Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
3. 7. 2018,
17.53

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

FlightRadar24 letalski promet letalo civilno letalstvo spletna storitev

Torek, 3. 7. 2018, 17.53

5 let, 9 mesecev

Najbolj prometen dan v zgodovini civilnega letalstva

Rekordno število jeklenih ptic na svetovnem nebu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Potniško letalo, letalo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Storitev FlightRadar24 je 29. junija letos preštela 202.157 letal po vsem svetu, kar je nov svetovni rekord. Letal pa je tudi ta dan zelo verjetno bilo še več, ker jih vseh ne morejo zaznati.

Na svojem profilu družbenega omrežja Twitter so objavili animacijo, ki odlično razkrije razsežnost civilnega letalskega prometa v tem enem dnevu. Petki so tudi sicer najbolj živahni dnevi na svetovnem nebu, a je zadnji petek, 29. junija, vendarle postavil nov zgodovinski mejnik.

FlightRadar24 je spletna in mobilna storitev, ki omogoča spremljanje letal v realnem času. Osnovna storitev (''obogatena'' z oglasi na zaslonu) je brezplačna, z nakupom ene od naročnin je mogoče pridobiti številne dodatne podatke, vpoglede v zgodovino za bistveno daljši čas in se tudi znebiti oglasov na zaslonu.

V enem trenutku več kot 19 tisoč letal v zraku

Omenjeni petek je bil tudi prvi, ko je od leta 2006, ko FightRadar24 spremlja polete po vsem svetu, število zabeleženih poletov v posameznem dnevu preseglo 200 tisoč. Kot so še sporočili, je v trenutku, ko je bilo tisti dan na nebu največ jeklenih ptičev, njihovo število preseglo 19 tisoč!

Pravo število letal je bilo gotovo še večje, kajti nimajo vsa letala transponderjev ADS-B, prek katerih FlightRadar24 spremlja njihove polete.

V zraku je v vsakem trenutku gotovo še nekaj več letal, kot jih navaja FlightRadar24, saj nimajo vsa letala transponderja, prek katerega jih FlightRadar24 lahko spremlja.

Božič najbolj umirjen

Najmanj prometen dan v letalskem prometu je tradicionalno božični dan – 25. decembra 2017 so prešteli več kot polovico manj letal kot letošnjega 29. junija, saj jih je bilo ''samo'' 101.511.

Ob tem je treba omeniti, da storitev FlightRadar24 dan računa po standardnem času (UTC), ki je v zimskem času eno, v poletnem času (med zadnjo marčevsko in zadnjo oktobrsko nedeljo) pa dve uri za uradnim časom v Sloveniji.

Letos bo zanimiv tudi petek, 31. avgust

Morda nas pa letos čaka še en rekord, kajti zadnji teden avgusta je prav tako zelo prometno obdobje v letalskem prometu. Če temu prištejemo redna vsakotedenska nihanja, pri katerih je petek nedvomno vrhunec, z zanimanjem pričakujemo, koliko letal bo FlightRadar24 preštel v petek, 31. avgusta.

Ne spreglejte