Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
5. 2. 2020,
10.32

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

2

Natisni članek

Google YouTube

Sreda, 5. 2. 2020, 10.32

4 leta, 2 meseca

Prvič je javno znano, koliko denarja se obrne na YouTubu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

2

YouTube | Ta teden objavljeni Googlovi poslovni rezultati razkrivajo noro rast, ki jo je YouTube zabeležil med letoma 2017 in 2019. Prihodek, ki ga ustvarja YouTube, se je v tem obdobju namreč skoraj podvojil! | Foto Matic Tomšič

Ta teden objavljeni Googlovi poslovni rezultati razkrivajo noro rast, ki jo je YouTube zabeležil med letoma 2017 in 2019. Prihodek, ki ga ustvarja YouTube, se je v tem obdobju namreč skoraj podvojil!

Foto: Matic Tomšič

Google je spletno stran YouTube kupil pred skoraj štirinajstimi leti, šele pred nekaj dnevi pa je prvič javno razkril, pravzaprav je bil v to prisiljen, koliko denarja mu letno navrže daleč najbolj obiskan portal z videoposnetki. Ne malo. 

YouTube je v blagajno Alphabeta, krovne družbe, v katero se je Google prestrukturiral leta 2015, samo s prodajo oglasnega prostora lani prinesel 15,1 milijarde ameriških dolarjev (13,7 milijarde evrov).

To je skoraj deset odstotkov vseh prihodkov Googla oziroma Alphabeta v letu 2019 oziroma več kot deset odstotkov, če prištejemo še okrog tri milijarde dolarjev, ki jih YouTube ustvari od naročnin za dostop do premijskih storitev platforme. 

YouTube trdi, da več kot polovico prihodkov od oglaševanja vloži nazaj v skupnost. To pomeni, da si okrog 7 milijard evrov razdelijo tisti, ki ustvarjajo videoposnetke in jih objavljajo na YouTube. Avtorji bolj gledanih videoposnetkov seveda dobijo sorazmerno večji delež oglaševalskega denarja.   | Foto: Reuters YouTube trdi, da več kot polovico prihodkov od oglaševanja vloži nazaj v skupnost. To pomeni, da si okrog 7 milijard evrov razdelijo tisti, ki ustvarjajo videoposnetke in jih objavljajo na YouTube. Avtorji bolj gledanih videoposnetkov seveda dobijo sorazmerno večji delež oglaševalskega denarja.   Foto: Reuters

Tiger Productions
Novice Milijonski YouTube imperij mladih Slovencev, ki ju ne pozna skoraj nihče

Zakaj je Google razkril podatke, ki jih ni še nikoli do zdaj?

Bolj kot gole številke je zanimivo dejstvo, da Alphabet oziroma prej Google še nikoli ni razkril zneskov, ki jih v enem letu obrne z YouTubom, pa čeprav je lastnik spletne strani že od novembra 2006.

Google je YouTube kupil za današnje razmere tako rekoč za drobiž - zanj je takrat odštel 1,65 milijarde dolarjev (upoštevajoč inflacijo je to danes 1,89 milijarde evrov). 

YouTube, ki bo prihodnji teden praznoval 15. obletnico obstoja, so februarja 2005 ustanovili Chad Hurley in Stephen Chen (na fotografiji) ter Jawed Karim, vsi nekdanji uslužbenci plačilne platfofme PayPal. Karim, ki ga ni na fotografiji, je na YouTube tudi naložil čisto prvi videoposnetek. | Foto: Reuters YouTube, ki bo prihodnji teden praznoval 15. obletnico obstoja, so februarja 2005 ustanovili Chad Hurley in Stephen Chen (na fotografiji) ter Jawed Karim, vsi nekdanji uslužbenci plačilne platfofme PayPal. Karim, ki ga ni na fotografiji, je na YouTube tudi naložil čisto prvi videoposnetek. Foto: Reuters

Google še nikoli do zdaj ni izdal podatkov o poslovanju YouTuba, ker mu ni bilo treba. Pri tem je vztrajal tudi po tem, ko so v ZDA leta 2017 sprejeli zakonodajo, ki podjetjem nalaga odgovornost za javno objavo enakih poslovnih rezultatov, kot jih prejme najvišja avtoriteta v podjetju. 

Do lani so se namreč lahko izgovarjali na to, da vrhovni vodja, torej Larry Page, ki je bil izvršni direktor Googlove krovne družbe Alphabet, teh poslovnih rezultatov ni prejel, saj so "obtičali" pri direktorju Googla Sundarju Pichaiju.

A ko je je Page lani odstopil s položaja in za svojega naslednika imenoval prav Pichaija, ki je zdaj izvršni direktor tako Googla kot Alphabeta, v družbi niso imeli druge izbire, kot da vse poslovne rezultate javno delijo z delničarji. 

Preberite tudi:

Novice To je eden najvplivnejših mož sveta, a ga morda ne poznate
Kvantni računalnik Google
Novice Kaj Google dela s strojem, o katerem ta teden govorijo vsi
Larry Page, Sergey Brin, Google
Novice Kdo sta človeka, ki nam življenje morda krojita bolj kot vsi drugi
YouTube
Novice Najbolj temačna stran YouTuba, kamor ima vsak prost vstop #video
Novice To so nori avtomobili "mulcev", ki so obogateli z YouTubom
Ryan's World
Novice Kako dobro služiti na YouTubu? Vprašajte tega osemletnika!

 

 

 

 

Ne spreglejte