SiolNET. Digisvet Novice
3,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odločna akcija nemške policije proti sovražnemu govoru na Facebooku

3,03

termometer

Usklajena policijska akcija je bila usmerjena proti 60 posameznikom, obtoženim za nestrpne objave v skrajno desničarski zasebni skupini na družbenem omrežju Facebook med lanskim julijem in novembrom.

Po poročanju nemškega zveznega urada za kriminal (Bundeskriminalamt) so policisti 25 policijskih oddelkov po vsej državi opravili hišne preiskave, po katerih so odprli okrog 40 nadaljnjih preiskav. Navajajo še, da je to prvi primer koordinirane policijske akcije po celotni Nemčiji zoper sovražne in nestrpne vsebine na spletu.

Migrantska kriza okrepila sovražni govor na spletu

V Nemčiji zaznavajo vedno več sovražnega govora na spletu, kar deloma pripisujejo tudi migrantski krizi – Nemčija je namreč samo lani sprejela več kot milijon beguncev, večinoma iz Sirije in Iraka. Raziskava, ki jo je ta teden objavilo podjetje za tržne raziskave Pew Research Center, je razkrila, da tri petine Nemcev povezujejo begunce z večanjem terorizma in menijo, da bo prihod beguncev ohromil nemško gospodarstvo.

Lani je nemški pravosodni minister obtožil družbeno omrežje Facebook, da ni dovolj učinkovito pri odstranjevanju sovražnega govora, zato so pri Facebooku oblikovali posebno delovno skupino za čim hitrejše ukrepanje zoper nestrpne vsebine. Decembra lani pa so se Facebook, Google in Twitter z nemško vlado dogovorili, da bodo rasistične in ksenofobne vsebine odstranili najpozneje v 24 urah po njihovi objavi.

Nemška zakonodaja omejuje svobodo govora, kadar ta spodbuja nasilje, slavi nacizem in rasno diskriminacijo ali zanika holokavst. Večina spletnega sovražnega govora se (tudi) v Nemčiji skriva pod krinko anonimnosti avtorjev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin