Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
5. 2. 2016,
17.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

potovanja Sudan Sirija Irak Iran vizum ZDA

Petek, 5. 2. 2016, 17.38

8 let

Kaj morate vedeti, če se odpravljate v ZDA

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Združene države Amerike so decembra uvedle nekatere omejitve v programu brezvizumskega vstopa v svojo državo. Nekateri Slovenci za vstop v ZDA zdaj potrebujejo vizum.

V programu Visa Waiver (VWP) trenutno sodeluje 38 držav, med njimi tudi Slovenija. Državljanom teh držav, ki izpolnjujejo predpisane pogoje, je za kratkotrajna poslovna in turistična bivanja do 90 dni omogočen vstop v ZDA brez vstopnega vizuma.

A po krvavem terorističnem napadu v Parizu novembra lani so ameriške oblasti določene skupine potnikov izključile iz tega brezvizumskega programa, četudi so državljani ene od držav, ki v tem programu sodelujejo.

V Iran potovalo kar nekaj slovenskih državljanov Spremembe, ki so jih začeli izvajati 21. januarja letos, se nanašajo na potnike, ki imajo tudi iraško, iransko, sudansko ali sirsko državljanstvo, in tiste, ki teh državljanstev nimajo, a so eno ali več teh držav obiskali ali v njej bivali po 1. marcu 2011. Ti v ZDA ne morejo več vstopati po določbah brezvizumskega programa, temveč morajo pridobiti ustrezni vstopni vizum.

Toda te spremembe so predvsem v začetnem obdobju pustile nekaj odprtih vprašanj v mejnih primerih. Čeprav so ameriške oblasti prepričane, da se te omejitve nanašajo na zelo ozek krog ljudi, je med slovenskimi državljani, ki radi potujemo, nezanemarljivo število tistih, ki so potovali v Iran – bodisi kot turisti bodisi poslovno v upanju na priložnosti, ki jih odpira skoraj 80-milijonski iranski trg.

Kaj te spremembe pomenijo zanje?

Ali obstajajo določene izjeme, ki vendarle niso zajete s temi omejitvami?

Uveljavljene spremembe nekaterim, ki so obiskali katero od štirih omenjenih držav, sicer dopuščajo, da še naprej vstopajo v ZDA v okviru brezvizumskega programa. Predvsem gre za humanitarne delavce in tiste, ki so jih tja napotile vlade ali vojske njihovih držav, vendar le, če nimajo tudi državljanstva ene od teh držav. Pristojnost za odobritev teh izjem ima ameriško ministrstvo za domovinsko varnost, a postopek za pridobivanje teh izjem še ni enoznačno opredeljen. V primeru dvoma ustrezno pomoč in nasvete nudijo ameriška diplomatska predstavništva.

Kako bom vedel, ali je moje dovoljenje ESTA še vedno veljavno?

Na isti spletni strani, kjer ste dovoljenje ESTA (potovalno dovoljenje za vstop v ZDA) pridobili, lahko tudi preverite njegovo veljavnost. Če ste v vprašalniku ob pridobitvi odgovorili, da ste tudi državljan ene od teh štirih držav, ste po e-pošti že ali pa še boste v kratkem prejeli obvestilo, da je vaše dovoljenje ESTA preklicano.

Na omenjeni spletni strani piše, da imam še vedno veljavno dovoljenje ESTA za brezvizumski vstop v ZDA, a sem po letu 2011 turistično potoval v Iran. Ali lahko vendarle potujem v ZDA?

Veljavno dovoljenje ESTA še ne jamči pravice do vstopa v ZDA. Dovoljenje ESTA je le pogoj, ki ga upravičenci do brezvizumskega vstopa v ZDA morajo izpolniti, da bi lahko pristopili na zakoniti mejni prehod ZDA, kjer uslužbenec mejne kontrole določi, ali je osebi dovoljeno vstopiti v ZDA in za koliko časa. Četudi ima potnik veljavno dovoljenje ESTA, mu uslužbenec na mejnem prehodu lahko zavrne vstop, ker bivanje v Iranu po 21. januarju letos izključuje možnost brezvizumskega vstopa v ZDA. Zelo verjetno pa bo takšnem potniku vstop na letalo zavrnila že letalska družba.

Odvetniška družba Arnall Golden Gregory iz Atlante, ki se ukvarja tudi s pravno pomočjo pri vseljevanju, pa je na svoji spletni strani objavila, da poznajo primere, ko so takšnim potnikom po temeljitem sekundarnem pregledu na ameriških letališčih vendarle odobrili vstop v ZDA – a se na to nikakor ni mogoče zanašati.

Kaj pa, če dam delati nov potni list, v katerem ni več iranskega žiga?

Potnikov potni list ni edini vir informacij, ki ga pri svojem delu uporabljajo mejne in varnostne službe ZDA in drugih držav. Podajanje lažnih informacij ali prikrivanje dejstev pri prehodu državne meje ali v postopkih za pridobivanje vizumov in drugih dovoljenj je kaznivo dejanje, ki lahko ima za posledico kazenski pregon in/ali trajni izgon iz države oziroma prepoved vstopa v njo.

Za dovoljenje ESTA sem plačal 14 dolarjev, zdaj ga pa ne morem uporabiti. Ali bom dobil povrnjen denar?

Ne – tudi zato, ker dovoljenje ESTA samo po sebi še ne zagotavlja pravice vstopa v ZDA. V nasprotju s prepričanjem nekaterih potnikov vstopa v ZDA ne jamči niti veljavni nepriseljenski vizum – tudi v tem primeru ima končno odločitev o pravici vstopa v ZDA in dovoljenem trajanju bivanja uslužbenec mejnega nadzora (CBP, Customs and Border Protection).

Imam veljavno dovoljenje ESTA, ali bo zato moj postopek pridobivanja vizuma hitrejši in cenejši?

V program brezvizumskega vstopa v ZDA je vključenih 38 držav, tudi Slovenija. Toda državljani teh držav, ki so zaradi obiska Irana, Iraka, Sudana ali Sirije oziroma zaradi sočasnega državljanstva ene od teh držav ali kakšnega drugega razloga izključeni iz tega programa, si morajo priskrbeti enega od ustreznih vstopnih vizumov glede na namen potovanja po rednem postopku in po redni tarifi.

Koliko časa traja pridobivanje vizuma za ZDA in koliko me to stane?

Trajanje celotnega postopka je odvisno predvsem od razpoložljivosti terminov za intervju na ameriškem veleposlaništvu, a v večini primerov se konča v enem tednu. Strošek postopka pridobivanja vizuma je odvisen od vrste vizuma glede na namen potovanja in se začne pri evrski protivrednosti 160 ameriških dolarjev, to je trenutno 152 evrov. Znesek se v primeru zavrnjene vloge ne povrne.

Kaj naj naredim, če sem v skupini potnikov, ki so obiskali eno od omenjenih štirih držav, nimam preklicanega dovoljenja ESTA, a moram že kar naslednji teden na pot?

Potnikom, ki so se znašli v tej skupini in imajo upravičene nujne, poslovne ali humanitarne potovalne namene, so na ameriških veleposlaništvih pripravljeni zagotoviti čimprejšnje termine za intervju in pospešeno obdelavo vizumske vloge, so nam pojasnili na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani.

Ali postopek za pridobivanje dovoljenja ESTA za brezvizumski vstop v ZDA že zajema vprašanja o bivanju v Iranu, Iraku, Siriji in Sudanu, zaradi česar izdaja tega dovoljenja ni več mogoča?

Spremembe obrazca za pridobivanje dovoljenja ESTA pričakujejo okrog 23. februarja. Ameriško zunanje ministrstvo in ministrstvo za domovinsko varnost poudarjata, da nove omejitve ne preprečujejo potovanja v ZDA, temveč od nekaterih skupin potnikov ponovno zahtevajo pridobitev ustreznega ameriškega vstopnega vizuma.

Kaj potrebujem za izdajo ameriškega vstopnega vizuma?

Odvisno od namena potovanja. V vsakem primeru je treba izpolniti spletni obrazec, priložiti fotografijo, plačati strošek postopka in opraviti intervju na izbranem ameriškem diplomatskem predstavništvu – torej v Ljubljani. Ameriška zakonodaja predvideva, da ima vsak, ki pride na ameriški mejni prehod, namen vselitve, razen če sam dokaže, da temu ni tako. Konzul bo zato zahteval čim več dokazil o navezanosti na domovino, kot so zaposlitev, družina, lastništvo nepremičnin, šolanje. Ni enotnega obrazca, v nekaterih primerih bo zahteval več dokazil, v nekaterih manj – izključna pristojnost odločanja je v rokah konzula, ki svojo odločitev sporoči in opredeli z zakonsko utemeljitvijo takoj po koncu intervjuja.

