SiolNET. Digisvet Novice
2,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kmalu astronomski preskok v prevajanju: bodo vsi razumeli vse?

2,43

termometer

Prevod, Google Translate | Nova funkcija prevajalnika Google Translate bo sprva na voljo uporabnikom pametnih telefonov z Androidom. Za zdaj še ni znano, ali bo kdaj na voljo tudi za iPhone. | Foto: Reuters
Nova funkcija prevajalnika Google Translate bo sprva na voljo uporabnikom pametnih telefonov z Androidom. Za zdaj še ni znano, ali bo kdaj na voljo tudi za iPhone. Foto: Reuters

Google Translate oziroma Googlov Prevajalnik, najbolj uporabljano prevajalsko orodje na svetu, bo na pametnih telefonih kmalu ponujalo storitev prevajanja jezikov v realnem času. To pomeni, da bodo besede, ki jih bo uporabnik v svojem jeziku izgovoril v mikrofon pametnega telefona, skozi zvočnik prišle v drugem jeziku. 

Yandex Digisvet Strašljivo natančna ruska tehnologija, Američani precej zaostajajo

Funkcija, ki bo pametni telefon z operacijskim sistemom Android, torej Samsunge, Huaweie, Xiaomije, Nokie, Sonyje, LG-je in tako rekoč vse druge, ki niso iPhone, spremenila v osebne tolmače, bo uporabnikom na voljo enkrat v prihodnjih mesecih, je ta teden poročalo več ameriških tehnoloških medijev.

Aplikacija Google Prevajalnik (oziroma Google Translate po angleško) bo prek mikrofona na pametnem telefonu poslušala govor in ga tako rekoč sproti prevajala v enega od razpoložljivih jezikov.

Ob angleškem bodo jeziki, ki bodo podpirali novo funkcijo prevajalnika, na začetku najverjetneje še nemški, španski in francoski. Na torkovem dogodku, kjer je Google sploh prvič pokazal prevajanje v realnem času, so sicer napovedali, da bo funkcija sčasoma na voljo v vseh glavnih svetovnih jezikih. 

Chrome Digisvet Fantastična novost za brskalnik Chrome, ki jo mimogrede zgrešiš

Zelo verjetno je, da bo takšno ekspresno tolmačenje vsaj na začetku zahtevalo stalno povezavo z internetom. Viri blizu Googla so namreč razkrili, da bo sprotno prevajanje govora potrebovalo precejšnjo računsko moč, zato bo potekalo na Googlovih računalnikih, ne na uporabnikovem pametnem telefonu. 

Na začetku bo sicer mogoče pričakovati prevode, ki bodo bistvo povedanega zajeli od razmeroma dobro do približno, sčasoma pa bo, ker temelji na umetni inteligenci, ki se sproti uči in izboljšuje, prevajanje vse bolj natančno, so še napovedali pri Googlu. 

Kmalu prihaja še ena velika novost, ki je povezana s pametnimi telefoni z Androidom:

Preberite tudi:

Prevod Digisvet Se bodo morali prevajalci bati za svoje službe? Huawei, TomTom Digisvet Huawei bo uporabljal zemljevide TomTom Google Dublin Digisvet Googlova novoletna zaobljuba: ne bodo več (toliko) davčno kreativni Donald Trump Digisvet Ukaz Donalda Trumpa je v ZDA povzročil pravo paniko Varnostna kamera Digisvet Prvi polom leta: na kameri je videl stvari, ki jih ne bi smel Cesta, Google Maps Digisvet Presenečenje pri načrtovanju poti v Avstrijo: ceste preprosto zmanjka Samsung Galaxy Fold Digisvet Dame in gospodje, spoznajte vznemirljivo prihodnost mobilnih naprav

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin