Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
7. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

3

Natisni članek

Huawei Huawei P9

Četrtek, 7. 7. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Poglejte, kako se je osmešil tehnološki velikan

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

3

Huawei, tretji največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu, je na spletu objavil promocijsko fotografijo z zavajajočim pripisom, da lahko takšne fotografije ustvarjajo uporabniki njihovega novega telefona Huawei P9. Preprosta preiskava je pokazala, da je bila fotografija ustvarjena s profesionalnim digitalnim fotoaparatom.

Ob fotografiji, ki jo je kitajski Huawei objavil na družbena omrežja, je bil pripis:

"Z Deliciously Ella (ime modela na fotografiji) nam je uspelo ujeti čudovit sončni vzhod. Dvojna kamera Leica pametnega telefona #HuaweiP9 fotografiranje ob slabi svetlobi zelo olajša. Znova doživite fotografijo na pametnih telefonih in jo delite z nami. #OO"

V objavi, ki spremlja fotografijo – to je Huawei z družbenega omrežja medtem sicer že umaknil – nikjer sicer ni bilo eksplicitno zapisano, da je bila fotografija ustvarjena s pametnim telefonom P9. A kljub temu je nemogoče verjeti, da bi tako dobro fotografijo – brez šuma in s takšno ostrino, podrobnostmi pri laseh, na primer – lahko posneli s pametnim telefonom.

Ali niso vedeli, da lahko pravega fotografa vidi vsak?

Na srečo je Huawei fotografijo objavil tudi na družbeno omrežje Google+, to pa ob fotografijah, če je le mogoče, pokaže njihov EXIF. Gre za skupek tehničnih podatkov o fotografiji.

 | Foto:

EXIF fotografije, ki jo je objavil Huawei, razkriva, da je bila posneta z digitalnim zrcalno-refleksnim fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III, uporabljen je bil tudi objektiv Canon EF70-200mm f/2.8L.

Kaj to pomeni? Nov Mark III brez objektiva pri nas stane okrog 2.700 evrov. Nov objektiv EF70-200mm f/2.8L stane okrog dva tisoč evrov. Gre za opremo za profesionalne fotografe, ne pa za pametni telefon za 600 evrov. 

Preberite naš test pametnega telefona Huawei P9 in sami presodite, kako dobre fotografije zna delati.

Huawei se je v izjavi za javnost medtem že opravičil za zavajajočo fotografijo:

"Fotografijo je med snemanjem oglasa za Huawei P9 posnel profesionalni fotograf. Ustvarjena je bila zato, da bi z njo navdihnili skupnost uporabnikov naprav Huawei k zajemanju lastnih fotografij. Namen fotografije ni bil zavajati. Vsem uporabnikom se opravičujemo, fotografijo pa smo umaknili."

 | Foto:

Ne spreglejte