Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 1. 2014,
7.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Las Vegas

Ponedeljek, 13. 1. 2014, 7.54

8 let

Slovensko podjetje Mobili med finalisti konzorcija Bluetooth

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Aplikacija slovenskega podjetje Mobili se je uvrstila med svetovne finaliste tekmovanja v organizaciji konzorcija Bluetooth Special Interest Group.

Ta združuje več kot 20 tisoč podjetij in nadzira razvoj standardov brezžične tehnologije Bluetooth. Finalisti so bili razglašeni v sklopu sejma zabavne elektronike v Las Vegasu, zmagovalci pa bodo izbrani februarja na sejmu mobilnih naprav Mobile World Congress v Barceloni.

Podjetje Mobili se je med finaliste uvrstilo v kategoriji inovativnih aplikacij, in sicer s platformo Mobilis, ki poenostavlja programiranje rešitev za zajem, obdelavo in šifriranje podatkov iz različnih senzorjev.

Z Mobilisom tudi v Planici Tako zbrane podatke lahko uporabniki nato prikazujejo in obdelujejo na drugih napravah. Platforma deluje na pametnih telefonih, tablicah ali računalnikih. Na platformi so že bile razvite različne rešitve za spremljanje bolnikov, starostnikov, otrok in športnikov, uporablja se pri raziskovalnih študijah bolnikov v Veliki Britaniji in Italiji, z Mobilisom pa so spremljali tudi skakalce na finalu smučarskih poletov 2012 v Planici.

Prinaša izboljšanje športnih rezultatov Kot je pojasnil Mirko Oblak iz podjetja Mobili, so v Planici skakalcem med poletom merili vitalne parametre, s čimer so pridobili informacije o odzivu skakalčevega organizma v poteku skoka. "S pravimi povratnimi informacijami lahko trenerji izboljšajo svoje delo in posledično športne rezultate svojih varovancev," pojasnjuje Oblak.

Poleg omenjene platforme podjetje izdeluje tudi druge rešitve na področju senzorike. "Največ povpraševanja je po rešitvah za fitnes studie, športne klube, prav tako pa imamo nekaj referenc iz rehabilitacijskih centrov, kjer rehabilitacijski strokovnjaki spremljajo paciente prek mobilne naprave," je pojasnil Oblak.

Podjetje je prisotno tudi v drugih državah Evropske unije, med drugim v Italiji in na Nizozemskem. Trenutno so v procesu iskanja strateškega partnerja, iščejo pa tudi partnerje v Sloveniji, ki bi lahko s platformo uspešneje tržili lastne izdelke.

Ne spreglejte