Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2013,
14.10

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Google Asus tablica

Četrtek, 25. 7. 2013, 14.10

4 leta, 9 mesecev

Novi Nexus bo očaral z visoko ločljivostjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem, ko Applovi privrženci še vedno čakajo, da Retina zaslon najde pot do iPada mini, so Androidni navdušenci na prenovljenem Nexusu 7 že dobili visoko ločljivost.

Glavna odlika prenovljenega 7-palčnega Nexusa je nedvomno zaslon s polno visoko ločljivostjo 1920 x 1200 pikslov in gostoto 323 pik na palec, kar v praksi pomeni, da so posamezni piksli tako majhni, da jih človeško oko z bralne razdalje praktično ne more zaznati. Za razliko od konkurenčnega že omenjenega iPada mini je tako novi mali Nexus, poleg vsesplošnega prikazovanja ostrejše in čistejše slike, sposoben predvajanja filmov in videov v ločljivosti 1080 p.

Zaslonska tehnologija Googlove tablice je precej podobna tisti pri iPhonu (Retina pri večjem iPadu sloni na drugačni zasnovi), kar je eden od razlogov, da je proizvajalcem uspelo ustvariti izjemo tanek in lahek tabličnik. Glede na to, da gre za relativno nizkocenovno napravo, umestitev tako kakovostnega prikazovalnika slike v nekaj tako kompaktnega ni majhen dosežek.

Dobrote tudi v zakulisju Seveda pa zaslon še zdaleč ni edina svetla točka ploščice. Na vrhu sprednje ploskve je ponovno prisotna 1,2-megatočkovna kamera, tej pa so dodali še 5-megatočkovno na hrbtišču, katere izostanek je bil morda še največji minus prejšnjega modela.

V drobovju se šopiri 1,5-gigaherčni Qualcommov procesor Snapdragon S4, ob njem pa počivajo še 2-gigabajtni modul delovnega pomnilnika, 16 oziroma 32 GB spomina ter grafični čip Adreno 320. Seveda je v koraku s časom tudi področje povezljivosti. Poleg že standardnih Bluetootha 4.0 in Wi-Fija se namreč v drugogeneracijskem Nexusu 7 skriva še tehnologija NFC.

Zastavonoša prihodnosti Medijsko malce manj zanimiv podatek je, da je posodobljeni Nexus tudi prva naprava z najnovejšo različico grafičnega vmesnika OpenGL ES: 3.0. Ta bo, če lahko verjamemo napovedim, skrbel za še bolj realističen grafičen prikaz, izboljšane efekte ter višje število na sekundo v igrah in aplikacijah, seveda pa je izkoristek nove tehnologije pogojen predvsem z razvijalci omenjenega programja.

Z novo lupino tudi sveža vsebina Ob naznanitvi novega Nexusa pa je Google razkril še svežo izdajo operacijskega sistema Android Jelly Bean s številčno oznako 4.3. Že tako bogatemu naboru funkcij so s posodobitvijo dodali še omejevanje profila, kar bo koristilo predvsem zaskrbljenim staršem, ki želijo svoj podmladek obvarovati pred neprimernimi vsebinami ali mu onemogočiti brezbrižno spletno nakupovanje, podporo že omenjenemu OpenGL ES-u, brezžično polnjenje ter visokoločljivostno pretakanje videovsebin prek spletnega servisa Netflix (v naši podalpski deželi tega po vsej verjetnosti ne bo na voljo). Novi Jelly Bean je sicer že na voljo tudi za preostale naprave iz serije Nexus, se pravi telefonska aparata Galaxy Nexus in Nexus 4 ter tablici Nexus 10 in prvi Nexus 7.

Z vsemi naštetimi specifikacijami prenovljena Googlova tablica nakazuje, da bo postavila nove standarde med manjšimi ploščatimi računali, vsekakor pa bo za potrditev teorije treba počakati na praktičen preizkus.

Ne spreglejte