Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
17. 8. 2015,
11.50

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Samsung mobilni internet Srdjan Cvjetović

Ponedeljek, 17. 8. 2015, 11.50

7 mesecev, 1 teden

Samsung za mobilni internet iz nebes

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Samsung načrtuje razvoj omrežja s 4.600 komunikacijskimi mikrosateliti, kar bo zagotovilo cenejšo internetno povezavo za skoraj tri četrtine Zemljanov, ki nimajo primernega širokopasovnega dostopa.

Raziskavo z naslovom Mobilni internet iz nebes je pripravil Farooq Khan, predsednik Samsungovega oddelka za raziskave in razvoj s sedežem v teksaškem kraju Richardson. Mikrosatelitsko omrežje, ki ga v tej raziskavi opisuje, bi lahko vsak mesec zagotovilo 200 gigabajtov podatkov za pet milijard prebivalcev, predvsem v razvijajočih se deželah.

Z namestitvijo v nižje orbite nad latenco Mikrosateliti bi tehtali manj kot pol tone in bi bili nameščeni na nižjih tirnicah, nekje med 200 in dva tisoč kilometri nad površino, ne pa na tirnicah približno 36 tisoč kilometrov nad nami. Poglavitni razlog: zapoznitve, ki bi na višini geostacionarnih satelitov bile nesprejemljive za udobno internetno povezavo, na načrtovani nižji višini pa bi znašale le 20 milisekund. Po drugi strani pa nižje višine zahtevajo večje število satelitov za primerljivo pokritost.

Sicer visoke stroške postavitve takšnega sistema naj bi zmanjšali z razvojem enotnega brezžičnega standarda, ki bi ob prihodu pete generacije mobilnih omrežij lahko poenotil satelitski in mobilni dostop do interneta. Vse to naj bi se zgodilo že v naslednjem desetletju, a trenutno je ta projekt še zgolj na ravni raziskovalnega dela.

O satelitskem internetu razmišljajo tudi drugi Samsung vsekakor ni edini, ki se spogleduje s podobnimi idejami. Richard Branson je prek svoje družbe Virgin Galactic (tako kot tudi Qualcomm in Coca Cola) podprl družbo in pobudo OneWeb, za katero naj bi satelite izdeloval Airbus, OneWeb naj bi po zdajšnjih načrtih zaživel leta 2019. Elon Musk pa je prek svojega podjetja Space X med podpornike pridobil tudi Google (pravzaprav zdaj Alphabet), ki je namenil milijardo dolarjev (okrog 910 milijonov evrov). Svoje podobne in približno enako vredne načrte je imel tudi Facebook, a se jim je odpovedal.

Ali bodo mesečne naročnine ovira za dežele v razvoju? Kritiki opozarjajo, da bo zelo težko zagotoviti operativnost in dobičkonosnost tako zahtevnega in dragega sistema brez mesečnih naročnin, ki bi za prebivalce razvijajočih se držav lahko predstavljale resno oviro. Točno to se namreč dogaja zdaj, saj so naročnine na satelitski internet še vedno razmeroma drage.

Frekvenčni prostor bo vedno bolj cenjena dobrina Večno vprašanje pa je tudi razpoložljivost ustreznega frekvenčnega prostora za nove satelitske ponudnike. Strokovnjaki predvidevajo, da bo vedno večja uporaba pametnih telefonov eden od glavnih gonilnikov pričakovane rasti povpraševanja po pasovni širini: ta naj bi se podvojila vsakih pet let.

Ravno zaradi teh pomislekov Khan predlaga novo tehnologijo, ki uporablja izjemno nizke frekvence – isti frekvenčni prostor, ki ga že obravnavajo kot primernega za omrežja 5G, saj bi s tem poenostavili satelitsko komunikacijo in znižali operativne stroške.

Ne spreglejte