Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
21. 3. 2017,
4.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

Natisni članek

iPhone Android Bela hiša Donald Trump

Torek, 21. 3. 2017, 4.08

6 let, 7 mesecev

So Trumpu vzeli eno od stvari, ki jih ima najraje?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

Novi predsednik ZDA Donald Trump se je morda končno moral odreči svojemu osebnemu pametnemu telefonu. Datum zadnje objave na Trumpovem profilu na družbenem omrežju Twitter, ki je bila poslana s pametnega telefona z operacijskim sistemom Android, je namreč 8. marec. Od takrat Trumpovi tviti prihajajo z iPhona.

Donald Trump | Foto: Reuters Donald Trump Foto: Reuters

Morda bo kdo rekel, da tviti z iPhona prihajajo zato, ker jih piše njegov piarovec, ne Donald Trump sam. Navsezadnje je bilo do zdaj zelo lahko določiti, kdo je objavil tvit: če je prišel z naprave z Androidom, je bil avtor Trump, če z iPhona, pa njegovo osebje.

A od 8. marca vsi tviti prihajajo s pametnega telefona vrste iPhone, obenem pa niso nič bolj politično korektni kot prej, kar lahko pomeni zgolj to, da še vedno nastajajo na zelniku novega predsednika ZDA.

Najnovejši primer - udrihanje čez medij CNN:

Donalda Trumpa so najverjetneje prisilili v slovo od dolgoletnega spremljevalca

Pri britanskem mediju Guardian ugibajo, da so mogoči trije scenariji. Prvi je ta, da je Donald Trump nadgradil svoj pametni telefon in dobil iPhona, drugi pa, da se je odločil preprosto narekovati vse svoje tvite.

Tretji scenarij, ta je še najbolj verjeten, je, da držita tako prvi in drugi scenarij, a le zato, ker so Donalda Trumpa dokončno prisilili v slovo od njegovega starega pametnega telefona z operacijskim sistemom Android. Po neuradnih informacijah je celo večnost uporabljal pametni telefon Samsung Galaxy SIII, ki je izšel že leta 2012.

Donald Trump s pametnim telefonom, ki ga domnevno uporablja že od nekdaj. Šlo naj bi za Samsung Galaxy SIII, ki je izšel spomladi 2012. | Foto: Donald Trump s pametnim telefonom, ki ga domnevno uporablja že od nekdaj. Šlo naj bi za Samsung Galaxy SIII, ki je izšel spomladi 2012.

Takšna naprava je seveda velika varnostna grožnja, saj lukenj v nekaj let stari programski kodi ne krpa nihče več, in velika priložnost za hekerja, da se razmeroma neoviran prebije do osebnih podatkov enega najpomembnejših mož na svetu.

Donalda Trumpa so na njegov stari mobilni telefon po tem, ko je že bil predsednik ZDA, celo klicali

Donald Trump bi z nadaljevanjem uporabe svojega osebnega pametnega telefona, ki ne omogoča šifrirane komunikacije na ravni, kot je zahtevana za gospodarja Bele hiše, med opravljanjem funkcije predsednika sicer tudi neposredno kršil zakon o varovanju tajnih podatkov predsednika ZDA iz leta 1981. | Foto: Reuters Donald Trump bi z nadaljevanjem uporabe svojega osebnega pametnega telefona, ki ne omogoča šifrirane komunikacije na ravni, kot je zahtevana za gospodarja Bele hiše, med opravljanjem funkcije predsednika sicer tudi neposredno kršil zakon o varovanju tajnih podatkov predsednika ZDA iz leta 1981. Foto: Reuters

Tudi Obama je dobil drug mobilni telefon

Barack Obama je bil med svojima mandatoma v Washingtonu lastnik mobilnikov znamke BlackBerry, s katerimi je lahko klical in prebiral elektronsko pošto, zaradi varnosti pa mu niso dovolili, da bo pošiljal sporočila, fotografiral ali celo poslušal glasbo.

V pogovorni oddaji Tonight Show je svojo izkušnjo mobilne telefonije, ko je bil še predsednik ZDA, nedavno opisal takole:"Ali veste, kakšne telefone-igračke imajo triletniki? No, meni so dali takega." | Foto: Reuters V pogovorni oddaji Tonight Show je svojo izkušnjo mobilne telefonije, ko je bil še predsednik ZDA, nedavno opisal takole:"Ali veste, kakšne telefone-igračke imajo triletniki? No, meni so dali takega." Foto: Reuters

Ne spreglejte