SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Spletni napad moti trgovanje z bitcoini

3

termometer

Neznani hekerji so izkoristili napako v sistemu spletne valute bitcoin in ustavili vse dvige na nekaj največjih svetovnih spletnih borzah.

Napadalci so izkoristili pomanjkljivost v zasnovi bitcoina in knjižili lažne transakcije, s čimer so zmedli sistem. S svojih računov so dvigovali denar, luknja v sistemu pa jim je omogočila, da so spremenili podatke o teh transakcijah. Tako so lahko trdili, da niso nikoli dobili bitcoinov.

Računalniški sistem namreč vse transakcije z bitcoini javno knjiži vsakih deset minut, kar odpira veliko okno za nepridiprave. V tokratnem napadu so hekerji opravljali prave transakcije, takoj za njimi pa še lažne, s čimer so zmedli avtomatski sistem za knjiženje.

Za luknjo so vedeli že tri leta Pomanjkljivost so strokovnjaki sicer odkrili že leta 2011, a so jo odpravile le nekatere borze z bitcoini. Med borzami, ki so morale zaradi tokratnega napada v preteklih dneh ustaviti vse dvige, sta tudi Bitstamp in Mt.Gox. Na prizadetih borzah poudarjajo, da napad ne vpliva na spletne denarnice uporabnikov, prav tako normalno poteka tudi plačevanje z bitcoini. Začasno so ustavili le dvigovanje denarja.

Napad je zamajal tudi zaupanje uporabnikov v spletno valuto. Od petka, ko je Mt.Gox zamrznil prve dvige, je namreč vrednost bitcoina padla za več kot 13 odstotkov in se trenutno giblje okoli 640 dolarjev (470 evrov).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin