztraja, da ta privolitev ne pomeni priznavanja krivde, temveč le izogibanje bremen in stroškov, ki bi jih prineslo sojenje.

Apple zavrača obtožbe in zanika krivdo

Uporabniki so zagovarjali, da so jih posodobitve operacijskega sistema, ki so domnevno namenoma upočasnjevale njihove starejše telefone, ustvarjale vtis, da so njihove naprave blizu konca svojega življenjskega cikla, zaradi česar so se prej, kot bi se sicer, odločali za nakup novega iphona ali vsaj nadomestnega akumulatorja.

Donald Trump Digisvet Ameriški predsednik nad Apple: ali je zasebnost nad javno varnostjo?

Apple zavrača te obtožbe in odgovarja, da so krivci za takšne ugotovitve lahko tudi temperaturna nihanja ali intenzivna uporaba. So pa vendarle takoj po izbruhu nezadovoljstva med uporabniki znižali ceno nadomestnih akumulatorjev v ZDA za več kot 60 odstotkov.

Odvetnikom se najbolj smeji

Največji zmagovalci te tožbe bodo, kot kaže, odvetniki ameriških potrošnikov. Zase bodo lahko zahtevali 30 odstotkov, kar bi jim že, če bo skupna masa za poravnavo najmanj 310 milijonov ameriških dolarjev, prineslo kar 93 milijonov ameriških dolarjev (dobrih 85 milijonov evrov).

Temu znesku honorarja bodo prišteli še do poldrugega milijona ameriških dolarjev (slabih 1,38 milijona evrov) stroškov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin