Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
10. 6. 2016,
20.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,20

1

Natisni članek

zdravje nedeljska znanost

Petek, 10. 6. 2016, 20.55

6 let, 7 mesecev

Zakaj bi morali vsi lulati pod prho

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,20

1

Tuširanje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vsakič, ko malo potrebo opravimo med prhanjem, prihranimo nekaj litrov čiste vode, s katero bi sicer izplaknili nekaj decilitrov urina. Na letni ravni se takšno varčevanje precej pozna.

Povprečen kotliček za splakovanje stranišča ima prostornino okrog 6 litrov (upoštevajoč, da nekateri omogočajo splakovanje z manjšo količino vode), povprečen odrasel človek pa stranišče za uriniranje v 24 urah obišče sedemkrat. To pomeni, da za pošiljanje urina v kanalizacijo vsak dan porabi 42 litrov vode (če predpostavimo, da se njegov režim lulanja iz dneva v dan ne spreminja in da straniščni kotliček ne omogoča predčasne prekinitve splakovanja).

Pomnožimo to z dnevi v letu. En človek za lulanje v enem letu porabi 15.330 litrov vode. Vseh prebivalcev Slovenije je okrog dva milijona, kar pomeni, da v enem letu samo z uriniranjem porabimo okrog 30 milijard litrov vode. Realna številka je verjetno malce nižja, saj vsi ne lulamo sedemkrat dnevno, nekateri namesto stranišča uporabijo grmovje, upoštevali nismo tistih, ki lulajo v plenice in tako naprej.

S predpostavljeno količino vode, ki jo v Sloveniji vsakih 365 dni porabimo za splakovanje urina, bi lahko napolnili 12 tisoč olimpijskih plavalnih bazenov (dolžina 50 metrov, širina 25 metrov, globina 2 metra). | Foto: Thinkstock S predpostavljeno količino vode, ki jo v Sloveniji vsakih 365 dni porabimo za splakovanje urina, bi lahko napolnili 12 tisoč olimpijskih plavalnih bazenov (dolžina 50 metrov, širina 25 metrov, globina 2 metra). Foto: Thinkstock

Če bi eno seanso uriniranja dnevno opravili pod prho (ob predpostavki, da se prhamo enkrat dnevno), bi drastično zmanjšali porabo vode. V enem letu bi en človek porabil 2.190 litrov vode manj. Pomnožimo to s prebivalci Slovenije in prihranili bi 4,38 milijarde litrov vode oziroma kar 1.752 polnih olimpijskih bazenov.

Pa je lulanje pod prho zdravo?

Razen v primeru morebitne bakterijske okužbe sečil (ki bi jo tako ali tako čutili), uriniranje med prhanjem nima posledic za zdravje. Človeški urin je sterilen, kar pomeni, da ga v teoriji lahko tudi pijemo. To je v priljubljeni televizijski oddaji Man vs. Wild na Discovery Channel pokazal mojster preživetja v divjini Bear Grylls:

Ne spreglejte