Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
6. 11. 2016,
14.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

2

Natisni članek

zanimivosti druga svetovna vojna Ladja nedeljska znanost digizgodbe

Nedelja, 6. 11. 2016, 14.34

6 let, 6 mesecev

Ta ladja je imela najbolj nesposobno posadko vseh časov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

2

Zgodba ameriške bojne ladje USS William D. Porter, ki je plula v obdobju druge svetovne vojne, se bere kot scenarij filmov Policijska akademija. Njena posadka je bila, sodeč po prigodah ladje, zelo nerodna, a je imela več sreče kot pameti. Kljub številnim zablodam in potopu ladje s strani japonskega kamikaze je življenje izgubil samo en mornar USS WDP. 

Rušilec USS William D. Porter  | Foto: Rušilec USS William D. Porter

Prva pomembna misija, prva zabloda

Rušilec USS William D. Porter (v nadaljevanju WDP) je polnopravni član ameriške mornarice postal 6. julija 1943. Do začetka novembra tistega leta se je njegova posadka urila skupaj z ladjami atlantske flote ameriške mornarice. Vsak dan so se vračali v Norfolk na vzhodni obali ZDA, kjer je bilo matično pristanišče atlantske flote. 

12. novembra 1943 je WDP dobil prvo pomembno misijo. V skladu s poslanstvom, ki ga je mornarica WDP naložila, še preden se je dotaknil morske gladine, bil je namreč spremljevalni rušilec, se je moral pridružiti bojni ladji USS Iowa, na kateri je bil sam predsednik ZDA Franklin D. Roosevelt

Iowa je bila namenjena v Sredozemlje, kjer naj bi se Roosevelt v največji tajnosti srečal z Winstonom Churchillom in Josipom Stalinom, zaveznikoma v vojni proti Tretjemu rajhu Adolfa Hitlerja

Josip Stalin (levo), Franklin D. Roosevelt (sredina) in Winston Churchill (desno) na tajni konferenci v Teheranu, ki je potekala med 28. novembrom in 1. decembrom 1943. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Josip Stalin (levo), Franklin D. Roosevelt (sredina) in Winston Churchill (desno) na tajni konferenci v Teheranu, ki je potekala med 28. novembrom in 1. decembrom 1943. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

WDP je, da bi se čim prej priključil konvoju ladij na čelu z Iowo, iz pristanišča v Norfolku odhitel s takšno naglico, da je posadka pozabila do konca dvigniti in pospraviti sidro. To je štrlelo iz boka ladje in med umikanjem WDP iz pristanišča z gromozanskim treskom zaplužilo po krovu najbližjega rušilca, sestrske ladje WDP. Sidro je uničilo rešilne čolne, vrvi, ograje, kabine. 

USS WDP proti Rooseveltu - prvič

24 ur po incidentu v Norfolku je WDP dohitel ladjo USS Iowa. Konvoj ladij, ki so se jim pridružili, se je takrat ravno pripravljal na osemdnevno pot čez Atlantik. Pot po morju, v katerem je kar mrgolelo nemških podmornic.

USS Iowa | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons USS Iowa Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Vse ladje skupine, ki ji je poveljevala Iowa, so se med potjo zato dodatno urile. Ena od vaj, ki so jo naročili rušilcu WDP, je bil preizkus globinskih bomb. To so bile velikanske zaprte posode z razstrelivom, ki so jih rušilci s krova odvrgli takrat, ko so jih napadle podmornice, in upali, da bo katera eksplodirala blizu njih.

USS WDP bi morala s krova v več serijah odvreči lažne globinske bombe, posadka pa se je zmotila in s krova rušilca zvalila kar aktivirano pravo globinsko bombo. USS Iowa je bila takrat dovolj blizu, da bi jo eksplozija lahko resneje poškodovala. 

Takole je "usekalo", ko je rušilec odvrgel globinsko bombo. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Takole je "usekalo", ko je rušilec odvrgel globinsko bombo. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Ko je počilo, so ladje v konvoju zagnale paniko - očitno so jih napadle nemške podmornice, Nemci so našli ladjo s predsednikom ZDA! 

Šele po tem, ko je več ladij začelo izvajati manevre za umik, so s krova WDP Iowi sporočili, da je bomba "ušla" njim. 

Incident je povzročil edino smrt katerega od mornarjev WDP - val, ki ga je povzročila eksplozija globinske bombe, ga je vrgel s krova. Zalil je tudi kotlovnico rušilca, zaradi česar je začel zaostajati za konvojem. Admiral Ernest King je z Iowe takrat osebno poklical kapitana WDP in mu dejal, naj prenehajo z neumnostmi. A ni zaleglo.

USS WDP proti Rooseveltu - drugič

Incident z globinsko bombo je dal misliti Rooseveltu - se lahko konvoj ubrani pred resničnim napadom?

Franklin D. Roosevelt, sicer 32. predsednik Združenih držav Amerike, je vodstvo USS Iowe prosil za izvedbo dodatne vojaške vaje.  | Foto: Franklin D. Roosevelt, sicer 32. predsednik Združenih držav Amerike, je vodstvo USS Iowe prosil za izvedbo dodatne vojaške vaje. 

Iowa je v zrak spustila več balonov, ki so predstavljali napad iz zraka, in nanje začela streljati s topovi in strojnicami. Ko so videli, kaj dela Iowa, so lastno vajo s torpedi organizirali tudi na USS WDP.

Izstrelili so prvi lažni torpedo, nato še drugega. Ko pa so izstrelili tretjega, so zaslišali značilen "šššššviššš". Izkazalo se je, da je cev zapustil pravi torpedo, namenjen pa je bil naravnost proti USS Iowa. Ladji, na kateri je bil predsednik ZDA. 

