Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
30. 5. 2020,
20.27

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69

8

Natisni članek

NASA SpaceX vesolje

Sobota, 30. 5. 2020, 20.27

3 leta, 11 mesecev

Prelomni polet rakete SpaceX in astronavtov Nase

Spisana je bila zgodovina poletov v vesolje #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69

8

Vesoljska misija Demo-2 se je začela z uspešno izstrelitvijo rakete Falcon 9 družbe SpaceX. To je bil zgodovinski trenutek, saj gre za prvo izstrelitev človeške posadke na krovu rakete, ki jo je zgradilo zasebno podjetje. Astronavta Nase Doug Hurley in Bob Behnken bosta pot s kapsulo Crew Dragon nadaljevala proti Mednarodni vesoljski postaji, ki jo bosta dosegla predvidoma jutri. 

Misija Demo-2, kot se je imenoval polet, je zelo pomembna tako za zasebno podjetje SpaceX, ki je izdelalo raketo za današnjo izstrelitev in bo postalo glavni prevoznik ameriških astronavtov v vesolje, kot za vesoljski program Združenih držav Amerike. 

Vesoljsko podjetje SpaceX je ustanovil tehnološki vizionar in serijski podjetnik Elon Musk. | Foto: Reuters Vesoljsko podjetje SpaceX je ustanovil tehnološki vizionar in serijski podjetnik Elon Musk. Foto: Reuters
Čeprav veljajo za eno od glavnih velesil na področju raziskovanja vesolja, ZDA že skoraj desetletje nimajo lastnega prevoza za astronavte. Od leta 2011, ko so nazadnje leteli s svojo raketo, Space Shuttlom, so namreč najemali sedeže v ruskih plovilih Sojuz. 

Pristanek pogonske rakete na ploščadi sredi oceana:

Človeka, ki ju je danes gledal ves svet

V Zemljino orbito sta z izstrelišča v vesoljskem centru Kennedy v ZDA poletela astronavta Doug Hurley in Bob Behnken.

Veterana ameriške vesoljske agencije Nasa sta planet zapustila v plovilu Crew Dragon (Zmaj), pritrjenem na nosilno raketo Falcon 9. Oba je izdelalo ameriško podjetje SpaceX.

Astronavta Doug Hurley in Bob Behnken med potjo na vkrcanje v kapsulo Crew Dragon. Oba nosita prepoznavne astronavtske skafandre, ki jih je izdelalo podjetje SpaceX. | Foto: Reuters Astronavta Doug Hurley in Bob Behnken med potjo na vkrcanje v kapsulo Crew Dragon. Oba nosita prepoznavne astronavtske skafandre, ki jih je izdelalo podjetje SpaceX. Foto: Reuters

Kaj se bo zgodilo po uspešni izstrelitvi rakete Falcon 9?

Prva pogonska raketa Falcona 9 je po doseženi določeni višini ločila od plovila, izvedla obračalni manever in se vrnila ter pristala na ploščadi sredi oceana.

Kapsula z astronavtoma Crew Dragon je medtem nadaljevala dvig v orbito. Njen končni cilj je Mednarodna vesoljska postaja (ISS), ki jo bo Crew Dragon predvidoma dosegel jutri popoldan po našem času. 

Astronavta Hurley in Behnken se bosta na Mednarodni vesoljski postaji pridružila odpravi 63, ki tam opravlja raziskovalno delo, in na ISS ostala od enega pa do skoraj treh mesecev.

Odštevanje do izstrelitve rakete Falcon 9. | Foto: Reuters Odštevanje do izstrelitve rakete Falcon 9. Foto: Reuters
Ko bosta astronavta na krovu kapsule Crew Dragon zapustila Mednarodno vesoljsko postajo, bosta s pomočjo manjših pogonskih raket izvedla manever iztirjenja iz Zemljine orbite in začela padati proti Zemlji.

Ob vstopu v ozračje bosta razprla padala in pristala v Atlantskem oceanu. Od njunega odhoda z ISS do stika z morsko gladino bo minilo največ 24 ur. 

Preberite tudi:

Novice Vesoljski dogodek leta uspel, a ena od raket ga ni preživela #video
Novice Astronavtka slovenskih korenin razkriva, kaj se dogaja na vesoljski ladji #video
Novice Kitajci so se v najslabšem možnem času igrali z ognjem
Novice Iz vesolja so se vrnili na spremenjeno Zemljo
Ne spreglejte