Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
12. 8. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

1

Natisni članek

Samsung Apple baterija pametni telefon

Sreda, 12. 8. 2020, 4.00

3 leta, 8 mesecev

Nepričakovano velika težava, na katero ne opozarja skoraj nihče

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

1

Brezžično polnjenje | Ne le, da so počasnejše od kabla, brezžične polnilne postaje precej več elektrike od klasičnih polnilnih adapterjev porabijo tudi v mirovanju. Gospodinjstvo s štirimi takšnimi polnilci bi v enem dnevu "zapravilo" dovolj elektrike za enkratno polnjenje povprečno velike baterije pametnega telefona. | Foto Pixabay

Ne le, da so počasnejše od kabla, brezžične polnilne postaje precej več elektrike od klasičnih polnilnih adapterjev porabijo tudi v mirovanju. Gospodinjstvo s štirimi takšnimi polnilci bi v enem dnevu "zapravilo" dovolj elektrike za enkratno polnjenje povprečno velike baterije pametnega telefona.

Foto: Pixabay

Že nekaj časa se govori, da se Apple, eden od treh največjih proizvajalcev pametnih telefonov, pripravlja na skorajšnjo izdajo iPhona brez kakršnihkoli izhodov (lukenj za kable), kar najverjetneje pomeni, da bo njegovo baterijo mogoče polniti zgolj brezžično. Če bi to postal trend oziroma bi izključno tak način polnjenja baterij hitro posvojili tudi drugi proizvajalci, tehnologija brezžičnih polnilcev pa se ne bi bistveno razlikovala od trenutne, bi svet nenadoma imel veliko energetsko in okoljsko težavo. 

Polnjenje baterije
Novice Fant umrl po nesreči, ki se je lani zgodila tudi Slovenki: kako se zaščititi?

Imajo ga skoraj vsi, a se še ni najbolj prijelo

Brezžično polnjenje baterij pametnih telefonov se kot alternativa ožičenim polnilnim adapterjem uveljavlja že nekaj let, a še vedno ni prodrlo v tako imenovani mainstream.

Uporabniki se zvečine namreč še vedno zanašajo na dobre stare žice. Razloga za to sta dva – brezžično polnilno postajo je treba kupiti posebej, brezžično polnjenje pa tudi ni tako hitro kot polnjenje s kablom.

Na trgu so trenutno že na voljo brezžični polnilci, ki pametne telefone napolnijo precej hitreje kot njihovi predniki izpred nekaj let. A takšna praktičnost ni najbolj poceni, če želite kupiti brezžično polnilno postajo, ki bo iste znamke kot vaš pametni telefon. Takšni polnilci stanejo od 40 do 60 evrov.  | Foto: Matic Tomšič Na trgu so trenutno že na voljo brezžični polnilci, ki pametne telefone napolnijo precej hitreje kot njihovi predniki izpred nekaj let. A takšna praktičnost ni najbolj poceni, če želite kupiti brezžično polnilno postajo, ki bo iste znamke kot vaš pametni telefon. Takšni polnilci stanejo od 40 do 60 evrov. Foto: Matic Tomšič

Obstaja pa tudi razlog, zakaj si popularizacije brezžičnega polnjenja, vsaj dokler ta tehnologija ne postane še naprednejša in s tem bolj učinkovita, morda še ne bi smeli želeti.

Novice Veliko baterijsko rivalstvo, za katero pri nas marsikdo še ni slišal

Daljše in manj učinkovito polnjenje pomeni višjo porabo elektrike

Brezžično polnjenje je v primerjavi z žičnatim v trenutni obliki zelo energetsko potratno. Če bi jutri ves svet preklopil na brezžično polnjenje pametnih telefonov, bi to močno obremenilo obstoječe elektroenergetsko omrežje. 

Najnovejša raziskava tehnološke publikacije OneZero, podprta z mnenji strokovnjakov za mobilne naprave znanega spletnega portala iFixit, namreč ugotavlja, da brezžično polnjenje pametnih telefonov v povprečju porabi skoraj 50 odstotkov več elektrike od tradicionalnega polnjenja s kablom.

Uporabniki pametnih telefonov na brezžične polnilne postaje pogosto ne odlagajo najbolj optimalno oziroma tako, da sta njuni tuljavi, ki omogočata brezžično polnjenje, povsem poravnani, zaradi česar je energetska učinkovitost takšnega polnjenja marsikdaj nižja, kot bi lahko bila.  | Foto: Huawei Mobile Uporabniki pametnih telefonov na brezžične polnilne postaje pogosto ne odlagajo najbolj optimalno oziroma tako, da sta njuni tuljavi, ki omogočata brezžično polnjenje, povsem poravnani, zaradi česar je energetska učinkovitost takšnega polnjenja marsikdaj nižja, kot bi lahko bila. Foto: Huawei Mobile

Novice Kmalu velika revolucija polnjenja baterij pametnih telefonov?

Potrebovali bi nekaj novih elektrarn TEŠ

Če bi jutri vseh 3,5 milijarde uporabnikov pametnih telefonov začelo uporabljati izključno brezžične polnilne postaje, bi svet samo za pokritje dodatne porabe električne energije takoj potreboval najmanj 73 novih (50-megavatnih) manjših termoelektrarn, so izračunali.

V tem izračunu je izkoristek brezžičnega polnjenja 100-odstoten, če pa upoštevamo bolj realnega 50-odstotnega, saj mnogi uporabniki pametnih telefonov na brezžične polnilce ne odlagajo v optimalni legi, pa bi potrebovali dvakrat toliko nove proizvodnje elektrike oziroma dvakrat toliko novih elektrarn.

Brezžično polnjenje baterij mobilnih naprav je lahko povsem uporabno, a se raje še naprej zanašajte na kable, svetujejo na portalu OneZero.  | Foto: Reuters Brezžično polnjenje baterij mobilnih naprav je lahko povsem uporabno, a se raje še naprej zanašajte na kable, svetujejo na portalu OneZero. Foto: Reuters

V primeru vsesplošne posvojitve brezžičnih polnilcev ogljični odtis takega trenda ne bi bil več zanemarljiv.

Kljub temu, da proizvajalci – v prvi vrsti Apple – k temu trendu dejansko gravitirajo, te potencialne novodobne okoljske problematike v svojih zavezah za čistejši jutri ni omenil še tako rekoč nihče. 

To sicer ne pomeni, da je treba obstoječe brezžične polnilce takoj upokojiti in bojkotirati nove, saj so občasno vendarle uporabni, a pri OneZero uporabnikom svetujejo, naj se, dokler industrija ne izumi bolj učinkovite rešitve, vseeno raje držijo žičnih polnilnih adapterjev. 

 

mobilni telefon, polnjenje, prazen akumulator, prazna baterija
Novice Polnjenje mobilnega telefona v le nekaj minutah?
Kobalt, rudarjenje, otroško delo
Avtomoto Konec ''umazanega'' kopanja: po redke kovine na dno oceana?
iPhone Xs, posneto z
Novice Ob nakupu novih telefonov se obeta velika sprememba
Tencent
Novice Ko boste hoteli privarčevati 10 evrov, pomislite na to sliko
Ne spreglejte