SiolNET. Digisvet Novice
2,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ko multinacionalke in/ali oglaševalci manjkajo na šolski uri zemljepisa

Plakatni strokovnjaki, Kotor ni Dubrovnik!

2,33

termometer

Dubrovnik, plaža Banje
Foto: Thinkstock

Na oglasu, ki ga je velika multinacionalka pripravila za črnogorsko tržišče, so ob omembi črnogorskega Kotorja dali sliko, na kateri je nesporno – hrvaški Dubrovnik.

Kdor dela, ta se tudi moti – a nekatere napake so bolj nerodne in manj dopustne kot druge.

Velika multinacionalka, ki proizvaja pijače, je želela pripraviti prilagojen oglas svoje kronske pijače za področje Črne gore. Zamišljen je bil pravzaprav kar dobro: poletje, osvežitev, znan obmorski kraj v tej državi.

Nekdo bi le moral opaziti, preden je bilo prepozno

Vse lepo in prav, dokler se ob omembi črnogorskega obmorskega mosta Kotor ni pojavila fotografija Dubrovnika, ki ni v Črni gori, temveč na Hrvaškem.

Spodrsljaj multinacionalke, ki ni ostal neopažen. Spodrsljaj multinacionalke, ki ni ostal neopažen. Foto: zajem zaslona

Ob geslu "Ledeno mrzla osvežitev v Kotorju" in sliki polnega kozarca zelo prepoznavne brezalkoholne osvežilne pijače je objavljen prav tako zelo prepoznaven pogled na dubrovniško trdnjavo svetega Ivana, je prvi poročal dubrovniški portal Dubrovnik Press.

Če bi se z veliko dobre volje morda še potrudili razumeti, da nekdo s severnoameriške celine, kjer je doma multinacionalka iz te zgodbe, ostaja vprašanje, kako nihče drug v verigi priprave tega oglasa ni opazil napake. Omenjeni dubrovniški portal se predvsem sprašuje, kako je to ušlo črnogorskim distributerjem.

Kaj pa, če je bila napaka namerna?

Ta spodrsljaj, ki je za prebivalce južnega Jadrana in vse, ki poznajo osnove zemljepisa ob Jadranskem morju, gotovo blamaža, je z marketinškega vidika morda celo uspeh. Ne nazadnje, če ne bi prišlo do te nerodne napake, tudi tega in mnogih drugih prispevkov v medijih po regiji ne bi bilo, in bi bil doseg oglasnega sporočila veliko manjši.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin