SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tesli bodo s prostovoljnimi prispevki v Silicijevi dolini postavili spomenik

2

termometer

 | Foto:
V čast enemu največjih umov 19. in 20. stoletja, Nikoli Tesli, je podjetje Northern Imagination na Kickstarterju zbralo več kot 123 tisoč dolarjev, ki jih bo vložilo v postavitev spomenika.

Spomenik bodo postavili v kraju Palo Alto, kjer imajo svoj sedež HP, Xerox, VMware in Tesla Motors, v bližini pa je tudi stanfordska univerza.

Ne bo šlo za običajen kip. Ponazarjal bo Teslo, ki drži žarnico in tako demonstrira koncept brezžične elektrike, žarnica pa bo hkrati služila kot oddajnik za brezplačni brezžični internet. Spomeniški podstavek bo imel funkcijo časovne kapsule, ki bo vsebovala tehnološke napovedi finančnih podpornikov in jo bodo znova odprli leta 2043.

Pred kratkim so na spletni strani IndieGoGo zbrali kar 1,3 milijona dolarjev in s tem kupili staro delavnico Nikole Tesle v zvezni državi New York, kjer bodo odprli muzej, posvečen temu tehnološkemu vizionarju. Zvezna država je denarni vložek podvojila s svojim prispevkom.

V svojem življenju je Nikola Tesla patentiral več kot 700 izumov, ki so med drugim osnova sodobne uporabe električne energije. Izumil in izdelal je večfazni indukcijski elektromotor, ki deluje na njegovem načelu izmeničnega električnega toka. Večina njegovih patentov pokriva področje elektrike in magnetizma, med njegove znamenite izume pa spadata tudi Teslovo navitje (Teslov transformator) in turbina brez lopatic. Po njegovih načrtih so izdelali tudi prvo hidroelektrarno na Niagarskih slapovih.

Svoj um je izkoristil za napredek družbe, ne zasebno bogastvo, so še zapisali na Kickstarterjevi strani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin