Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
29. 3. 2017,
10.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

študija pametni telefoni

Sreda, 29. 3. 2017, 10.30

6 let, 7 mesecev

To je naslednji obetavni trg, ki prinaša velike dobičke

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Pametni dom. Smart home. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Potem ko je trg pametnih telefonov po nekaterih ocenah že dosegel svoj vrhunec, naslednji obetavni trg postaja trg naprav za pametne domove. Povpraševanje po teh naj bi v prihodnjem desetletju skokovito naraslo.

Vrednost svetovnega trga pametnih domov trenutno znaša 15 milijard dolarjev (13,8 milijarde evrov), do leta 2020 bo narasla na 50 milijard dolarjev (45,9 milijarde evrov), do leta 2030 pa na kar 400 milijard dolarjev (367,3 milijarde evrov), v študiji Spopad za pametno hišo: odprt za vse ocenjuje globalno svetovalno podjetje A.T. Kearney.

Za takšno rast bo ključno veliko gospodinjstev z visokimi prihodki in povezljivostjo podatkov. Največje bo povpraševanje v Severni Ameriki, Zahodni Evropi in Aziji.

Slovenija v primerjavi z državami Zahodne Evrope zaostaja. Po podatkih spletnega statističnega urada Statista naj bi do konca letošnjega leta zgolj 2,4 odstotka slovenskih gospodinjstev uporabljalo vsaj eno napravo za pametni dom, slovenski trg pametnih domov pa naj bi do konca leta dosegal šest milijonov dolarjev in se tako uvrščal tako za Hrvaško (deset milijonov dolarjev) kot tudi Srbijo (osem milijonov dolarjev). Do leta 2021 naj bi se odstotek slovenskih pametnih gospodinjstev povečal na 13,8 odstotka.

Bomo v naslednjem desetletju vsi živeli v pametnem domu? | Foto: Thinkstock Bomo v naslednjem desetletju vsi živeli v pametnem domu? Foto: Thinkstock

Kaj je pametni dom

Med naprave za pametni dom je študija vključila naprave, ki imajo vsaj eno od naslednjih lastnosti:

  • zaznavanje podatkov,
  • internetna povezljivost,
  • podatkovna analitika,
  • zmožnost daljinskega upravljanja in spremljanja.
Pametni dom je nadzorovanje doma in vseh naprav v njem prek vmesnika, na primer pametnega telefona. Z njim lahko uporabnik na primer upravlja gretje, hlajenje, prezračevanje, razsvetljavo, senčila, nastavi samodejno prižiganje luči in spuščanje senčil glede na vremenske razmere.

Trg predstavlja številne priložnosti za podjetja, a bodo za uspeh morala poskrbeti za hiter razvoj izdelkov, usmerjenih v storitve, uravnoteženje lokalne in globalne strategije, se povezati s pravimi akterji v industriji ter razviti standardiziran način komuniciranja med različnimi produkti, so v raziskavi še zapisali pri A.T. Kearneyju.  

Ne spreglejte