Izstrelitev torpeda z rušilca ameriške mornarice | Foto: Izstrelitev torpeda z rušilca ameriške mornarice

USS WDP Iowe o prihajajoči nevarnosti ni mogla obvestiti po radiu, saj so bile zaradi tajnosti spremljevalne misije prepovedani vsi radijski stiki med ladjami. Iowo so zato poskusili posvariti s svetlobnimi signali, a se je oficir za komunikacijo dvakrat zmotil in Iowi najprej sporočil, da gre torpedo v drugo smer, nato pa še, da se s polno hitrostjo peljejo vzvratno. 

Nekdo z USS WDP se je nato vendarle opogumil, vzel radio in Iowo pozval, naj se takoj umakne, če ne želi končati na dnu oceana. Torpedo jih je zgrešil za mišjo dlako.

Spisali so zgodovino

Poveljnik Rooseveltovega konvoja, admiral Ernest King, je rušilec WDP po tem incidentu lepo prosil, naj Iowi ne sledi več in se preusmeri v oporišče ameriške mornarice na Bermudih. Tam so posadko USS WDP aretirali ameriški marinci.

Prvič v zgodovini vojskovanja na morju se je zgodilo, da je bila aretirana celotna posadka bojne ladje. | Foto: Thinkstock Prvič v zgodovini vojskovanja na morju se je zgodilo, da je bila aretirana celotna posadka bojne ladje. Foto: Thinkstock

Zvečine so jo mornarji sicer odnesli brez kazni. Na prisilno delo je bil obsojen le častnik, ki je proti Iowi izstrelil torpedo, pa še njega je pozneje s posredovanjem rešil predsednik ZDA Franklin D. Roosevelt. Sodišču je namreč zatrdil, da je šlo za nesrečo.

Poslali so jih tja, kjer ne bi mogli škoditi nobenemu zavezniku. Pa so mu vendar skoraj.

Posadko USS William D. Porter so nato poslali na Pacifik, natančneje na skrajni sever - na Aleutske otoke v bližini Aljaske. Tudi tam ni šlo brez incidentov, pa čeprav je do prvega minilo skoraj eno leto. 

Na Aleutih je prišlo do edinih kopenskih bojev na ozemlju ZDA med drugo svetovno vojno. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Na Aleutih je prišlo do edinih kopenskih bojev na ozemlju ZDA med drugo svetovno vojno. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Ko bi moral rušilec WDP zapustiti Aleute, odpluti proti Filipinom in se spopasti z Japonci, se je eden od mornarjev odločil, da bo preizkusil delovanje enega od velikih topov na krovu WDP. Pomembno je vedeti, da je bil v času odločitve zelo pijan. 

Močno je počilo in izstrelek je zapustil top. Mornar ni vedel, da je bila cev topa v trenutku strela obrnjena proti kopnemu. Pravzaprav točno proti začasnemu domovanju vrhovnega poveljnika kampanje na Aleutih. Topovski naboj je za nekaj deset metrov zgrešil njegovo hišo in mu razdejal vrt. 

Znova se je končalo srečno za posadko USS WDP, lahko pa bi se zgodila tragedija, saj je imel poveljnik v času strela na obisku več drugih oficirjev in njihove soproge.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Znova se je končalo srečno za posadko USS WDP, lahko pa bi se zgodila tragedija, saj je imel poveljnik v času strela na obisku več drugih oficirjev in njihove soproge.  Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

USS WDP še potoniti ni znala tako, kot je prav

Zgodba rušilca USS William D. Porter se je končala 10. junija 1945. Potonila je v slogu svojih preteklih dejanj - nenavadnem, celo smešnem. 

USS WDP je potopil japonski samomorilski pilot, a je ladjo med strmoglavljanjem pravzaprav zgrešil in štrbunknil v ocean. Končal je neposredno pod rušilcem in tam eksplodiral. Silna eksplozija je USS WDP dobesedno dvignila iz vode, ji naluknjala trup in jo prevrnila na bok. 

USS William D. Porter med potopom. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons USS William D. Porter med potopom. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Rušilec je potonil tri ure po napadu kamikaze, ki je bil tudi edina žrtev potopa. Konec zgodbe o USS William D. Porter je bil torej srečen, saj so potop preživeli vsi mornarji. 

Preberite še druge zanimive nedeljske zgodbe:

Vzemite si pet minut za poučno sprostitev in preberite te "pametne" šale #2


Največji kipi na svetu

Naslednjič, ko si boste nalili kozarec vode, pomislite na tole

Kdaj bo konec sveta?

Kdo dela luknje v naše oblake?

Naslednjič, ko boste jezni na ves svet, pomislite na to fotografijo


Redke zgodovinske fotografije, ki jih še niste videli

Velika novica za vse, ki jih zanima vesolje

Kdo je zakuhal 11. september? Bin Laden, Bush, ljudje-kuščarji?

Bi lahko videli dinozavre, če bi Zemljo pogledali zelo od daleč?

Bi preživeli skok z mosta na Krk?

Deset dejstev o vesolju, ki jim je težko verjeti #fotozgodba

Zakaj bi morali vsi lulati pod prho

Sedem matematičnih zanimivosti, ki vas jih v šoli niso naučili

Če nafto skurimo do zadnje kaplje, bo Zemlja postala pekel

Razčistimo za vedno: Je Coca-Cola brez sladkorja res slabša od navadne?

Mož, ki je svet rešil pred tretjo svetovno vojno

Fizikalni pojav, ki ste ga zagotovo že opazili

Kako v jedrski elektrarni nastaja elektrika?

Zanimivosti o Zemlji, ki jih morda niste vedeli #fotozgodba

Vsi ga poznajo, koliko pa jih ve, kako in zakaj nastane?

Ne spreglejte