SiolNET. Digisvet Novice
2,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

(Tudi) na novozelandski meji lahko zahtevajo vaša gesla

2,06

termometer

Nova Zelandija - Queenstown
Uslužbenec obmejne kontrole Nove Zelandije lahko zahteva gesla za vse vaše naprave in storitve, če utemeljeno sumi, da so naprave vpletene v kaznivo dejanje (na fotografiji Queenstown na Novi Zelandiji). Foto: Reuters

Verjetnost, da se vam to zgodi in da bodo pregledovali vaš telefon in računalnik, je sicer majhna, če nimate res veliko masla na glavi, a če ne privolite, Nove Zelandije ne boste videli. Kako pa je v Sloveniji oziroma na schengenski meji?

Nova Zelandija je sprejela nov zakon o varnosti državne meje, ki uslužbencem obmejne kontrole daje izrecne pravice, da ob "utemeljenem sumu" od potnikov zahtevajo posredovanje gesel za odklepanje njihovih pametnih telefonov ali drugih elektronskih naprav ter vseh programov in storitev na njih.

Kdor tej zahtevi ne bi hotel ustreči, lahko računa, da ga bodo poslali domov s prvim razpoložljivim letalom, a šele po tem, ko bo poravnal kazen, ki lahko znaša do pet tisoč novozelandskih dolarjev (2.840 evrov).

Novice Kaj morate vedeti, če se odpravljate v ZDA

Zagovorniki zatrjujejo: Varovalke so jasne

Zakon so sprejeli že lani, a je začel veljati s prvim dnem letošnjega oktobra.

Novozelandski pravosodni minister Andrew Little je ob lanskem zagovoru tega zakona pred parlamentarno komisijo pojasnjeval, da mora imeti uslužbenec mejne kontrole za izvajanje tega ukrepa utemeljen sum, da je bila elektronska naprava, katere vsebino želi pregledati, vpletena v kaznivo dejanje.

V ZDA lahko zahtevajo pregled telefona brez navajanja razloga

Podobno kot v ZDA bodo novozelandski uslužbenci mejne kontrole pregledovali le vsebino, ki je fizično na telefonu, torej brez internetne povezave, ki bi omogočila pregledovanje datotek na oddaljenih strežnikih oziroma v oblaku.

Toda v Združenih državah Amerike uslužbenec mejne kontrole lahko pregleduje vsebino mobilnega telefona potnikov brez navajanja razlogov, januarja letos pa so sprejeli dodatno direktivo, ki zahteva utemeljen sum, če zaradi nadaljnje preiskave uslužbenec mejne kontrole želi karkoli kopirati z naprave, ki jo pregleduje, še poroča britanski portal The Register.

Uslužbenci ameriške obmejne kontrole lahko zahtevajo gesla vaših naprav in storitev brez navajanja razloga za ta ukrep. Uslužbenci ameriške obmejne kontrole lahko zahtevajo gesla vaših naprav in storitev brez navajanja razloga za ta ukrep. Foto: Reuters

Kaj je utemeljeni sum?

Novozelandske organizacije za varovanje civilnih pravic nimajo lepih besed za novozelandski zakon, ki je začel veljati ta mesec.

Predvsem so kritični do varovalke, ki zahteva utemeljeni sum, saj lastniku naprave naj ne bi povedali, kaj je razlog za to zahtevo, zato ji tudi ne more argumentirano oporekati.

Novozelandski mejni policisti so že pred sprejetjem tega zakona izvajali tovrstne preglede, a zelo redko. Lani so tako pregledali 540 naprav, verjamejo pa, da kljub sprejetju novega zakona številka ne bo rasla.

Pri nas zgolj zaradi mejne kontrole preiskava naprav ni dovoljena

Na slovenski Policiji so nam pojasnili, da slovenska zakonodaja ne dopušča preiskav elektronskih in sorodnih naprav zgolj zaradi mejne kontrole.

Na slovenski meji pregleda vsebine elektronske naprave ali nosilca podatkov ni mogoče opraviti zgolj zaradi izvajanja mejne kontrole. Takšne preiskave so pri nas dopustne le s privolitvijo uporabnika ali z odredbo sodišča, so nam pojasnili na Policiji. Na slovenski meji pregleda vsebine elektronske naprave ali nosilca podatkov ni mogoče opraviti zgolj zaradi izvajanja mejne kontrole. Takšne preiskave so pri nas dopustne le s privolitvijo uporabnika ali z odredbo sodišča, so nam pojasnili na Policiji. Foto: Jure Gregorčič

Policisti pa lahko opravijo preiskavo elektronskih naprav in nosilcev podatkov na podlagi 219. člena Zakona o kazenskem postopku, torej če so podani utemeljeni razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje in je podana verjetnost, da elektronska naprava vsebuje elektronske podatke na podlagi katerih je mogoče osumljenca ali obdolženca identificirati, odkriti ali prijeti ali odkriti sledove kaznivega dejanja, ki so pomembni za kazenski postopek, ali ki jih je mogoče uporabiti kot dokaz v kazenskem postopku.

Preiskava naprav pri nas le s privolitvijo uporabnika ali z odredbo sodišča

Preiskava se opravi na podlagi vnaprejšnje pisne privolitve imetnika ter policiji znanih in dosegljivih uporabnikov elektronske naprave, ki na njej utemeljeno pričakujejo zasebnost, ali na podlagi obrazložene pisne odredbe sodišča, izdane na predlog državnega tožilca, so nam še pojasnili na Policiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin