SiolNET. Digisvet Novice
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ne zaupajo Facebooku in njegovi politiki zasebnosti

Nizozemci stopili skupaj v skupinski tožbi proti Facebooku

0,36

termometer

Facebook, Fakebook
Facebook bo na Nizozemskem odgovarjal na skupinsko tožbo - očitajo mu neustrezno varovanje zasebnosti uporabnikov. Foto: Reuters

Do zdaj se je že 30 tisoč Nizozemcev pridružilo skupinski odškodninski tožbi proti Facebooku, katerega poslovanje po njihovih navedbah krši nizozemske zakone o varovanju zasebnosti.

Nizozemska potrošniška organizacija Consumentenbond zatrjuje, da družba Facebook prek svojih družbenih omrežij brez soglasij uporabnikov že vrsto let zbira njihove osebne podatke in jih posreduje tretjim osebam – oglaševalcem, razvijalcem drugih aplikacij, marketinškim podjetjem in drugim.

Čeprav se Facebook predstavlja in oglašuje kot brezplačna storitev, uporabniki zanj plačujejo posredno s svojimi osebni podatki, kot so spol, starost, prebivališče, interesi, družbene povezave in podobno. Direktorica organizacije Consumentenbond Sandra Molenaar dodatno očita Facebooku, da je njegova politika zasebnosti nejasna, nedosledna in po nepotrebnem zapletena, je med drugim poročal portal Dutchnews.nl.

Izjava je eno, nekateri dogodki pa drugo

Facebook, ki ima na Nizozemskem okrog deset milijonov uporabnikov, na očitke odgovarja, da je za njih zasebnost zelo pomembna ter da po najboljših močeh sledijo zahtevam zakonodaje o varovanju zasebnosti in si prizadevajo za dostopnost nastavitev zasebnosti in razjasnitev svoje politike varovanja zasebnosti.

Mark Zuckerberg Digisvet Ali sploh veste, kaj je Facebook počel z vašimi pogovori?

Nemalo škandalov, predvsem tisti s podjetjem Cambridge Analytica, pa njihove navedbe postavlja pod vprašaj. Facebook je glede varovanja zasebnosti zdaj pod lupo tudi zaradi začetka integracije svojih aplikacij za hipno sporočanje WhatsApp in Messenger – ne nazadnje tudi zato, ker nabor uporabnikov obeh storitev ni enak.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin