Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2017,
10.56

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Cofound.it

Foto: Thinkstock in Cofound.it

Natisni članek

kriptovaluta COFOUND.IT startup advertorial

Četrtek, 30. 11. 2017, 10.56

2 meseca, 1 teden

To so blockchain startupi, ki Slovenijo postavljajo na globalni zemljevid

Vsebino omogoča Cofound.it

Foto: Thinkstock in Cofound.it

Danes ob 10. uri je šest tujih startupov v Ljubljani začelo zbirati zagonska sredstva prek prve izdaje kriptožetonov (ICO). Tokrat predstavljamo tri startupe. Če bi jih radi spoznali v živo, obiščite dogodek Cofound.it Playoffs, ki bo potekal danes v Kinu Šiška z začetkom ob 17. uri.

kripto | Foto:

Kino Šiška: Šest startupov z vsega sveta bo v živo zbiralo denar

playoffs Cofound.it | Foto: Na podjetniškem dogodku Cofound.it Playoffs, ki bo potekal v četrtek, 30. novembra, v Kinu Šiška od 17. do 21. ure, bo šest startupov z vsega sveta denar zbiralo s prodajo kriptokovancev oziroma kriptožetonov.

To je način zbiranja denarja za startupe, ki uporabljajo tehnologijo blockchain. Cilj vsake ekipe je zbrati od 250 tisoč do največ 375 tisoč ameriških dolarjev.

Denar prispevajo podporniki z nakazilom kripotovalut, kot je ether, v zameno za podporo pa dobijo kriptožetone, s katerimi dobijo dostop do njihovih storitev.

 

Datafund: spletna platforma za zagotavljanje varnosti in monetizacijo osebnih podatkov (Slovenija)

Mihael Modic, direktor ekipe Datafund | Foto: Mihael Modic, direktor ekipe Datafund

Startup Datafund prihaja iz Slovenije ter razvija spletno platformo za zagotavljanje varnosti in monetizacijo osebnih podatkov.

Kako si želi ekipa startupa Datafund spremeniti svet?

Mihael Modic, direktor ekipe Datafund: V našem primeru so se naša znanja in vrednote lepo uskladile s trenutnim stanjem v svetu. V Datafundu vidimo res lepo priložnost, da naredimo nekaj dobrega. Na eni strani imamo posameznike, ki nimajo pravega nadzora nad svojimi osebnimi podatki in se ne zavedajo njihove vrednosti. Na drugi strani imamo podjetja, ki zbirajo podatke na zalogo in morda niti ne vedo, kaj točno z njimi. In potem imamo prihajajočo EU-regulativo, ki bo strožje urejala uporabo posameznikovih osebnih podatkov. Mi bomo pomagali posameznikom pridobiti nadzor in tudi pošteno nadomestilo za uporabo podatkov, podjetjem pa urediti zbiranje podatkov in jih povezati s partnerji, ki jim bodo ponujali dodatne storitve (analize podatkov, pravno svetovanje …). Okoli osebnih podatkov se bo osnovala popolnoma nova ekonomija.

Zakaj zbirate denar na tak način, ste poskusili najti tudi običajne investitorje? Kakšna je bila vaša izkušnja v tem primeru?

Datafund je posledica srečanja ustanoviteljev s tremi različnimi ozadji. Tržno-raziskovalna družba Valicon že leta zbira podatke od posameznikov in jim tudi oddolži za porabljeni čas. Imamo poslovno in tehnično znanje za razvijanje velikih IT-sistemov, hkrati pa resnično verjamemo v distribuirano ekonomijo in moč sodelovanja skupnosti. Ne nazadnje imamo tudi večkratne izkušnje z zbiranjem sredstev prek ICO-jev. Tako je ICO za nas edina prava pot.

Ali so v Sloveniji dobre razmere za zagon blockchain startupa?

Iz Slovenije prihaja veliko dobrih projektov, pa ne samo ICO-jev in blockchain projektov. Črpamo tudi iz bogate zgodovine s področja računalništva, statistike in umetne inteligence. Imamo močne centre znanja na Univerzi v Ljubljani in Institutu Jožef Stefan. Poleg tega je v tem primeru sreča, da je Slovenija majhna država. Vlada je v stiku s potrebami startupov ter razume in podpira potencial na tem področju. Mi bomo to priložnost izkoristili.

Kako ocenjujete slovenski blockchain ekosistem?

Slovenija je posvojila tehnologije blockchain in je na tem področju opazna tudi globalno. Vse skupaj je povezano z nekaj prvimi projekti, ki so orali ledino in bili zgled drugim, da so hitro prevzeli štafeto. Ekosistem je zdrav in dobro sodelujemo tudi na ravni države in vlade, zato ne dvomim, da bodo tehnologije blockchain eno od gibal visokotehnološkega razvoja države v prihodnjih letih.

LEGACY: spletna platforma za dedovanje digitalnega premoženja

Coline Dejean, vodja marketinga v ekipi LEGACY | Foto: Coline Dejean, vodja marketinga v ekipi LEGACY

Startup LEGACY prihaja iz Francije in razvija spletno platformo za dedovanje digitalnega premoženja.

Kako in zakaj si želi ekipa startupa LEGACY spremeniti svet?

Coline Dejean, vodja marketinga v ekipi LEGACY: Ne bomo ravno spremenili sveta, radi bi le ljudem olajšali življenje.

