Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
19. 3. 2020,
11.12

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

22

Natisni članek

digizgodbe COVID-19 Koronavirus

Četrtek, 19. 3. 2020, 11.12

4 leta, 1 mesec

Novi junaki Italije: bolnišnico so rešili pred katastrofo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

22

Koronavirus, Italija, Issinova | Ekipa podjetja Isinnova z vrečkami "doma" izdelanih posebnih ventilov, ki pacientom v intenzivni negi omogočajo, da se še naprej borijo za življenje. | Foto Reuters

Ekipa podjetja Isinnova z vrečkami "doma" izdelanih posebnih ventilov, ki pacientom v intenzivni negi omogočajo, da se še naprej borijo za življenje.

Foto: Reuters

Bolnišnica v kraju Chiari v Lombardiji, regiji, ki jo je koronavirus v Italiji prizadel najhuje, se je znašla v hudi zagati, saj jim je zmanjkalo posebnih ventilov, ki so kritičnega pomena za paciente v intenzivni negi. Na pomoč jim je priskočilo lokalno tehnološko podjetje, ki je sicer izredno drage ventile izdelalo tako rekoč za drobiž in s tem najverjetneje rešilo življenja. 

 

Bolnišnica v Chiari blizu mesta Brescia je tako imenovane venturi ventile, ki se v intenzivni negi uporabljajo za povezovanje kritičnih pacientov z ventilatorji, ki jim pomagajo dihati, po ceni več kot 9.000 evrov za kos kupovala od podjetja Intersurgical, ki pa je zaradi epidemije koronavirusa v Italiji preobremenjeno in naročil ne more izpolnjevati pravočasno.

Ko se je bolnišnica znašla v krizi, je bilo pri njih v intenzivni negi okrog 250 pacientov, ventilov, vsakega je mogoče uporabljati največ osem ur, pa jim je že skoraj zmanjkalo. 

Devet pomembnih dejstev o koronavirusu:

Italija
Novice Zakaj je v Italiji toliko umrlih in kdo so #video

Za krizo v bolnišnici so izvedeli v tehnološkem podjetju Isinnova iz Brescie, ki se med drugim ukvarja z iskanjem rešitev za cenejšo in hitrejšo izdelavo specifičnih in dragih sestavnih delov, ki se uporabljajo v industriji in drugih panogah, z uporabo 3D-tiskalnikov.

Samo tri ure je trajalo, da so s 3D-tiskalnikom izdelali prototip ventila in ga dostavili v bolnišnico, kjer so potrdili, da deluje tako kot originalna komponenta. V Isinnovi so se nato povezali še z enim podjetjem, ki se ukvarja s 3D-tiskalniki, in še isti dan izdelali sto ventilov.

Cristian Fracassi in Alessandro Romaioli iz podjetja Isinnova s 3D-natisnjenimi ventili, ki so najverjetneje reševali življenja kritično bolnih italijanskih pacientov. | Foto: Facebook / Massimo Temporelli Cristian Fracassi in Alessandro Romaioli iz podjetja Isinnova s 3D-natisnjenimi ventili, ki so najverjetneje reševali življenja kritično bolnih italijanskih pacientov. Foto: Facebook / Massimo Temporelli

koronavirus kitajska
Novice Izjemna novica iz Kitajske: od izbruha virusa se to še ni zgodilo

V Isinnovi so ocenili, da so stroški proizvodnje enega ventila s 3D-tiskalnikom v primerjavi s tistimi, ki jih je bolnišnica uporabljala prej, znašali tako rekoč nič.

Kot je poročal britanski medij BBC, naj bi bil s 3D-tiskalnikom izdelan ventil okrog 10.000-krat cenejši od originalnega, kar pomeni, da je podjetje Isinnova stal manj kot evro. 

Levo originalni ventil, desno ventil, ki so ga izdelali v podjetju Isinnova. | Foto: Facebook / Massimo Temporelli Levo originalni ventil, desno ventil, ki so ga izdelali v podjetju Isinnova. Foto: Facebook / Massimo Temporelli

Preberite tudi:

CovidLock
Novice Aplikacija, ki naj bi spremljala epidemijo, je zlonamerni izsiljevalec!
Novice Slovenija žrtev prevare: goljuf nam je obljubljal tri milijone mask #video
Koronavirus
Novice Ne nasedajte zlonamernim sporočilom, ki obljubljajo zdravilo za koronavirus!
Anton Kernjus
Novice Prva žrtev koronavirusa na Hrvaškem - lastnik znane istrske konobe
širjenje virusa
Novice Zakaj se novi koronavirus širi tako hitro #video
Ne spreglejte