Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
22. 9. 2014,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Android Nexus HTC Google mobilne naprave

Ponedeljek, 22. 9. 2014, 16.24

8 let

Prihaja Nexus 9, izdeloval ga bo HTC

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Uradne potrditve še ni, a je vse več govora, da je Google za izdelovalca svoje nove tablice Nexus 9 izbral tajvanski HTC.

Tri leta so že minila, odkar je iz obratov tajvanskega podjetja HTC (ali njegovih podizvajalcev) zadnjič prišla ven kakšna tablica, še eno leto več pa je minilo, odkar je HTC izdelal kakšno napravo z oznako Nexus. Kot kaže, bo obeh obdobij praznega hoda kmalu konec.

Že poleti so začele krožiti govorice, da bo prav HTC izdeloval novo tablico Nexus 9, zdaj pa o tem poroča tudi Wall Street Journal, sklicujoč se na svoje vire. Niti Google niti HTC navedb nista niti zanikala niti potrdila, a newyorški časnik navaja, da zadnje čase HTC-jevi inženirji "preživljajo veliko časa na sedežu Googla".

Google in HTC sta nekoč že združila moči, ko je prav HTC izdelal prvo napravo z oznako Nexus – pametni telefon Nexus One, ki so ga neformalno naslavljali tudi s HTC Passion. Druga priložnost Leta 2011 HTC ni doživel uspeha s svojo takratno tablico Flyer, zato so vodilni takrat zatrjevali, da se ne bodo lotili tablic, dokler ne bodo imeli resnično dobrega razloga za to. Očitno so prepričani, da ga zdaj imajo.

HTC se je zadnja tri leta usmerjal izključno v pametne telefone. Njihov paradni konj HTC One je po mnenju številnih ocenjevalcev najboljši pametni telefon z operacijskim sistemom Android, a prodajni rezultati, zlasti v primerjavi z največjim tekmecem Samsungom, niso tako dobri, kot bi jih pričakovali iz ocen HTC-jevega "odličnjaka". Tajvanci upajo, da jim bo z obnovljenim partnerstvom z Googlom uspelo okrepiti prodajne rezultate tako močno kot predlani Asusu, ko je skupaj z Googlom trgu predstavil Nexus 7. Google nikomur noče pustiti preveč blizu Zakaj se je Google odločil za HTC, ki je zadnja tri leta vse svoje upe polagal v pametne telefone in s tablicami nima toliko izkušenj kot njegovi tekmeci? Zaradi svoje dolgoročne strategije, ki zagovarja širši nabor dobaviteljev, saj na vsak način želijo preprečiti preveliko odvisnost od enega samega partnerja in preprečiti, da bi kdo lahko uveljavil kakšen monopol (najbrž nimajo težav s tem, da bi ga dosegli sami). Uradno povedo le, da je "pri Androidu dovolj prostora za uspeh in ustvarjalnost več dobrih igralcev".

Podrobnosti o novi napravi kapljajo med vrsticami. Procesor bo najverjetneje Nvidia Tegra K1, kar se je odkrilo v začetku meseca, ko je Nvidia vložila patentno tožbo proti Qualcommu in Samsungu. V izvirni različici te tožbe je bil izrecno omenjen "HTC Nexus 9", a so ta spis potem spremenili in v zadnji različici patentne tožbe z datumom 11. september Nvidia ne omenja več tega modelnega imena. Zmogljiva tablica hkrati s prenovljenim operacijskim sistemom? Zmogljivost najverjetnejšega procesorja namiguje, da bo nova devetpalčna tablica bolj podobna zahtevnejšemu Nexusu 10, ki ga proizvaja Samsung, kot pa ugodnejšemu (in posledično manj zmogljivemu) Nexusu 7 proizvajalca Asus. Razširjena so ugibanja, da bi uradna predstavitev nove Googlove tablice z oznako Nexus lahko sovpadala z javno objavo velike nadgradnje operacijskega sistema Android, ki bo imela oznako Android L. Logično, saj bi na tako zmogljivi novi mobilni napravi še najbolje prišle do izraza vse nove lastnosti prenovljenega operacijskega sistema.

Ne spreglejte