Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 5. 2014,
15.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

otroci starši pametni telefoni

Ponedeljek, 5. 5. 2014, 15.00

8 let

Otrokom zabavo, staršem pa nižje cene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nosljiva tehnologija je že nekaj časa v vzponu, razvijalci pa se osredotočajo (predvsem) na odraslega potrošnika. Vse pomembnejši člen pa postajajo tudi otroci.

Pri otrocih uporaba pametnih telefonov in tablic narašča za več kot deset odstotkov na leto, v njihovih žepih pa so tudi naprave, za katere morajo njihovi starši seči globoko v žep. Nedavna norveška raziskava na primer kaže, da ima kar osem od desetih otrok, starih od devet do 16 let, ne le mobilne telefone, ampak drage pametne telefone. V njihovih torbah so najnovejši telefoni, z njimi pa lahko, kot pravijo, brezskrbno igrajo igrice, fotografijo, gledajo filme, brskajo po spletu in komunicirajo.

Še preden spregovorijo, uporabljajo pametne telefone Eden od treh otrok pametni telefon ali tablico uporablja, še preden spregovori. 70 odstotkov otrok dodobra obvlada napravice, še preden gredo v šolo, raziskava organizacije Common Sense Media pa je ugotovila, da je leta 2013 38 odstotkov otrok, mlajših od dveh let, že uporabljalo napravice za igranje iger in gledanje videoposnetkov. Leta 2011 je bilo takšnih otrok še deset odstotkov.

Premalo upoštevamo negativne učinke Ista raziskava je pokazala tudi, da otroci dnevno na svojih telefonih preživijo najmanj 108 minut. Prištejte še čas, ki ga namenijo preverjanju dogajanja na Facebooku in drugih družabnih omrežjih, in dobili boste vsaj 180 minut. Čeprav ne smemo zanemariti pozitivnega vidika uporabe pametnih telefonov in tablic, saj bo otroke ta tehnologija zagotovo spremljala vsak dan, pa mnoge študije starše nagovarjajo k večjemu nadzoru ob uporabi teh tehnoloških napravic tudi z zdravstvenega vidika. Povečana uporaba mobilnikov pri otrocih in najstnikih lahko kar petkrat poveča možnost za razvoj možganskega raka.

Kdo meša karte pri otrocih? Tako velik razmah, kot ga doživljajo pametni telefoni in tablice pri otrocih danes, se v bližnji prihodnosti pričakuje tudi na področju nosljivih napravic. Te sicer že doživljajo precej uspešne prodajne številke, od leta 2011 do 2012 je prodaja skočila kar za 168 odstotkov. Glede na prej omenjene trende pri otrocih, ki jim novosti niso tuje in jih radi preizkusijo, lahko podoben trend napovemo tudi pri nosljivih napravicah. Da so pomemben člen v prodajni verigi tudi otroci, so opazili tudi nekateri proizvajalci. Če pri odraslih na tem področju mešajo karte Google, Samsung in Apple, pri mlajših opazimo precej neznane proizvajalce.

Tamagoči v novi obliki LeapBand je pametna ura, namenjena otrokom, omogoča pa jim – poleg veselja, seveda –, da imajo pravo virtualno žival. Napravica, ki malce spominja na nekdaj izredno priljubljeno igračo Tamagoči, na zaslonu prikazuje izbrano žival – mačko, psa, zmaja, opico ali pando –, otroka pa vodi prek več aktivnosti in igric. Bolj kot je aktiven, več točk dobi, to pa ga pripelje do zmage. Nekatere naloge so sicer poučne, medtem ko nekatere zvenijo malce čudno, kot na primer tista, pri kateri se mora otrok sukati kot helikopter ali pa pokati kot pokovka.

Sqord je še ena takšnih iger, ki spremlja fizično aktivnost otrok, to pa spremeni v pravo tekmovanje. Bolj kot je otrok aktiven, več točk si prisluži. Brez iger seveda ne gre, omogoča pa tudi spremljanje dogajanja na družabnih omrežjih.

Ne le zabava, za starše tudi brezskrbnost Sicer pa v luči varnosti nastajajo tudi takšne naprave, s katerimi starši lahko vsak trenutek vedo, kje je njihov otrok. Ena takšnih je naprava Filip, ki je ime dobila po sinu razvijalca. Stan Kirkbak je nekoč kar 30 minut iskal sina v strahu, da se mu je kaj zgodilo. Filip staršu prek aplikacije na svojem telefonu omogoča upravljanje – prek njega ga lahko pokliče ali pošlje sporočilo, nastavi pa lahko tudi varno cono za otroka. Tinitell, švedski startup, zbira finančna sredstva na Kikcstarterju. Mats Horn, idejni oče Tinitella, do 29. maja zbira 100 tisoč dolarjev. Ura, ki spominja na sistem voki-tokija, deluje prek GSM-povezave. Namenjen je za preproste operacije in je prilagojen otroškim aktivnostim, zato nima zaslona. Ima le mikrofon, zvočnik in gumb, s katerim lahko aktiviramo prepoznavanje glasu. Otrok v napravo reče "Mama", naprava pa pokliče telefonsko številko, ki jo ima shranjeno pod tem imenom. Omogoča tudi klice s strani staršev, ki si morajo namestiti aplikacijo Tinitell.

Bodo starše prepričale ugodnejše cene? Kaj imajo od nosljive tehnologije, namenjene otrokom, starši? Proizvajalci starše nagovarjajo k nakupu, češ da gre za naprave, ki bodo njihove malčke in otroke spodbujale k učenju in h gibanju – za razliko od uporabe pametnih telefonov in tablic, ob katerih otroci le posedajo –, večino staršev pa bi lahko v nakup prepričale tudi bolj ugodne cene, saj je za LeapBand treba odšteti 36 evrov, medtem ko je treba na primer za iPada odšteti kar nekaj stotakov več.

Ne spreglejte