Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
11. 10. 2017,
15.37

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

eCall klic v sili prometna nesreča 112 prometna varnost Uprava RS za za zaščito in reševanje S&T Iskratel Telekom Slovenije Boštjan Tavčar

Sreda, 11. 10. 2017, 15.37

1 leto, 4 mesece

Pri razvoju rešitve eCall Slovenija utira pot

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
eCall | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Slovenija je prva država Evropske unije, kjer storitev eCall deluje na državni ravni – že od decembra 2015.

Zato najbrž ni presenečenje, da se ravno v Sloveniji te dni na mednarodnem strokovnem posvetu Testfest srečuje sto strokovnjakov iz približno 40 podjetij v 15 državah, ki jim je skupno področje javne varnosti.

Njihovi skupni cilji pa so nadaljnji razvoj, usklajevanje in implementacija storitve e-Call, ki mora biti podprta v vseh novih avtomobilih.

Slovenske barve zastopata Iskratel in Telekom Slovenije

Med udeleženci Testfesta v Kranju so predvsem razvojni inženirji, inženirji elektrotehnike, računalništva, matematike in sorodnih naravoslovnih ved, tudi iz velikih in prodornih podjetij, kot so Tesla, Volkswagen, Škoda, Robert Bosch, Yamaha, Huawei, Jaguar Land Rover in Kyocera.

Slovenske barve zastopajo udeleženci iz Iskratela in Telekoma Slovenije, ki pri imajo mednarodnih projektih razvoja in uveljavljanja storitve eCall pomembno mesto in vlogo. Pri Iskratelu izdelujejo naprave tako za vozila kot tudi za klicne centre ter intenzivno razvijajo mobilna omrežja pete generacije, ki bodo hrbtenica interneta stvari, Telekom Slovenije pa je svoje mobilno omrežje nadgradil s funkcionalnostjo detekcije klicev eCall, kar je pogoj za ločevanje in ločeno usmerjanje običajnih klicev v sili in klicev v sili eCall.

Sistem eCall omogoča posredovanje pomembnih informacij za reševanje po prometni nesreči, predvsem lokacijo. | Foto: policija Sistem eCall omogoča posredovanje pomembnih informacij za reševanje po prometni nesreči, predvsem lokacijo. Foto: policija

Pri Telekomu Slovenije so prav tako omogočili preusmerjanje tovrstnih klicev na Upravo RS za zaščito in reševanje (URSZR) ter vključili klicni strežnik eCall, ta iz klica izlušči podatke, ki jih tak klic zagotavlja, npr. GPS-koordinate. Ob tem se podatki pošiljajo na podatkovni strežnik URSZR, govorna zveza pa se usmerja na operativno osebje URSZR, so pojasnili pri Telekomu Slovenije.

Vsi pomembni podatki za ukrepanje že ob klicu

eCall deluje v tesni povezavi s storitvijo mednarodno uveljavljene telefonske številke za klic v sili 112, ki jo pri nas upravlja URSZR. V vseh novih avtomobilih zdaj (vsekakor pa po 1. aprilu 2018) morajo biti vgrajeni senzorji, ki se samodejno sprožijo ob trku ali nesreči, s tem pa se prav tako samodejno sprožijo klici, ki se ustrezno usmerijo na primeren center za pomoč.

Takšen klic že od prvega trenutka in brez dodatnega uporabniškega posega ali razlage opredeljuje mesto nesreče, kar dispečerjem glede na lokacije reševalcev omogoča veliko hitrejše in učinkovitejše posredovanje in pomoč.

"Že zdaj smo v Sloveniji na ravni države skladni s prvo generacijo sistema eCall, a se ta nenehno dopolnjuje in izboljšuje," je poudaril vodja Centra za obveščanje pri Upravi RS za zaščito in reševanje Boštjan Tavčar. | Foto: Srdjan Cvjetović "Že zdaj smo v Sloveniji na ravni države skladni s prvo generacijo sistema eCall, a se ta nenehno dopolnjuje in izboljšuje," je poudaril vodja Centra za obveščanje pri Upravi RS za zaščito in reševanje Boštjan Tavčar. Foto: Srdjan Cvjetović

Hitrejše ukrepanje je le ena od koristi za družbo

Na koristi rešitve e-Call za prebivalce in družbo v celoti, zlasti na pomen hitrosti in natančne lokacije nesreče pri reševanju človeških življenj, je ob robu dogodka posebej opozoril vodja Centra za obveščanje pri Upravi RS za zaščito in reševanje Boštjan Tavčar.

Poudaril je, da kljub temu, da je za zdaj izjemno majhno število vozil opremljenih s sistemom eCall, že prejemajo tovrstne klice, kar je tudi za njih neprecenljiva izkušnja pri nadaljnjem izpopolnjevanju te storitve. "Že zdaj smo skladni s prvo generacijo sistema eCall, a se ta nenehno dopolnjuje in izboljšuje," je poudaril.

Ocenjuje se, da bo uvedba sistema eCall v Evropski uniji zmanjšala število žrtev v prometu za 2.500 na leto, hitro ukrepanje pa je tudi pomemben vzvod za zmanjševanje posledic nesreč in posledično hitrejšo rehabilitacijo ter vrnitev poškodovanca na delo in za njegovo polno integracijo v družbo.

Ključ do univerzalnosti je skladnost

Na Testfestu udeleženci predvsem praktično preizkušajo skladnost medsebojnega delovanja naprav eCall različnih proizvajalcev ter izmenjujejo prve izkušnje iz prakse. Med temami, ki se ob tem pojavljajo, sta tudi pripadajoča regulativa in razvoj nove generacije mobilnih omrežij (5G) – to bo prvo, ki bo že pri svojem razvoju upoštevalo zahteve storitve e-Call ter obseg in način komunikacije, ki jih ta prinaša.

Ne spreglejte