Na njegovo odločitev ni pritožbe, mogoče pa je ponovno oddati vlogo, razen če je zavrnitev trajne narave – npr. zaradi obsojenosti ali drugih izključitvenih razlogov. Vlogo je smiselno ponovno oddati le, če so se začasne okoliščine, zaradi katerih je bil vizum zavrnjen, toliko spremenile, da bolje utemeljujejo navezanost prosilca na svojo domovino. Ponovna vloga pomeni tudi novo plačilo stroškov.

Koliko časa je lahko veljaven vizum?

Najdaljše trajanje vstopnega vizuma za ZDA opredeljuje vrsta vizuma in veljavni recipročni dogovori med ZDA in posamezno državo. V primeru Slovenije je za najpogostejše vizume, to so B1 (poslovni obisk), B2 (turistično potovanje) in kombinirani B1/B2 vizum, 60 mesecev.

Ali je najdaljše mogoče trajanje ameriškega vizuma vezano na veljavnost potnega lista?

Vizum lahko ostane veljaven tudi po preteku veljavnosti potnega lista, v katerega je nalepljen, če ni fizično poškodovan, če se namen potovanja, ki ustreza vrsti vizuma, ni spremenil, če je novi potni list iste vrste (navadni, službeni ali diplomatski) in iste države kot tisti, v katerega je nalepljen veljavni vizum, in če se potnik ob vstopu v ZDA izkaže z obema potnima listoma, tako s pretečenim potnim listom z veljavnim vizumom za ZDA kot tudi z novim brez vizuma.

Toda ob menjavi potnega lista mi na upravni enoti starega preluknjajo …

Pomembno je, da ob menjavi potnega lista na upravni enoti opozorite uslužbenca, naj v starem potnem listu ne preluknja strani, na kateri je ameriški vstopni vizum. Na ameriškem veleposlaništvu izrecno opozarjajo, naj potnik ne poskuša prestaviti vizuma iz starega potnega lista v novega, ker bo vsak takšen poskus razveljavil vizum.

Ali je že do zdaj vsak obiskovalec ZDA s slovenskim potnim listom lahko vstopil v državo brez vizuma, če je imel dovoljenje ESTA?

Brezvizumski vstop v ZDA je trenutno mogoč za državljane 38 držav, tudi Slovenije, za kratkotrajna potovanja, ki bi sicer zahtevala vizum B1 (poslovno potovanje) ali B2 (turistični obisk). Nekateri nameni potovanja že zdaj niso bili upravičeni do brezvizumskega vstopa, temveč je bilo treba pridobiti ustrezni vizum – na primer novinarji, ki poročajo iz ZDA (vizum I), študenti na izmenjavi (vizum J) ali zakonci stalno naseljenega tujca v ZDA (vizum V).

Ali ima vizum kakšno prednost nad brezvizumskim vstopom v ZDA?

Ameriško zunanje ministrstvo letno izda več kot deset milijonov nepriseljenskih vizumov, lani pa so prešteli več kot 75 milijonov tujih obiskovalcev. V primerjavi z dovoljenjem ESTA je postopek za vizum B1 in/ali B2 zahtevnejši in dražji, a ima vizum lahko bistveno daljšo veljavnost kot ESTA, ki je omejena na dve leti, toda največ do izteka veljavnosti potnega lista.

Vstop z dovoljenjem ESTA je omejen na 90 dni bivanja in tega ni mogoče podaljšati – pred potekom odobrenega bivanja je treba zapustiti ZDA. Na podlagi vizuma B1 ali B2 je mogoče na vstopu v državo pridobiti do 180 dni bivanja, v tem času pa je mogoče v ZDA spremeniti namen bivanja in posledično vrsto vizuma ter zaprositi za podaljšanje bivanja, kar za imetnika dovoljenja ESTA ni mogoče.

Kaj pa če v ZDA samo prestopam na drugo letalo in grem naprej?

Tudi v tem primeru je treba imeti ustrezne listine za vstop v ZDA. Če potnik ni upravičen do brezvizumskega vstopa, mora pridobiti ustrezni vizum. Zgolj tranzitu s takojšnjim nadaljevanjem poti je namenjen vizum C, a če je potnik upravičen do vizuma B2 (turistično bivanje), mu tudi ta omogoča tranzit. Strošek za pridobivanje je pri obeh enak.

Ne spreglejte