Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
23. 6. 2015,
12.40

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mali junaki otroci na internetu varna raba interneta internet

Torek, 23. 6. 2015, 12.40

1 leto, 3 mesece

Sladkarije od neznancev so grenke tudi na internetu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Neznanci so za otroke in starše v virtualnem svetu lahko še bolj nevarni kot zunaj njega - toda omejevati otroku dostop do interneta ob vsaki težavi je slaba izbira, ki otroka oddalji od staršev.

Starši so od nekdaj (z razlogom) svojim otrokom svetovali, naj od neznancev nikoli ne sprejemajo sladkarij ali kakršnihkoli daril in povabil. Osnovni previdnostni ukrep, ki je veljal še krepko, preden se je internet začel razvijati, velja tudi v virtualnem svetu, kjer zlonamerni uporabniki pod krinko anonimnosti še lažje lovijo svoje žrtve z nespodobnimi povabili in predlogi.

Mislite, da to ni težava? Potem pa pomislite, koliko prijateljev na družbenem omrežju imate vi ali vaš otrok, ki jih niste nikoli srečali v življenju. Morda niti ne veste njihovih pravih imen, od kod so …

Previdno z razkrivanjem na videz neškodljivih informacij

Skrb vzbujajoč visok delež je otrok, ki so, tudi pri nas, prek interneta ali mobilnih telefonov že prejeli nespodobno vsebino ali celo povabilo. Starši pogosto ne poznajo vseh načinov komunikacije v virtualnem svetu, ki so jih njihovi otroci zelo vešči, otroci pa prepogosto pozabijo, da so "sladkarije" in zahrbtna "ljubeznivost" v virtualnem svetu vsaj toliko nevarne kot tiste iz nevirtualnega vsakdana.

Med običajno rabo interneta pri otrocih (prepogosta in preveč intenzivna raba je še ena težava, ki si bo zaslužila svoj prostor) je velika težava lahko ta, da otroci v klepetih in na družbenih omrežjih neznancem razkrivajo preveč pomembnih podatkov in informacij o sebi in svoji družini. Še tako na videz nedolžen podatek neznancu, kot je na primer "Jutri gremo na morje za dva tedna", lahko nekomu pomeni zeleno luč za vlom. Zato je zelo pomembno otrokom dopovedati, da je celo pri spletni komunikaciji z znanimi osebami pomembno, da ne razkrivajo osebnih in zaupnih podatkov, ki bi jih nekdo lahko zlorabil.

Otroku bodite podpornik, ne pa rabelj

Na žalost pa veliko otrok zna bolje varovati svojo spletno dejavnost od staršev kot pa od svojih znancev in prijateljev v virtualnem svetu. Razlog je preprost: v primeru, ko otrok staršem zaupa svoje težave v internetu, se največ staršev napačno odloči, da otroku odvzamejo dostop do interneta. Seveda bo otrok ob takem odzivu naredil vse, da spet pride do interneta, starši pa bodo v očeh otroka postali nasprotniki.

Varna raba interneta je resna tema. Starši imajo dolžnost, da svoje otroke o tem podučijo, podobno, kot bi jih na primer naučili, kako biti varen v prometu. Starši pa se morajo zavedati, da je skoraj nemogoče otroke povsem izolirati od temnih plati virtualnega sveta, zato je toliko bolj pomembno, da jih naučijo, kako nevarnosti čim prej in čim natančneje prepoznati ter kako se ustrezno obraniti pred neželenimi posledicami.

Starševske dileme za virtualni svet otrok

tarši so pogosto pred dilemo, ali otroku prepustiti polno svobodo pri uporabi interneta ali ga skrbno nadzirati. Kje je prava mera med nadzorom in zaupanjem – to je vprašanje, ki niti ni specifično samo za rabo interneta. Ali uporabljati programska orodja za starševski nadzor?

- se nadaljuje –

Ne spreglejte