Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
5. 6. 2018,
20.57

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

8

Natisni članek

Rusija Severna Koreja digizgodbe

Torek, 5. 6. 2018, 20.57

5 let, 10 mesecev

Poglejte fotomontažo, ki je Rusijo spravila v zadrego: kdo laže?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

8

Rusija, fotomontaža | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je prejšnji teden v Pjongjangu sestal s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. Rusko zunanje ministrstvo fotografijo njunega srečanja, na kateri je Kim Džong Un mrkega obraza, objavilo na uradnem profilu na Twitterju. Tri dni pozneje je ruska državna televizija Russia-1 pokazala isto fotografijo, le da je bil Kim Džong Un na njej nasmejan. 

Na neujemanje fotografij je prvi opozoril @Fake_MIDRF, proukrajinski profil na družbenem omrežju Twitter, ki si je za svoje poslanstvo izbral prav odkrivanje tovrstnih domnevnih medijskih manipulacij ruske vlade. 

Izvirna fotografija je nastala v četrtek, 31. maja, ko se je Lavrov v Pjongangu slovesno sestal s Kim Džong Unom. Na Twitterju jo je ob drugi fotografiji, na kateri pa je severnokorejski voditelj med rokovanjem z Lavrovom videti dobre volje, delil uradni profil ruskega zunanjega ministrstva:

 Russia-1, druga največja televizijska postaja v Rusiji, ki je sicer v državni lasti, je nato v nedeljo, 3. junija, pri poročilih pokazala fotografijo, na kateri se Lavrov in Kim Džong Un rokujeta pred stensko poslikavo z morskimi valovi. A na tej fotografiji je bil Kim Džong Un nasmejan. Oglejte si posnetek:

Voditelj zgornje informativne oddaje Dmitrij Kiseljov je ugotovitve javnosti, da gre najverjetneje za fotomontažo, ki so se kot vihar razširile po spletu, za moskovsko radijsko postajo Govorit medtem poskusil ovreči s pojasnilom, da so fotografi naredili več posnetkov in da so izbrali tistega, na katerem je Kim Džong Un nasmejan.

Na spletnih straneh fotografskih agencij, kot so Getty, Reuters in celo ruski Itar Tass nam sicer ni uspelo najti zgornjega kadra, na katerem bi se Kim Džong Un smejal, temveč le več različic fotografije, na kateri je videti zelo resno. 

Preberite tudi:

Novice Poglejte, kaj so naredili na ruskem volišču pred štetjem glasov #video
Ne spreglejte