Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
11. 8. 2015,
19.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sundar Pichai Google Matic Tomšič

Torek, 11. 8. 2015, 19.48

8 let

Nekoč je spal na tleh, zdaj pa je direktor Googla

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko sta ustanovitelja Googla prevzela vajeti nove holdinške družbe Alphabet, je na čelo internetnega velikana stopil Indijec Sundar Pichai, ki je poosebljena zgodba o uspehu.

Da Google odhaja pod okrilje holdinške družbe Alphabet, a bo ostal njena največja in najpomembnejša podružnica, sta včeraj sporočila njegova ustanovitelja Larry Page in Sergey Brin. Ker bosta v novi družbi prevzela tudi vodilna položaja, sta vodenje Googla prepustila nekomu drugemu – za vajeti bo ob začetku delovanja Alphabeta poprijel 43-letni Indijec Sundar Pichai. Kdo je novi direktor Googla in kakšna je njegova zgodba?

Hitreje od Sundarja Pichaija so po korporativni lestvi splezali le redki Sundar Pichai se je Googlu kot odlikovani diplomant indijskega tehnološkega inštituta v mestu Karagpur, prestižne ameriške univerze Stanford in poslovne akademije Wharton School of Business pridružil leta 2004 in v podjetju takoj začel uresničevati svoje zamisli.

Prevzel je vodenje oddelka za izdelke in storitve in med drugim igral ogromno vlogo pri razvoju orodne vrstice Google, brskalnika Chrome, operacijskih sistemov Android in ChromeOS ter oblaka Google Drive. Sploh orodna vrstica Google velja za enega od Pichaijevih ključnih dosežkov, saj je Googlu z njo uspelo svoj vpliv razširiti na spletna brskalnika Internet Explorer in Firefox, piše revija Fortune.

Zaradi zaslug, ki jih je imel pri vzponu Googla na vrh igralcev svetovnega spleta, je karizmatični Sundar Pichai v manj kot desetih letih ob številnih nadarjenih sodelavcih postal drugi mož Googla, takoj za direktorjem Larryjem Pageom.

Za sinovo prvo letalsko pot v ZDA je Pichai starejši odštel svojo letno plačo Sundarju Pichaiju v mladosti v nasprotju z nekaterimi drugimi vplivneži sodobne tehnološke industrije namreč ni bilo postlano z rožicami. Kot piše BBC, je Pichai, ki se je rodil v indijskem mestu Madras, v otroštvu živel v skromnem dvosobnem stanovanju in skupaj z bratom spal na tleh v dnevni sobi.

Družina Pichai ni imela ne televizije in ne avtomobila, Sundarjev oče pa je delal v indijski podružnici britanskega energetskega koncerna General Electric Company. Na leto je zaslužil manj, kot je znašala cena letalske vozovnice za Sundarjevo prvo potovanje v ZDA, še piše BBC. Bloomerg pa poroča, da je bil prav oče tisti, ki je novega direktorja Googla s pripovedovanjem o svojem delu navdušil nad tehnologijo.

Indijci dokazujejo, da je še vedno mogoče živeti ameriške sanje Ko bo prevzel direktorski stolček pri Googlu, bo imel Sundar Pichai zadnjo besedo pri nadaljnjem razvoju vseh osrednjih Googlovih storitev – pošte Gmail, oblaka Drive, brskalnika Chrome, YouTuba.

Google bo medtem postal še eno veliko ameriško podjetje, ki mu načeluje Indijec ali Američan z indijskimi koreninami. Ameriške sanje med drugim živijo tudi Satya Nadella (Microsoft), Indra Nooyi (Pepsi), Shantanu Narayen (Adobe), Ajaypal Singh Banga (MasterCard) in Sanjay Mehrotra (SanDisk).

Ne spreglejte