SiolNET. Digisvet Novice
3,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ukradli so mu 140 evrov: nova podla prevara na pametnih telefonih

3,39

termometer

Aplikacija
Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Na največjem spletnem forumu Reddit so v zadnjih dneh večkrat opozorili na goljufive aplikacije za pametne telefone iPhone, ki so z zvijačo prek čitalnika prstnih odtisov poskusile bremeniti uporabnikovo kreditno kartico. Apple je aplikacije že odstranil iz ponudbe, a to ni zagotovilo, da se jih v prihodnje ne bo pojavilo še več. 

Ena od spornih aplikacij - šlo naj bi za orodje za beleženje vnosa kilokalorij - je od uporabnika zahtevala, naj prst za deset sekund položi na čitalnik prstnih odtisov, da bi določila, koliko hrane potrebuje vsak dan.

Med uporabnikovim držanjem prsta na čitalniku je aplikacija odprla novo okno za potrditev plačila premijske različice aplikacije, cena katere je domnevno znašala kar 139,99 evra. Ker je imel uporabnik vklopljeno potrjevanje plačil s prstnim odtisom, je bila transakcija uspešno izvedena in aplikacija je bremenila njegov uporabniški račun Apple ID, s katerim je imel povezano svojo kreditno kartico.

Ista aplikacija se je pojavila v več različicah - drugega uporabnika je poskusila oškodovati za 100 dolarjev oziroma 87 evrov:

Aplikacija Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Aplikacije Digisvet Skrb zbujajoče razkritje meče zelo slabo luč na svetovno znane aplikacije

Imam iPhon. Kako lahko preprečim, da bi se to zgodilo tudi meni?

Če imate z uporabniškim računom Apple ID povezano kreditno kartico za opravljanje nakupov prek spleta in občasne nakupe plačljivih aplikacij, lahko v nastavitvah čitalnika prstnih odtisov Touch ID izklopite potrjevanje transakcij v trgovinah z digitalnim blagom iTunes in App Store:

Obkroženi drsnik mora biti bel, ne zelen. Obkroženi drsnik mora biti bel, ne zelen. Foto: YouTube

Poudariti je treba tudi, da tako rekoč nobena aplikacija od vas ne bo zahtevala dolgotrajnejšega držanja prsta na čitalniku prstnih odtisov.

iPhone pod čitalnikom tudi nima merilca srčnega utripa, zato nikar ne verjemite morebitni aplikaciji za izboljšanje zdravja, ki vas bo poskusila prepričati, da to ni res. 

Preberite tudi:

Hofer Digisvet Hofer opozarja slovenske kupce: To je prevara! Položnica Digisvet Kmalu bo za marsikoga konec presenečenj na računu za telefon Vinjeta 2019, vinjeta Digisvet Vinjeta 2019: kaj morate vedeti, da se ne boste veselili prehitro Bankomat, thumb Digisvet Bankomati v Sloveniji: banke opozarjajo na trike vseh vrst

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 25
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin