Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
1. 7. 2016,
4.01

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Umetna inteligenca

Petek, 1. 7. 2016, 4.01

2 meseca, 1 teden

Proti umetni inteligenci še vrhunski vojaški pilot "nima za burek"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Ne le da izkušenemu ameriškemu vojaškemu pilotu, polkovniku Genu Leeju, v seriji simuliranih letalskih spopadov z umetno inteligenco ALPHA ni uspelo zmagati niti enkrat, nasprotnikovega letala ni niti zadel.  

Pilot Gene Lee (sedi) in predsednik ter direktor podjetja Psibernetix, ki razvija umetno inteligenco ALPHA, Nick Ernest in David Carroll. | Foto: Pilot Gene Lee (sedi) in predsednik ter direktor podjetja Psibernetix, ki razvija umetno inteligenco ALPHA, Nick Ernest in David Carroll.

Eden je letel v sto milijonov dolarjev vrednih strojih, drugega poganja računalnik za 30 evrov

Gene Lee je inštruktor letenja, ki je v času aktivnega službovanja pri letalskih silah ZDA upravljanje vojaških reaktivcev in bojnih helikopterjev učil na tisoče pilotov. Lee je tudi eden vodilnih svetovnih preizkuševalcev simulatorjev letalskega boja, z njimi se ukvarja že od 80. let prejšnjega stoletja.

ALPHA je umetna inteligenca, računalniški program, ki v simulacijah vojaškega spopada v zraku prevzame vlogo nasprotnika človeških vajencev. ALPHA za delovanje potrebuje le računalnik Raspberry Pi. Gre za kot kreditna kartica velik košček vezja, ki stane samo okrog 30 evrov.

"Kot da bi stroj bral moje misli"

Kljub večdesetletnim izkušnjam prvega je bil v letalskem spopadu nesporen zmagovalec drugi, umetna inteligenca ALPHA. Leeja je porazila v vseh vidikih letenja, polkovnik ji ni zadal niti enega udarca. Tudi ko so preizkuševalci program ALPHA namenoma pohabili, onemogočili njegove senzorje in zmanjšali odzivnost, mu Gene Lee ni mogel do živega.

"Nasprotnika je bilo nemogoče zadeti. Zdelo se je, kot da stroj bere moje misli in reagira v delčku sekunde," je boj komentiral Lee. | Foto: "Nasprotnika je bilo nemogoče zadeti. Zdelo se je, kot da stroj bere moje misli in reagira v delčku sekunde," je boj komentiral Lee.

Kot pravijo razvijalci umetne inteligence ALPHA, lahko njihov morilski otrok glede na letenje in manevre sovražnika strategijo prilagodi 250-krat hitreje od najizkušenejših vojaških pilotov.

ALPHA bo pilotirala vojaške drone prihodnosti

Končni cilj razvijalcev ALPHA je, da njihova umetna inteligenca v bližnji prihodnosti "sede" v kokpit brezpilotnih vojaških letal oziroma vojaških dronov. Prepričani so, da na bojišču ne bo imela tekmeca.

Umetne inteligence ALPHA v simulacijah ni premagal še noben vojaški pilot oziroma druga umetna inteligenca. Za nameček je algoritem zasnovan tako, da se ALPHA ves čas uči tako na svojih napakah kot napakah svojih nasprotnikov. | Foto: Umetne inteligence ALPHA v simulacijah ni premagal še noben vojaški pilot oziroma druga umetna inteligenca. Za nameček je algoritem zasnovan tako, da se ALPHA ves čas uči tako na svojih napakah kot napakah svojih nasprotnikov.

Vir: Journal of Defense Management, Futurism

Ne spreglejte