Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
23. 7. 2020,
10.08

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,59

19

Natisni članek

mobilni internet Matjaž Beričič Tomaž Seljak mobilno omrežje Telekom Slovenije 5G

Četrtek, 23. 7. 2020, 10.08

3 leta, 9 mesecev

Slovenija ima prvo komercialno mobilno omrežje pete generacije

Telekom Slovenije vpisal Slovenijo na elitni seznam držav s komercialnim omrežjem 5G

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,59

19

Ericsson, 5G | Mobilno omrežje 5G Telekoma Slovenije za zdaj uporablja frekvenčno območje okrog 2600 megahercev. Tega uporablja tudi za svoje mobilno omrežje četrte generacije. | Foto Ericsson

Mobilno omrežje 5G Telekoma Slovenije za zdaj uporablja frekvenčno območje okrog 2600 megahercev. Tega uporablja tudi za svoje mobilno omrežje četrte generacije.

Foto: Ericsson

Z nadgradnjo 150 obstoječih baznih postaj v frekvenčnem območju 2600 megahercev, ki ga uporablja tudi za svoje omrežje 4G, je Telekom Slovenije kot prvi v Sloveniji vzpostavil nacionalno mobilno omrežje pete generacije, ki zagotavlja 25-odstotno pokritost prebivalstva.

Do konca leta bo pokritost z mobilnim signalom pete generacije dosegla 33 odstotkov, polni potencial tehnologije 5G pa bo uporabnikom na voljo po podelitvi dodatnih spektralnih pasov, so še sporočili iz največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja.

5G, bazna postaja
Novice Danes po svetu več ljudi uporablja mobilne komunikacije kot zobno krtačko

Ustrezne uporabniške naprave kmalu

Uporabniki si bodo lahko že kmalu v ponudbi Telekoma Slovenije izbrali pametne telefone, ki bodo delovali v tem mobilnem omrežju pete generacije – takoj, ko bodo prvi proizvajalci zaključili ustrezne nadgradnje programske opreme na svojih napravah. Sprva bodo to pametni telefoni Samsung Galaxy S20 5G, Samsung Galaxy S20+ 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro in Huawei Mate Xs.

Pokritost s signalom komercialnega omrežja 5G Telekoma Slovenije je na območjih, označenih s temnejšo modro barvo. | Foto: S. C. (zajem zaslona) Pokritost s signalom komercialnega omrežja 5G Telekoma Slovenije je na območjih, označenih s temnejšo modro barvo. Foto: S. C. (zajem zaslona)

V gigabitnem mobilnem omrežju 5G Telekoma Slovenije bodo uporabniki že v prvi fazi dosegali večje hitrosti kot v obstoječem omrežju LTE/4G, po podelitvi dodatnih frekvenčnih pasov in razvoju omrežja pa bodo možne hitrosti tudi do deset gigabitov v sekundi.

Ustrezni telefoni in mobilne naprave, ki bodo podpirale delovanje omrežja 5G, bodo v ponudbi Telekoma Slovenije takoj, ko bodo proizvajalci opravili ustrezne prilagoditve in nadgradnje, so sporočili iz Telekoma Slovenije (fotografija je simbolična). | Foto: Reuters Ustrezni telefoni in mobilne naprave, ki bodo podpirale delovanje omrežja 5G, bodo v ponudbi Telekoma Slovenije takoj, ko bodo proizvajalci opravili ustrezne prilagoditve in nadgradnje, so sporočili iz Telekoma Slovenije (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Povsem nove možnosti in priložnosti

Višje hitrosti pa so samo ena (in celo manjša) od prednosti nove generacije mobilnih komunikacij. Znatno krajši bodo odzivni časi, uporabnikom bodo na voljo nove storitve na vse bolj napredni terminalni opremi. Bistveno večje bodo tudi hitrosti prenosa v smeri od uporabnika proti omrežju, kar je vse bolj pomembno predvsem zaradi razvoja videostoritev in mnogih drugih storitev, ki do zdaj niso bile izvedljive.

Tomaž Seljak, predsednik uprave Telekoma Slovenije.
Novice "Morda nismo vedno najcenejši, smo pa najboljši!"

"5G bo prinesel razvoj novih poslovnih modelov in inovativnih IKT-rešitev z visoko dodano vrednostjo ter omogočil nove tehnološke preboje (podprte z umetno inteligenco), napredne multimedijske storitve, virtualno in obogateno resničnost ter nadaljnji razvoj rešitev na področju interneta stvari in digitalizacije celotne družbe," je med drugim ob začetku delovanja mobilnega omrežja pete generacije Telekoma Slovenije povedal predsednik uprave družbe Tomaž Seljak.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Tomaž Seljak | Foto: Bojan Puhek Predsednik uprave Telekoma Slovenije Tomaž Seljak Foto: Bojan Puhek

V sedmih letih 25-krat več mobilnega podatkovnega prometa

"5G ni cilj, 5G je pot. Življenja brez kakovostne podpore zmogljivih mobilnih storitev na vsakem koraku si ne predstavljamo več. Prav tako ne komunikacije prek različnih aplikacij, neomejenega dostopa do informacij, družbenih omrežij ali možnosti učenja in dela na daljavo," je zagon komercialnega omrežja 5G pospremil član uprave Telekoma Slovenije, zadolžen za tehnologijo, Matjaž Beričič.

5G, MWC 2019
Novice "Bistveno višje hitrosti so le ena od ključnih prednosti omrežij 5G"

Med drugim je še omenil, da se je od leta 2013 do danes količina mobilnega podatkovnega prenosa v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije povečala za kar 25-krat.

Član uprave Telekoma Slovenije, zadolžen za tehnologijo, Matjaž Beričič. | Foto: Ana Kovač Član uprave Telekoma Slovenije, zadolžen za tehnologijo, Matjaž Beričič. Foto: Ana Kovač

Dokazani varnost in neoporečnost

Omrežje 5G Telekoma Slovenije trenutno deluje na enakih frekvenčnih pasovih, ki se uporabljajo za obstoječa mobilna omrežja. Ti frekvenčni pasovi delujejo že desetletja in so z vidika elektromagnetnih valovanj dokazano varni, poleg tega pa današnja omrežja zaradi vse bolj naprednih tehnologij delujejo na minimalnih oddajnih močeh.

5G, pametni telefon
Novice Britanski regulator: oglaševanje škodljivosti 5G za zdravje je zavajajoče

Slovenska zakonodaja je na področju vplivov na okolje med najstrožjimi na svetu. Meritve morebitnih vplivov na okolje izvajajo neodvisne strokovne institucije, ki jih je za to pooblastila Agencije Republike Slovenije za okolje. Meritve nadgrajenih baznih postaj kažejo, da delujejo varno in daleč pod mejnimi vrednostmi.

Ne spreglejte