Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
26. 1. 2015,
16.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

telefon Matic Tomšič

Ponedeljek, 26. 1. 2015, 16.57

7 let, 12 mesecev

Telefonski klic, ki je povezal celino

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred sto leti, 25. januarja 1915, sta Alexander Graham Bell, izumitelj telefona, in njegov pomočnik Thomas Watson opravila prvi komercialni telefonski klic med vzhodno in zahodno obalo ZDA.

10. marca 1876, le tri dni po tem, ko je patentiral svoj izum, sta Škot Alexander Graham Bell in njegov pomočnik Thomas Watson v Bostonu opravila prvi telefonski klic v zgodovini. 39 let pozneje, 25. januarja 1915, sta dosegla še en mejnik, saj sta po žici uspešno spregovorila vsak s svoje strani Združenih držav Amerike. "Gospod Watson, ste tam?" Pogovor izumitelja Bella in Thomasa Watsona sicer ni bil prvi preizkus 11-tisočkilometrske telefonske žice, s katero je telekomunikacijski operater American Telephone and Telegraph Co. (ali AT&T) povezal vzhodno in zahodno obalo ZDA. Telefonske signale so po transcelinskem omrežju namreč uspešno poslali že nekaj mesecev prej.

Razlog za zavlačevanje s prvim komercialnim telefonskim klicem, ki je povezal severnoameriško celino, je bila mednarodna konvencija, ki so jo v San Franciscu priredili ob koncu del na Panamskem prekopu, ki je skrajšal pot med Atlantskim in Tihim oceanom. Takratni direktor družbe AT&T je organizatorjem obljubil, da bodo med sejmom slavnostno vzpostavili telefonski klic z New Yorkom na drugi strani ZDA. Čeprav je bilo to mogoče že julija 1914, so s klicem preprosto počakali.

"Gospod Watson, ste tam?" so bile prve besede, ki jih je Alexander Graham Bell izrekel v pogovoru s Thomasom Watsonom. Ker sprva ni dobil odziva, temveč je slišal le hreščanje, ga je zaskrbelo, da je nekaj narobe. Nato mu je postalo jasno, da je šumeč zvok, ki je prihajal iz slušalke, pravzaprav aplavz – aplavz navdušene množice obiskovalcev sejma v dobrih 4.000 kilometrov oddaljenem San Franciscu. Za triminutni klic več kot 400 evrov Po prelomnem telefonskem pogovoru, ki je trajal kar tri ure, saj je pozdrave po Bellu in Watsonu izmenjalo še nekaj ameriških funkcionarjev, tudi župana New Yorka in San Francisca, je AT&T linijo odprl za javnost. Lep čas so besede med zahodno in vzhodno obalo ZDA prek telefonske slušalke sicer izmenjevali le premožni. Tri minute trajajoč pogovor je klicatelja pred sto leti namreč stal kar 20,70 dolarja, kar preračunano v današnjo vrednost valut pomeni 485 dolarjev oziroma dobrih 430 evrov.

Ne spreglejte