Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
12.38

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

mobilne aplikacije e-zdravje Parkinsonova bolezen

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 12.38

4 leta, 10 mesecev

Novo upanje za bolnike s Parkinsonovo boleznijo je v pametnem mobilnem telefonu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mobilna aplikacija ne more in ne sme nadomestiti zdravnika, lahko pa pomaga pri prepoznavi zgodnjih simptomov in spremljanju poteka bolezni - tudi Parkinsonove bolezni.

Parkinsonova bolezen je nevrološka bolezen, ki se največkrat kaže kot motnje pri hoji, tresenje rok in druge oblike nenadzorovanih gibov. Po nekaterih ocenah je na svetu okrog deset milijonov ljudi, ki so zboleli za to boleznijo. Večinoma so to ljudje, stari več kot 50 let. Iskanje vzorcev prek spremljanja govora in gibanja Bolezen je toliko bolj zahrbtna, ker je lahko prepoznavanje simptomov, zlasti v zgodnji fazi, velik izziv, prav tako tudi spremljanje poteka bolezni. Raziskovalci zato razvijajo aplikacijo za pametne mobilne telefone, ki bi spremljala gibanje posameznika in lastnosti njegovega govora. Z zbiranjem podatkov bi namreč aplikacija lahko (hitreje) prepoznala vzorce sprememb, ki bi zahtevale zdravniško ukrepanje, bodisi pri zgodnjem odkrivanju bolezni bodisi že med njenim zdravljenjem.

Aplikacija, ki jo razvijajo na raziskovalnem središču Oxford Parkinson's Disease Centre v Veliki Britaniji, spremlja sedem parametrov govora in gibanja. "Že glas zgovorno razkriva pomembne podatke pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo," je za BBC povedal klinični raziskovalec dr. Fahd Baig iz omenjene zdravstvene ustanove. V eni od pilotskih raziskav, v katero so vključili 17 tisoč zdravih in obolelih, so ugotovili, da že čim dalj časa izgovorjen glas "a" aplikaciji omogoča prepoznavo simptomov in ločevanje zdravih od obolelih s Parkinsonovo z 99-odstotno natančnostjo.

"Pri simptomih Parkinsonove bolezni zdravniki pogosto moramo delati na slepo" Z matematičnim ozadjem takšnega pristopa se ukvarjajo tudi na univerzi Aston v angleškem mestu Birmingham, je na svojih spletnih straneh poročala neprofitna organizacija British Council. Dr. Max Little z oddelka za raziskave nelinearnosti in kompleksnosti je že prej preučeval govorne nepravilnosti, svoje raziskave iz uporabne matematike in umetne inteligence pa je nadgradil s primeri, povezanimi s Parkinsonovo boleznijo.

Littlova raziskovalna skupina se je povezala z raziskovalci družbe Intel, ki se je prav tako ukvarjala z analizo glasu in njegovih sprememb. Eden od razlogov za Intelovo vpletenost je tudi ta, da je eden od ustanoviteljev družbe, Andy Grove, zbolel za Parkinsonovo boleznijo. Med zdravniško oskrbo je ugotovil, da ni učinkovitega načina sprotnega spremljanja simptomov. "Ko gre za simptome te bolezni, moramo zdravniki pogosto delati na slepo," je povedal Little. Iščejo tudi najboljši način za interakcijo aplikacije z uporabniki Little se z analizo glasovnih vzorcev ukvarja že dobro desetletje, a napredek v tehnologijah pametnih mobilnih telefonov odpira nove priložnosti. Pametni mobilni telefoni in nosljive naprave namreč omogočajo spremljanje tudi drugih parametrov delovanja posameznika, od katerih so za obravnavo Parkinsonove bolezni najzanimivejši gibalni vzorci.

Oxford Parkinson's Disease Centre je le eden od raziskovalnih partnerjev raziskovalne skupine pri univerzi Aston. V različnih pilotskih raziskavah z udeleženci v ZDA raziskujejo različne načine sodelovanja uporabnika z aplikacijo. Nekatere snemajo vse vedenje, druge zahtevajo izgovarjavo kakšne besede, tretje pa po pritisku tipke za zagon od uporabnika zahtevajo, da pametni telefon da v žep in nato naredi 20 korakov ali prehodi 20 metrov. Od ogromne količine podatkov do uporabne metode Kot pri vseh projektih umetne inteligence je najvišja dodana vrednost obdelati veliko količino podatkov tako smiselno, da iz tega lahko dobimo uporabne in pravočasne sklepe. Pri analizi gibanja, kar je za algoritem seveda tridimenzionalna naloga, se v vsaki sekundi pridobi sto podatkov v vsaki osi, kar je pri stalnem spremljanju skoraj 11 milijonov podatkov za eno osebo za deseturni povprečni dan!

"Potrebujemo orodja za pridobivanje objektivnega znanja o tem, kateri načini zdravljenja delujejo in kako pri tem učinkujejo," je Little v enem stavku povzel namene svojega znanstvenega dela.

Ne spreglejte