Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
4. 11. 2013,
14.42

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zasebnost Švica računalništvo v oblaku Swisscom

Ponedeljek, 4. 11. 2013, 14.42

5 let

Švicarski oblak brez pritajenih (ameriških) ušes

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Švicarji bodo svoj sloves varovanja poslovne tajnosti, ki so ga izpopolnili v bančništvu, tržili tudi pri računalništvu v oblaku.

Verjetno največji pomislek za vsakogar, ki se spogleduje z računalništvom v oblaku, je nezmožnost popolnega nadzora nad podatki, ko so ti v oblaku – kje so strežniki, na katerih so ti podatki spravljeni, kdo ima zakonit (in nezakonit) dostop do teh podatkov, kaj se z njimi še dogaja. Nedavna razkritja o razsežnostih ameriškega varnostnega nadzora nad elektronskimi komunikacijami in podatki pa so te strahove le še poglobila, predvsem v primeru ameriških ponudnikov in strežnikov. Švicarski oblak kot švicarski bančni trezorji Švicarji, ki so bili od nekdaj odlični tržniki zaupnosti, so pri tem zavohali novo poslovno priložnost. Znani po varovanju bančne tajnosti zdaj ponujajo tudi "švicarski oblak" – ta bo pisan na kožo vsem, ki nimajo namena deliti svojih občutljivih podatkov z radovednimi ameriškimi obveščevalci, ki so jim ameriški tehnološki velikani vendarle razkrivali podatke.

Švicarski nacionalni telekomunikacijski operater Swisscom, ki je v večinski državni lasti, sicer ni želel neposredno povedati, da bi jih ameriška vohunska afera opogumila na omenjeno okrepitev ponudbe. "Želimo predvsem zmanjšati stroške in povečati dinamičnost naših sistemov," je za Reuters povedal Swisscomov vodja storitev informacijske tehnologije Andreas König in razkril, da želijo do leta 2016 v oblak preseliti 70 odstotkov svoje lastne računalniške infrastrukture. Švicarji svojih podatkov ne dajejo ven König pa vendarle ni pozabil povedati, kje bo poglavitna prednost njihove ponudbe: "Vedno pomembnejše bo shranjevati podatke tam, kjer striktna zakonodaja o varovanju zasebnosti onemogoča ali vsaj bistveno otežuje dostop do občutljivih podatkov. Varovanje podatkov in zasebnosti ima v Švici dolgo tradicijo."

Za razliko od ZDA, kjer imajo obveščevalci pravico do množičnega zajema podatkov, so v Švici zahteve za dostop do podatkov veliko ostrejše. Toda, kot opozarjajo v Swisscomu, to visoko raven pravne zaščite lahko zagotavljajo le, če so strežniki v Švici – že v primeru podjetij, ki imajo podružnice v drugih državah, so podatki podrejeni še drugim zakonodajam, na katere ne morejo imeti vpliva. Swisscom je tako ali tako že zdaj zakonsko zavezan, da mora vse podatke svojih uporabnikov, med njimi so največje prav švicarske banke, hraniti znotraj Švice. Najprej Švicarjem, potem še preostalim Švicarski oblak bo sprva na voljo le švicarskim uporabnikom, a je švicarski nacionalni telekom prepričan, da bodo imeli dovolj zmogljivosti, s katerimi bodo lahko zadostili tudi zahtevam potencialnih tujih strank. O stroških uvedbe švicarskega oblaka in bodočih cenah še niso želeli govoriti, povedali so le, da bo njihova ponudba cenovno primerljiva z ameriškimi tekmeci.

Ne spreglejte