Zakaj zbirate denar na tak način, ste poskusili najti tudi običajne investitorje? Kakšna je bila vaša izkušnja v tem primeru?

Naša storitev bo usmerjena v skupnost, le to je res smiselno. Gradimo popolnoma avtonomno in decentralizirano platformo, ki se bo sama izpopolnjevala. Na dolgi rok si želimo spremeniti dojemanje zapuščine in dediščine ter tradicionalni koncept oporok. Tega se ne bi mogli lotiti z običajnimi vlagatelji.

Zakaj ste se odločili za zbiranje manjše semenske investicije, ne za množično investiranje?

Imeli smo izdelek, ki je bil ljudem všeč, ter osnutek, s katerim smo podrobno opisali svoje načrte in časovni okvir, nismo pa imeli svoje skupnosti. Za to je potreben čas, torej tudi denar. Zahvaljujoč manjši investiciji zdaj lahko gradimo skupnost, ki je res vključena v naš projekt.

Ali gre množično zbiranje kapitala po vaših načrtih, kako ste zadovoljni?

Tudi najboljši projekti, ki imajo neomejeno denarja, potrebujejo čas za razvoj. Najbolj nas je presenetil povsem pozitiven odziv skupnosti, kar nas navdihuje, da delamo hitreje in vztrajneje.

Kaj bi svetovali startupom, ki se financirajo na tak način?

Model z žetoni se mora res dobro ujemati s produktom ali storitvijo.

Kakšna je prihodnost zbiranja kapitala v obliki prvih ponudb kriptokovancev?

Ta način bodo startupi uporabljali vedno bolj pogosto, saj jim bo omogočal demokratičen pristop do ljudi. Zakonodaja v EU in ZDA bo naklonjena temu.

Bi lahko zbirali kapital na ta način brez Cofound.it?

Bilo bi manj učinkovito. Zelo so nam pomagali.

Za kaj boste uporabili zbran denar?

Na začetku bo šlo veliko denarja za marketing in komunikacije. Bistveno je, da dobimo odzive naših podpornikov. Po prvem krogu zbiranja sredstev bomo končno imeli tudi čas, da se posvetimo tehnologiji in samemu izdelku.

Media Sifter: spletna platforma za odkrivanje lažnih novic

John Ferreira iz ekipe Media Sifter | Foto: John Ferreira iz ekipe Media Sifter

Startup Media Sifter prihaja iz Danske in razvija spletno platformo za odkrivanje lažnih novic.

Kako in zakaj si želi ekipa startupa Media Sifter spremeniti svet?

Ezequiel Djeredjian, vodja komunikacij v ekipi Media Sifter: Dezinformacije in lažne novice izjemno škodijo družbi. Rušijo zaupanje med ljudmi in institucijami, razdirajo družbo. Če trenutnih težav ne bomo rešili z informacijami in razumevanjem, se bo to nadaljevalo. Media Sifter želi povrniti moč ljudem ter tako prekiniti manipulacije in omogočiti boljše razumevanje. Družbo lahko "zacelimo" le s širjenjem razumevanja.

Zakaj zbirate denar na tak način, ste poskusili najti tudi običajne investitorje? Kakšna je bila vaša izkušnja v tem primeru?

Ta način nam pomaga priti do zagonskih sredstev, da bomo lahko še naprej razvijali svojo platformo in procese. Hkrati nam pomaga razdeljevati žetone, s katerimi bomo lahko ohranjali uravnotežen vpliv nad platformo. Na Danskem je še vedno težko pojasniti vrednost infrastrukture blockchain, ki poganja produkt. Še vedno nas čaka veliko dela, preden bosta svet kriptovalut in običajnih investicij delovala z roko v roki.

Ste pred tem dogodkom že kdaj slišali za Ljubljano oziroma Slovenijo? Kako dobro poznate slovenski ekosistem, ki uporablja tehnologijo blokchain?

Slišal sem že za Ljubljano, vendar je še nisem obiskal. Če bi vedel, kako je lepa, bi prišel že prej. Na blockchain sceni Ljubljana velja za zelo razvito mesto. Zdi se nam, da je vlada temu zelo naklonjena. Zahvala gre prav ekipi Cofound.it.

Kaj se na področju tehnologije blockchain dogaja v vaši državi?

Večina ekipe je povsod po Evropi. Sedež imamo na Danskem, kjer se tehnologija blockchain šele razvija. Eden od naših članov je v Argentini, kjer je bitcoin zelo močan, kar utira pot številnim novim projektom, kot je ether.

Cofound.it je pomagal že štirim startupom na poti do uspešne prve izdaje kriptožetonov. Uspešnost poslovnega modela dokazujejo tudi prvi poslovni rezultati za letošnje tretje četrtletje, saj je podjetje ustvarilo 1,8 milijona evrov prihodkov in več kot milijon evrov dobička.

Cofound.it je globalno podjetje, katerega večina zaposlenih dela v Ljubljani, prisotni pa so tudi na Švedskem, Madžarskem, v ZDA, Veliki Britaniji in Singapurju.

Podjetje sta ustanovila Jan Isaković, ki je tudi glavni izvršni direktor podjetja, in Daniel Zakrisson. V ekipi je danes skoraj 50 ljudi, od tega jih v Ljubljani dela več kot 30.

Ne spreglejte