Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
21. 11. 2015,
8.06

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

aplikacija Vtisi Vtisi kožni rak melanom Matic Tomšič

Sobota, 21. 11. 2015, 8.06

2 meseca, 1 teden

Preizkusili smo aplikacijo za prepoznavanje kožnega raka SkinVision

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z aplikacijo SkinVision lahko uporabnik analizira nenavadna kožna znamenja. Algoritem aplikacije malignost kožnih tvorb zaznava z več kot 80-odstotno natančnostjo, pravijo njeni avtorji.

Aplikacija SkinVision za mobilne naprave je orodje za samooceno nevarnosti kožnih tvorb s kamero pametnega telefona ali tablice, na uradni spletni strani pravijo njeni avtorji, podjetje SkinVision B.V.

Razvili so jo zato, da bi ljudem pomagali prepoznati kožnega raka oziroma melanom v najzgodnejšem stadiju bolezni. Po oceni združenja evropskih dermatologov Euromelanoma kar 54 odstotkov smrti zaradi kožnega raka povzroči prepozna diagnoza.

SkinVision ni nadomestilo za obisk zdravnika Razvijalci SkinVision ne prodajajo kačjega olja, saj gre za prvo in edino mobilno aplikacijo za prepoznavanje kožnih rakavih obolenj z oznako CE. Ta pomeni, da izdelek, v tem primeru aplikacija, ustreza smernicam oziroma regulacijam kakovosti v EU.

Algoritem za analizo kožnih tvorb, ki temelji na svetlobni odbojnosti znamenja – to aplikacija izmeri s pomočjo kamere –, je bil razvit v sodelovanju z dermatološko kliniko v Münchnu v Nemčiji, eno vodilnih svetovnih dermatoloških institucij. Razvijalci aplikacije navajajo, da malignost kožnih znamenj algoritem prepozna s 83-odstotno natančnostjo.

SkinVision v primeru suma, da gre za nevarno kožno tvorbo, sicer ni in ne sme biti nadomestilo za obisk zdravnika specialista, opozarjajo razvijalci aplikacije. Uporabnikom predlagajo, naj aplikacijo uporabljajo samo kot dodaten previdnostni ukrep, ne kot vsevedno orodje za postavljanje diagnoz.

Ali smo v nevarnosti za kožnega raka? Aplikacija SkinVision je na voljo za pametne telefone ter tablice z operacijskima sistemoma Android in iOS. Uporaba vseh funkcij je prvi mesec brezplačna. Po preteku preizkusnega obdobja je treba za nov mesec uporabe odšteti 5,03 evra, za tri mesece 10,08 evra, za eno leto pa 25,19 evra.

Ko aplikacijo namestimo (preizkusili smo različico za Android, najstarejša podprta različica je 4.3, SkinVision je na voljo tudi za iOS), moramo najprej ustvariti svoj profil. Mi smo se v SkinVision prijavili kar s Facebookovim uporabniškim računom, ker je ta postopek najhitrejši. Facebook aplikaciji ne dovoli objavljanja na uporabnikov zid.

Priporočamo, da najprej izpolnite vprašalnika, s katerima SkinVision določi uporabnikov tip kože (Skin type) in poda (grobo) oceno tveganja za pojav kožnega raka (Risk profile). Uporabniški vmesnik aplikacije ni na voljo v slovenskem jeziku, zato bomo obdelali vsako vprašanje posebej.

Tip kože (kliknite na sličice za prikaz vprašanj in slovenske prevode)

Aplikacija na podlagi odgovorov nato določi uporabnikov tip kože. V primeru avtorja prispevka ima kar prav (bleda do svetla koža).

Zdaj poglejmo še, kako bo SkinVision ocenil naše tveganje za razvoj kožnega raka.

Ocena tveganja (kliknite na sličice za prikaz vprašanj in slovenske prevode)

Ker smo na več kot eno vprašanje odgovorili z Da in imamo svetlejšo polt, nas je SkinVision uvrstil v skupino uporabnikov z Visoko stopnjo tveganja. Aplikacija ob tem podaja pojasnilo, da nam ni treba začeti skrbeti takoj, saj ima visoko stopnjo tveganja v povprečju eden od petih uporabnikov s svetlo poltjo, samo pri enem od petdesetih pa se bo kožni rak nekoč dejansko pojavil.

Za največjo točnost rezultatov določite še UV-indeks svojega kraja To storite s klikom na UV Index na glavni strani aplikacije. Za aktivacijo te možnosti morate na napravi vklopiti lokacijske storitve.

Končno je čas za analizo in morebitno neprijetno resnico V spodnjem desnem kotu aplikacije kliknite na ikono fotoaparata. V objektiv nato ulovite kožno znamenje in aplikaciji dovolite, da ga fotografira v samodejnem načinu (Automatic), oziroma ga fotografirajte sami (Manual). Če bo znamenje zakrito s kocinami, poznejša analiza ne bo uspešna. Poskusite ga uloviti v sredino kroga na zaslonu.

Ko je fotografija ustvarjena, na zaslonu izberite Analyze this picture.

Zagnal se bo algoritem za analizo kožnega znamenja. Rezultat bo predstavljen takole:

Analizo lahko nato shranite v lastno zbirko (Archive this picture) ali pa jo prek e-pošte posredujete svojemu osebnemu zdravniku.

Če izberete arhiviranje fotografije, vam SkinVision omogoča, da jo poimenujete in shranite v novo ali obstoječo mapo. Do map s shranjenimi fotografijami in analizami lahko nato kadarkoli dostopate na domačem zaslonu aplikacije SkinVision.

Avtorji aplikacije priporočajo, da uporabnik s SkinVision redno analizira morebitna najbolj nenavadna znamenja. Če v arhivu fotografij pri posameznih znamenjih opazi spremembe, pa naj nemudoma obišče zdravnika specialista.

Ne spreglejte