Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
26. 3. 2015,
15.02

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

5G Telekom Slovenije Evropska komisija iCirrus

Četrtek, 26. 3. 2015, 15.02

4 leta, 2 meseca

Telekom Slovenije pri vzpostavitvi evropskega pilotnega omrežja 5G

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V okviru projekta, kjer sodeluje deset partnerjev iz šestih držav, Telekom Slovenije vodi pilotiranje razvojnih projektnih rešitev in analizo novih poslovnih modelov.

V okviru evropskega programa za razvoj novih generacij mobilnih omrežij "Horizon 2020" poteka tudi vzpostavitev pilotnega omrežja pete generacije (5G). V mednarodnem konzorciju, ki je pridobil prvi evropski projekt s področja razvoja naslednje generacije telekomunikacijskih omrežij 5G, sodeluje tudi Telekom Slovenije.

Skupaj deset partnerjev iz šestih držav bo raziskalo vpliv arhitekture radijskega dostopovnega omrežja v oblaku (C-RAN) na zmogljivosti mobilnega omrežja 5G, kot so komunikacije med napravami (D2D) in uvedba navideznih mobilnih storitev v oblaku. V okviru tega projekta Telekom Slovenije vodi pilotiranje razvojnih projektnih rešitev in analizo novih poslovnih modelov.

S projektom iCirrus (intelligent Converged network consolidating Radio and optical access aRound USer equipment) želijo okrepiti spektralno in energetsko učinkovitost omrežja, kar bodo uporabniki zaznali predvsem po daljši življenjski dobi akumulatorjev mobilnih naprav, izboljšani uporabniški izkušnji z uporabo večje pasovne širine, boljši odzivnosti oziroma nižji zakasnitvi storitev ter dodatni prožnosti, ki jo prinaša uporaba mobilnega informacijskega oblaka. Pilotno omrežje bo v Sloveniji V okviru projekta bo prav v Sloveniji laboratorijska vzpostavitev pilotnega radijskega dostopovnega omrežja v oblaku, so še sporočili s Telekoma Slovenije. Od izboljšav si obetajo tudi nižje stroške za operaterje in ponudnike storitve, posledično tudi za končne uporabnike, je prepričan Blaž Peternel, ki vodi raziskovalno skupino v Telekomu Slovenije.

Poleg Telekoma Slovenije so člani mednarodnega konzorcija pri tem projektu Heinrich Hertz Institut in družba IAF GmbH iz Nemčije, operaterji Primetel s Cipra, Orange iz Francije in Wellness Telecom iz Španije, Univerza v Kentu, Univerza v Essexu ter podjetji JDSU in ADVA Optical Networking Ltd. iz Velike Britanije. Projekt v celoti financira Evropska komisija, ki je v ta namen zagotovila dobre tri milijone evrov nepovratnih sredstev, trajal pa bo predvidoma do januarja 2018.

Ne spreglejte