SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ruska operaterja obrnila hrbet iPhonu

3

termometer

Največja ruska mobilna operaterja MTS in Megafon sta ustavila prodajo iPhonov, ker nista več pripravljena izpolnjevati Applovih trženjskih in finančnih zahtev pri prodaji.

Obema operaterjema je pred kratkim potekla petletna distribucijska pogodba z Applom in sta se takrat odločila, da je ne bosta podaljšala. Čeprav tega niso uradno povedali, je razlog predvsem v neprivlačnih Applovih zahtevah glede trženja in subvencij.

Tretji največji ruski mobilni operater Vimpelcom pa je približno istočasno zanikal medijska namigovanja, da bo tudi on ravnal enako, in potrdil, da bodo nadaljevali prodajo Applovih mobilnih telefonov in drugih mobilnih naprav. Niso pa odgovorili na vprašanje, ali so bila prvotna namigovanja o koncu sodelovanja z "Jabolkom" že od začetka zgrešena ali pa so v preteklem tednu resnično spremenili svojo poslovno odločitev.

Apple se je med tem že odzval na odločitev velikih ruskih mobilnih operaterjev: ne vztraja več pri tem, da bi v Rusiji prodajal izključno prek mobilnih operaterjev, in je začel sodelovati tudi z maloprodajnimi kanali. Apple zahteva, operaterji tarnajo (in se večinoma vendarle uklonijo) Mobilni operaterji so se že večkrat pritoževali nad Applovimi zahtevami, ki so kdaj zabredle tudi v območje težje razumljivega. Med njimi so zahteve glede omrežij LTE in podpore na telefonih iPhone 5: če želi operater prodajati iPhone 5 kot napravo za LTE, mora njegovo omrežje uspešno opraviti Applove lastne performančne preizkuse. Ob tem se posebno prizadete čutijo manjši operaterji, ki si od Appla ne zaslužijo niti odgovora – verjetno zato, ker jim ne more zagotoviti zadostnih prodajnih količin.

Med tistimi, ki bi prestali preizkus ali čakajo na njegovo opravljanje, ni niti enega od večjih operaterjev v Rusiji, državi, ki ima več kot 200 milijonov uporabnikov mobilne telefonije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin