Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
3. 7. 2018,
4.02

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

5

Natisni članek

digizgodbe Kitajska orožje

Torek, 3. 7. 2018, 4.02

5 let, 9 mesecev

Kitajci trdijo: Imamo orožje, ki ga nima nihče drug na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

5

Laserska puška | Foto ZKZM Laser

Foto: ZKZM Laser

Kitajska je razvila juriško puško, ki namesto nabojev strelja močne energijske žarke, trdijo tamkajšnji mediji. To v praksi pomeni, da gre za resnično lasersko osebno orožje, ki lahko zažge vnetljive tarče in človeško kožo spremeni v oglje. Kitajski mediji poročajo, da puška ZKZM-500 stane okrog 13.000 evrov, uporabljali pa jo bodo tamkajšnji policisti in vojaki.

Puška ZKZM-500 ima domet okrog 800 metrov in tehta skoraj tri kilograme, kar je približno toliko kot znani AK-47 oziroma kalašnikov, poročilo kitajskih znanstvenikov, ki so jo razvili in domnevno že tudi pripravili za serijsko proizvodnjo, povzema kitajski medij South China Morning Post.

Energijski žarek oziroma laser, ki pri orožju ZKZM-500 nadomešča konvencionalni izstrelek oziroma tako imenovani metek, je človeškemu očesu neviden, ga bo pa mogoče zelo hitro začutiti na koži.

Balistična raketa
Novice Mali Satan: Rusija bo preizkusila orožje, ki lahko v zrak vrže 30 Slovenij

"Nevzdržne bolečine"

Žarek orožja ZKZM-500 lahko, če ga bo strelec uperil v človeško tarčo, skozi oblačila prodre v delčku sekunde in povzroči skoraj takojšnjo pooglenitev kože, zmogljivosti nove jurišne puške opisujejo kitajski mediji. To pomeni, da žarek kožno tkivo tako rekoč uniči.

Kitajski znanstveniki bolečine, ki bi jih ob tem izkusila žrtev orožja ZKZM-500, opisujejo kot nevzdržne.

Za nameček je ognjena moč puške tako silovita, da bi se oblačila človeške tarče najverjetneje v trenutku vnela in pogoltnili bi jo plameni.  (Fotografija je simbolična) | Foto: Reuters Za nameček je ognjena moč puške tako silovita, da bi se oblačila človeške tarče najverjetneje v trenutku vnela in pogoltnili bi jo plameni.  (Fotografija je simbolična) Foto: Reuters

Kdo bi sploh potreboval tako grozljivo orožje?

Kitajska bo z novo jurišno puško kmalu začela opremljati vojsko in policijo, piše South China Morning Post. Orožje ima zaradi prikritosti, saj je žarek neviden, "izstrelki" pa neslišni, potencial za reševanje situacij, v katerih bi prišlo do zajetja talcev, in za spopadanje s terorističnimi grožnjami.

Novice Apokaliptični vojni stroj, ki so se ga na smrt bali tudi njegovi stvaritelji

ZKZM-500 je s ceno okrog 13.000 evrov draga puška, a bo vzdrževanje poceni, saj ne potrebuje nabojev, temveč le zamenjavo oziroma polnjenje litij-ionske baterije, ki z enim polnjenjem sicer zadostuje za okrog 1.000 dve sekundi trajajočih laserskih žarkov. 

Orožje navadnim smrtnikom ne bo na voljo, uporabljala ga bo lahko le vojska in do določene mere tudi kitajska policija. Tamkajšnji mediji sicer poročajo, da bi lahko bila jurišna puška ZKZM-500 uporabljena tudi med protesti za nadzor nad množico.  | Foto: Reuters Orožje navadnim smrtnikom ne bo na voljo, uporabljala ga bo lahko le vojska in do določene mere tudi kitajska policija. Tamkajšnji mediji sicer poročajo, da bi lahko bila jurišna puška ZKZM-500 uporabljena tudi med protesti za nadzor nad množico. Foto: Reuters

Internet je skeptičen

Več uporabnikov spleta je v zadnjem dnevu izrazilo dvome, da je kitajskim znanstvenikom tako zmogljivo orožje res uspelo skrčiti na tako skromne dimenzije.

Znano je namreč, da laserske topove že nekaj časa med drugim razvijajo tudi pogodbeni partnerji ameriške vojske, na primer Lockheed Martin, a še zdaleč niso tako "žepni" kot kitajski  ZKZM-500, temveč so nameščeni na bojnih ladjah ameriške mornarice, poganjajo pa jih velikanski električni agregati.

Ameriška mornarica je v Perzijskem zalivu ob obali Irana že konec leta 2014 uspešno demonstrirala uničevalno moč in izjemno natančno merjenje laserskega orožja, ki naj bi bilo "pripravljeno na boj". | Foto: Ameriška mornarica je v Perzijskem zalivu ob obali Irana že konec leta 2014 uspešno demonstrirala uničevalno moč in izjemno natančno merjenje laserskega orožja, ki naj bi bilo "pripravljeno na boj".

Res je sicer, da so omenjeni laserski topovi tudi precej zmogljivejši od kitajske jurišne puške ZKZM-500. Če bi se žarek iz takšnega orožja srečal s človekom, ga v nasprotju z ZKZM-500 najverjetneje ne bi samo zelo opekel, temveč bi bile posledice zanj skoraj zagotovo usodne. 

Preberite tudi:

Novice To ni več znanstvena fantastika: orožje za vojne prihodnosti
Ne spreglejte