Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2024,
11.38

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

kazen Evropska unija Google

Četrtek, 11. 1. 2024, 11.38

3 mesece, 2 tedna

Bo 2,4-milijardna kazen za Google potrjena?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Google, Google Iskanje | V Bruslju so ob izreku kazni poudarili, da je tehnološki velikan položaj zlorabil tako, da je dajal nezakonito prednost drugemu Googlovemu izdelku, storitvi primerjave cen. | Foto Shutterstock

V Bruslju so ob izreku kazni poudarili, da je tehnološki velikan položaj zlorabil tako, da je dajal nezakonito prednost drugemu Googlovemu izdelku, storitvi primerjave cen.

Foto: Shutterstock

Generalna pravobranilka J. Kokott Sodišču Evropske unije predlaga, naj potrdi globo v višini 2,4 milijarde evrov, ki je bila družbi Google naložena zaradi dajanja prednosti lastni storitvi primerjave cen.

Smrt, pogreb
Novice Kaj smo letos najbolj iskali na Googlu?

Splošno sodišče EU v Luksemburgu je leta 2021 potrdilo 2,4 milijarde evrov kazni, ki jo je leta 2017 ameriškemu tehnološkemu velikanu Google zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu naložila Evropska komisija. Google se je nato pritožil Sodišču EU, ki mu zdaj generalna pravobranilka predlaga potrditev omenjene kazni.

Google
Novice Pozor: Google bo brisal uporabniške račune. Preverite, katere.

Komisarka: Google je zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu tudi kot iskalnik

Evropska komisija je leta 2017 namreč odločila, da je podjetje "zlorabilo prevladujoč položaj na trgu". V Bruslju so ob izreku kazni poudarili, da je tehnološki velikan položaj zlorabil tako, da je dajal nezakonito prednost drugemu Googlovemu izdelku, storitvi primerjave cen.

"Pri Googlovi strategiji za storitev primerjave cen ni šlo zgolj za pridobivanje strank s ponujanjem boljšega proizvoda od tistih, ki jih ponuja konkurenca. Google je zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu tudi kot iskalnik, tako da je svojo storitev primerjave cen v rezultatih iskanja uvrščal višje, rezultate tekmecev pa nižje," je tedaj po pisanju STA dejala evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager.

delo od doma
Novice Povečajte profitabilnost oglaševanja s pomočjo Google analitike

Nato je sledila še višja kazen Googlu v vrednosti 4,3 milijarde evrov zaradi zlorabe prevladujočega položaja v primeru operacijskega sistema za mobilne naprave Android. Poleg omenjenih dveh primerov je komisija proti Googlu ukrepala tudi zaradi omejevanja tekmecev pri posredovanju spletnih oglasov v okviru programa AdSense, in sicer z 1,49 milijarde evrov kazni.

Ne spreglejte